Οι vegans τσικνίζουν: Spots για τσικνοπέμπτη αυστηρά χορτοφαγική

Mερικές εναλλακτικές ιδέες για σημεία που μπορεί να είναι αυστηρά vegan αλλά θα σας βάλουν σε πειρασμό ακόμα και αν δεν είστε χορτοφάγοι να τα επισκεφτείτε την "Τσικνοπέμπτη".

Vegan souvlaki mix grill Vegan souvlaki

Μπορεί εθιμοτυπικά στις σχάρες την "Τσικνοπέμπτη" να κρατούν σημαία τα κρεατικά, υπάρχουν όμως και μαγαζιά όπου ειδικές παρασκευές κάνουν το πέρασμά τους από ανοιχτή φωτιά ή ακόμα και απλά από μαντεμένια σκεύη απελευθερώνοντας ερεθιστικά αρώματα χωρίς να περιέχουν ίχνος υλικών ζωικής προέλευσης. Κρατήστε σημειώσεις:

Athens Vegan burgers

Athens Vegan burgers

Όσοι νομίζετε ότι τα vegn burgers δεν λένε και πολλά μάλλον θα αναθεωρήσετε. Οι "ψαγμένες" ιδέες του vegan chef Νίκου Γαϊτάνου βρήκαν έδαφος σε ένα πλήρες μενού με προτάσεις όπως το "steak burger" με "μπριζόλα" από πρωτεΐνη σίτου, ομελέτα tofu, ψητό χαλούμι, μαριναρισμένα παραπούλια, τουρσί από άγριο σκόρδο και σάλτσα Guinness που σερβίρουν σε μοναστηριακό πολύσπορο ψωμί με πατάτες φούρνου και BBQ sauce. Αλλά και το "beyond food porn burger" με beyond μπιφτέκι, nuggets, "μπέικον", φυτικό τυρί, πρασινάδες, καπνιστή μαγιονέζα και "cheddar" sauce που συναγωνίζεται σε νοστιμιά το "Texas burger", με beyond meat μπιφτέκι, φυτικό μπέικον, φυτικό τυρί, αγγουράκι πίκλα, καπνιστή μαγιονέζα και σάλτσα BBQ σάλτσα, που έρχεται πακέτο με πατάτες country ψημένες στο φούρνο, δεν τα λες και λίγα...

Διαβάστε Επίσης

Peas

Peas

Στo street food μαγαζί στο Κουκάκι θα βρείτε αρκετές προτάσεις vegan γεύσεων με πιο "ταιριαστά" στην Τσικνοπέμπτη τα τυλιχτά τους αλλά και πιάτα με συνδυασμούς που σε ιντριγκάρουν να τα δοκιμάσεις. Στο μενού ξεχωρίζουν η "pita pita" με γύρο σεϊτάν, οι "tortillas buenas" με πράσινη σαλάτα και σεϊτάν ή τόφου και το "mush in wrap" με γύρο μανιταριών. Σειρά έχουν η "επική μπριζόλα" με φιλέτο σεϊτάν ζυμωμένο με λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, η "σκεπαστή" με σεϊτάν, καπνιστό τόφου και ψητά λαχανικά και το καυτερό "κεμπάπ" που σερβίρεται με ψητές ντομάτες και πατάτες. Στα παρελκόμενα θα βρείτε σάλτσα γιαουρτιού, καυτερή σάλτσα και μαγιονέζα. Όλα vegan. Επίσης, στα συν για να τους επισκεφτείτε είναι ο σεβασμός τους προς το περιβάλλον, γι᾽ αυτό και αν φέρετε  το προσωπικό σας δοχείο φαγητού ή την κούπα σας για takeaway θα επωφεληθείτε έκπτωσης. Συνώνυμο με την ιδέα δημιουργίας του "Peas" είναι καί το project refill water, όπως και η μείωση του πλαστικού μιας χρήσης με απώτερο στόχο τα μηδενικά απορρἰματα (zero waste). Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875

W Karytsi

W Karytsi

Το χορτοφαγικό στέκι της Πλατείας Καρύτση παρουσιάζει μια νόστιμη vegan εκδοχή της ελληνικής κουζίνας σε προτάσεις που θα βρουν ενδιαφέρουσες ακόμα και όσοι δεν ακολουθούν αυστηρά φυτοφαγικό διατροφικό πλάνο. Εκτός από vegan μουσακά και λαχανοντολμάδες ετοιμάζουν συνταγές που ταιριάζουν σε μια "εναλλακτική" Τσικνοπέμπτη όπως το μπιφτέκι με βρώμη - φουλ σε αρώματα από τα μυρωδικά- που περνούν από σχαροτήγανο και σερβίρουν με λεμονάτες πατάτες φούρνου, και τα σουβλάκια σόγιας με πίτα ολικής άλεσης και φυτικό τζατζίκι, σε τυλιχτά ή μερίδες.

Cookoomela Grill

Διαβάστε Επίσης

Cookoomela Grill

Στο πρώτο vegan σουβλατζίδικο το αρχετυπικό σνακ φτιάχνεται με μανιτάρια που επιμελώς αρτυμένα αντικαθιστούν το κρέας. Με φιλοσοφία φιλική προς το περιβάλλον, η κουζίνα τους στηρίζεται στη μεσογειακή φυτική διατροφή και πλαισιώνεται από επιλεγμένα υλικά μικρών παραγωγών. Στο μενού θα βρείτε ζουμερό γύρο μανιταριών και κεμπάπ από σουτζουκάκια φακής σε περιποιημένες μερίδες με όλα τα vegan παρελκόμενα αλλά και σε τυλιχτά με αλάδωτη καλαμποκένια πίτα ή ολικής όπως το "brown and BBQ", με σάλτσα BBQ και φυτική μαγιονέζα.

vegan souvlaki

Vegan souvlaki

Αγαπάμε το street food, γιατί λοιπόν οι vegans να αποτελούν εξαίρεση; Ένα ακόμα spot όπου με δημιουργική διάθεση, τα τυλιχτά και οι "ποικιλίες mix gril" νόστιμα προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της αυστηρής χορτοφαγίας με γεύσεις όμως που θα ζήλευαν και οι κρεατοφάγοι. Στα τυλιχτά θα βρείτε καλαμάκι, γύρο, κεφτεδάκια, "κοτομπέικον", κεμπάπ, με "γαρίδα" και ταραμοσαλάτα: το κεμπάπ φτιάχνεται από κόκκινα φασόλια και σόγια, οι γαρίδες από την ρίζα κότζακ, τα κεφτεδάκια από σόγια, τα nuggets και το μπέικον από πρωτεΐνη σίτου, ο γύρος από σόγια, τα καλαμάκια (σουβλάκια) από ρεβίθι. Όσο για τα παρελκόμενα, το τζατζίκι φτιάχνεται από βιολογικό γάλα σόγιας, η τυροσαλάτα από βούτυρο καρύδας και άμυλο πατάτας και η τυροκαυτερή από βούτυρο καρύδας και άμυλο πατάτας, υλικά με τα οποία αν δεν είστε vegan ενδεχομένως να μην είστε εξοικειωμένοι αλλά αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Παπανδρέου 63, Χαλάνδρι, 2106834848

Τρεις λαλούν

Τρεις λαλούν

Οι πολύ καλές μαγείρισσες και οικοδέσποινες του vegan εστιατορίου "Τρεις λαλούν"  οργανώνουν ένα ολοήμερο αυστηρά χορτοφαγικό τσιμπούσι που περιλαμβάνει γνώριμα πιάτα ελληνικής και διεθνούς κουζίνας σερβιρισμένα σε "μπαμπάτσικες" μερίδες. Είναι το μαγαζί της παρέας, που αποδεικνύει στην πράξη -και νόστιμα- ότι η vegan γευστική φιλοσοφία απευθύνεται σε όλους. Το "backstage" και εδώ περιλαμβάνει αρκετή έρευνα ώστε ό,τι φτάνει στο τραπέζι να ανταποκρίνεται στις αρχές του βιγκανισμού και να μην υστερεί γεύσης. Τα μπιφτέκια από πρωτεΐνη αρακά σερβιρισμένα με σαλάτα, μαλακές πιτούλες και σάλτσα ταρτάρ και τα "mega meatless" καλαμάκια τους ειναι από τα top της vegan τσίκνας. 

Περισσότερες πληροφορίες

Cookoomela Grill

Θεμιστοκλέους 43, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Τρεις Λαλούν

Περσεφόνης 19, Γκάζι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.