Τα φετινά Χριστούγεννα έχουν σαμιώτικο άρωμα και γεύση χάρη στον ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Κρασιά με έντονη προσωπικότητα από τον ΕΟΣ Σάμου, που θα κάνουν τις γιορτινές μέρες αξέχαστες.

xmas EOS SAMOY © Μάνος Σπανός

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της θαλπωρής, της αγάπης, των στιγμών με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και των γευστικών απολαύσεων. Όλα αυτά απογειώνονται φυσικά με το κατάλληλο κρασί. Για το τελευταίο έχει μεριμνήσει, όπως και κάθε χρονιά, ο ΕΟΣ Σάμου, που μας προσφέρει οίνους με έντονη προσωπικότητα, που θα κάνουν τις γιορτινές μέρες αξέχαστες. 

EOS SAMOY 1

Κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνόφυτα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη παγκοσμίως, όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές και την ιστορία της, αλλά και για το κρασί της. Η οινική κληρονομιά του νησιού, περίπου 3.000 ετών, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Το σαμιώτικο κρασί μεταφέρεται σε αμφορείς σε διάφορα λιμάνια και κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, η Σάμος τροφοδοτεί με επώνυμα πλέον κρασιά τις αγορές διεθνώς.

Το 1934 ιδρύεται ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας κι ένα από τα 10 μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας. Από τότε μέχρι και σήμερα, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των 2.000 και πλέον, αμπελοκαλλιεργητών-μελών του. Ως αποτέλεσμα, ο σαμιώτικος οίνος εξάγεται σε 27 χώρες, αποτελώντας βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. 

EOS SAMOY 2
© Μάνος Σπανός

Το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μία από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα "Samos". Η καλλιέργεια των αμπελώνων βασίζεται κατά 98% στο Άσπρο Μοσχάτο Σάμου, μία ποικιλία με υψηλή αναγνωρισιμότητα, καθώς θεωρείται ως ο πιο ευγενής κλώνος της οικογένειας των Μοσχάτων. Ο εκλεκτός χαρακτήρας των οίνων οφείλεται στο εξαιρετικό έδαφος, σε συνδυασμό με το κλίμα, το μεγάλο υψόμετρο όπως επίσης και την επίδραση της θαλασσινής αύρας. Έτσι, τα κρασιά έχουν λάβει σχεδόν 1000 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας κάθε χρόνο όλο και σημαντικότερες διακρίσεις.

ΤΡΥΓΟΣ

Οι επιλογές σε οίνους που μας προσφέρει ο ΕΟΣ Σάμου είναι πολλές και σίγουρα θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Διαθέτει οίνους ξηρούς, ημίξηρους και γλυκούς, φυσικούς, ενώ στα σκαριά είναι και το τσίπουρο από Μοσχάτο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τη νέα χρονιά. Η παραγωγή γίνεται πάντα με σεβασμό στην πρώτη ύλη, το σταφύλι δηλαδή, ενώ παράλληλα ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει και τον τομέα έρευνας και καινοτομίας, με στόχο πάντα την επιβίωση και βελτίωση της αμπελοκαλλιέργειας.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ 4.jpg
© Μάνος Σπανός

Από αυτή την ευρεία οινική γκάμα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποια κρασιά θα συντροφεύσουν τα φετινά μας τραπέζια. Σίγουρα δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον "Ερημίτη", από τη νέα σειρά των "'Άθικτων οίνων" (Natural wines), ένα λευκό ξηρό κρασί από Μοσχάτο που ωριμάζει 12 μήνες σε βαρέλι και προέρχεται από αμπελώνες βιοδυναμικής καλλιέργειας και σταφύλια που οινοποιούνται με την ελάχιστη οινολογική παρέμβαση. Έντονα αρωματικό, γήινο κι ορυκτώδες, με ιωδιούχες νότες και μακριά επίγευση που εντυπωσιάζουν. Συνοδεύει άψογα παρασκευές με μανιτάρια, όπως σουφλέ και ριζότο μανιταριών, αλλά και μοσχαρίσιο φιλέτο με σως μανιταριών.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ 3.jpg
© Μάνος Σπανός

Γι’ αυτούς που αγαπούν το ημίξηρο, το ροζέ "Βαβέλ", πάντρεμα γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο, θα γοητεύσει τον ουρανίσκο. Το αγριοκέρασο κι ο λεμονανθός επικρατούν και μαζί με νότες πρώιμων καλοκαιρινών φρούτων και πράσινου λεμονιού δίνουν στόμα πλούσιο κι ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα και δροσερή επίγευση. Κορυφαίος ο συνδυασμός με σούπα bouillabaisse, λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή μαγειρεμένα με ζυμαρικά και πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Όμορφο ταίριασμα και με ψητά λαχανικά, μεσογειακή κουζίνα και πλατώ τυριών.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Τέλος, το δημοφιλές "Samos Vin Doux", το πρώτο σε πωλήσεις γλυκό κρασί της Ελλάδας, δεν μπορεί να λείψει από κανένα ρεβεγιόν. Η σαμιώτικη γη δίνει ένα μοναδικό, τόσο σε όψη, όσο και σε οσμή, γλυκό οίνο από Μοσχάτο με ελκυστικά αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου κι ώριμου πεπονιού, χωρίς να χάνεται η φρεσκάδα του σταφυλιού. Συναντάμε νύξεις λευκόσαρκων φρούτων, ανθέων καθώς και καραμέλας βουτύρου. Μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ, όμως αποτελεί και το ιδανικό κλείσιμο ενός δείπνου. Ταιριάζει με λευκά γλυκά και τάρτες φρούτων κι είναι πολύ καλός φίλος για τα αγαπημένα μας μελομακάρονα και την αρχόντισσα της Πρωτοχρονιάς βασιλόπιτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"