"Dacristo": το steak house-salumeria-deli που ομορφαίνει τη Θεσσαλονίκη

Aπό καφέ και brunch, ψώνια deli, premium αλλαντικά, τυριά, κρασιά, κρεατικά μέχρι φαγητό στο Steak House, ένας γαστρονομικός χώρος που σε ταξιδεύει

Dacristo

Kατηφορίζοντας την Παλαιών Πατρών Γερμανού, το βαθύ μπορντό μιας γνώριμης φιγούρας μαγνητίζει τo μάτι μου. Ώπα! Μια vintage "Berkel” Model 9H του ΄55 με κοιτάζει πανέμορφη και απαστράπτουσα πίσω από τη βιτρίνα! Και βέβαια, η παρουσία της πολύτιμης Roll’s των μηχανών κοπής αλλαντικών είναι σοβαρός λόγος να διαβείς το κατώφλι ενός μαγαζιού…

Έτσι, βρίσκεσαι μαγικά και αναπάντεχα μέσα σε μια αυθεντική salumeria-macelleria με τα όλα της και με το παραπάνω, όπου το "παραπάνω” μεταφράζεται σ’ ένα deli με premium προϊόντα, μια πλούσια κάβα κρασιών και αλκοόλ κι ένα ολοκληρωμένο steak house!  Με άλλα λόγια, ένα γαστρονομικό fun park επιπέδου, όπου μπορείς να ψωνίσεις, να γευτείς, να απολαύσεις σε τραπέζι ένα κανονικό γεύμα, σε περιβάλλον και ατμόσφαιρα που θυμίζει αντίστοιχο χώρο Μιλάνου ή Νέας Υόρκης, για παράδειγμα. Ομολογώ, εντυπωσιάστηκα. Η αλήθεια είναι, πως η Θεσσαλονίκη μας έχει μάθει τελευταία σε πρωτοπόρα μαγαζιά στον τομέα των τροφίμων. 

Dacristo

"Dacristo", διαβάζω την ταμπέλα επάνω από τις δυο εισόδους, όνομα που για κάποιο λόγο σε ταξιδεύει. Στο έμπα της μιας, στέκεται προκλητικά μια βιτρίνα μ’ εκείνα τα σάντουιτς στα οποία δεν αντιστέκεσαι -σου τα φτιάχνουν και sur mesure με τα προϊόντα τους, βέβαια. Mαζί με έναν απολαυστικό καφέ, κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω -σερβίρει και brunch 9 π.μ.-1 μ.μ.- ή ακολουθείς το trend "πρωινό στο χέρι”, με ένα bowl δημητριακών και φρούτων, ένα spa salad bowl, ένα χαβανέζικο sushi poke bowl, που σου ετοιμάζουν to go. 

Dacristo

Αλλά… δύσκολα φεύγεις. Οι λιμπιστικές βιτρίνες στο εσωτερικό ξεχειλίζουν από πανδαισία τυριών και αλλαντικών, κλασικά και πιο σπάνια, ισπανικά σαλάμια, ιταλικές μορταδέλες, jamon belota και prosciutto, επιλεγμένα ελληνικά -και ήδη ονειρεύεσαι το πλατό που θα ετοιμάσεις για το σπίτι. Στο βάθος ένα όμορφα στημένο μικρό, αλλά πλήρες κρεοπωλείο: κοπές κρεάτων από εκλεκτές φυλές βοοειδών ελληνικής εκτροφής από τις φάρμες των ιδιοκτητών στη Βέροια και τα κρεοπωλεία τους στην Έδεσσα, πλάι σε premium κρέατα εισαγωγής από Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία… Ψωνίζεις για το σπίτι ή επιλέγεις την κοπή που θέλεις και την απολαμβάνεις στα τραπέζια του Steak House… 

Dacristo

Πριν φτάσεις εκεί, θα περάσεις από έναν walk in συντηρητή κρασιών με ενδιαφέρουσες φιάλες κυρίως εισαγωγής αλλά και από ελληνικά Κτήματα -της συνεργαζόμενης εταιρείας Enoterra- και περιπλανιέσαι ανάμεσα σε ράφια με μια σειρά εξαιρετικών deli: πιάνω τα ιταλικά ζυμαρικά Garofalo, τα περίφημα ισπανικά αλίπαστα Ortiz δικής τους εισαγωγής, επώνυμες λιχουδιές από μουστάρδες έως foie gras, σοκολάτες, σάλτσες, τυποποιημένα deli εδέσματα, περνώντας από ελαιόλαδα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ένα μίνι μανάβικο με εξωτικά φρούτα… Στο τέλος, σε περιμένει ο ατμοσφαιρικός χώρος του Steak House, με wall to wall κάβα κρασιών και premium αλκοόλ. Mια ιδέα για το μενού δίνουν στα "πρώτα” η γλώσσα μόσχου tonnato, τα crab noodles, τα grilled sandwiches (Sloppy Joe, Philly cheese steak, pastrami sandwich), τα pizzetti, με το κυρίως θέμα των κρεατικών σχάρας να προσφέρεται σε περίπου 20 επιλογές, συν τα burgers από Wagyu και Black Angus. Επί πλέον, μπορείς να επιλέξεις την κοπή που θέλεις από το κρεοπωλείο. Αλλά η γευστική μας δοκιμή μπαίνει στο πρόγραμμα για άλλη φορά… 
 
Πίσω από το όνομα "Dacristo," αλλά και την όλη ιδέα, βρίσκεται ο Χρήστος Μπίκας, -της συνιδιοκτήτριας Αφοί Μπίκα- ο επωνομαζόμενος από τους συνεργάτες του "περιηγητής” ή, όπως μας περιγράφεται, "ένας σύγχρονος κουρσάρος, ένας αληθινός πρεσβευτής των γεύσεων που επιτέλους έφτασε στον προορισμό του…μετά από χρόνια αναζήτησης στις αγορές του κόσμου, άπειρες γευστικές δοκιμές και γνωριμία με την ελίτ του χώρου των τροφίμων…”. Ο Όμιλος Μπίκα δραστηριοποιείται από χρόνια στo εμπόριο κρεάτων, στις εισαγωγές τροφίμων στο food service, στο food tourism…  Το "Dacristo" της Π.Π. Γερμανού έχει κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας και ήρθε να συμπληρώσει στην πόλη το αντίστοιχο κατάστημα της Θέρμης.

Πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί. Brunch 9 π.μ.-1 μ.μ., εστιατόριο 1-11.30 μ.μ. | Π.Π. Γερμανού 13-15, τηλ. 2310 235900

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"