Τι είναι η "πυθαγόρεια διατροφή";

Η νέα έκδοση "Πυθαγόρειος διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση", που υπογράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου, γεφυρώνει την αξία της διατροφής που πρότεινε ο Έλληνας φιλόσοφος, με την παγκόσμια σύγχρονη τάση για ποιοτική διατροφή.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μια ολοκαίνουρια έκδοση, τιτλοφορούμενη "Πυθαγόρειος διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση", υπογεγραμμένη από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαργαρίτα Ικαρίου, επιχειρεί να γεφυρώσει τη φιλοσοφική και πολιτιστική αξία της λεγόμενης από τη συγγραφέα "Πυθαγορείου διατροφής", με την παγκόσμια τάση που δίνει βήμα στην ποιοτική διατροφική καθημερινότητα. Το βιβλίο, ουσιαστικά, συνδέει τη σύχρονη δημοφιλία της αυστηρής χορτοφαγίας και του βιγκανισμού με τις αρχές του μέτρου και της αρμονίας που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας στα συνήθη διατροφικά του δεδομένα. 

Κολοκύθα

Τι είναι η "Πυθαγόρειος διατροφή"; 

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές που αναφέρει η κα Ικαρίου, ο Πυθαγόρας τόνιζε ότι "ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει, πίνει και σκέφτεται" ενώ συνδύαζε τις πρώτες ύλες αρμονικά ώστε ο οργανισμός να διατρέφεται με τέτοιο τρόπο για να έχει μακροζωία και ευρωστία ενδυναμώνοντας παράλληλα την ασπίδα προστασίας του κατά των ασθενειών. Η διατροφή εξάλλου, μαζί με την άσκηση του σώματος αλλά και του μυαλού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις όχι μόνο για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα ζωής, σε κάθε επίπεδο. Η συγγραφέας, στο ερώτημα "τι είναι η πυθαγόρεια διατροφή" απαντά με την "Πυθαγόρεια προτροπή" όπως καταγράφεται στα κείμενα του Ιάμβλιχου: "Δεν πρέπει, να παραμελείς τη σωματική σου υγεία, αλλά, να έχεις μέτρο στο ποτό, στο φαγητό και να γυμνάζεσαι. Ως μέτρο δε, εννοώ εκείνο, για το οποίο δεν θα μετανιώσεις. Μάθε να έχεις βίο αγνό, λιτό, και φυλάξου να μην κάνεις αυτά που προξενούν φθόνο. Μην ξοδεύεις άσκοπα, όπως κάνουν όσοι αγνοούν τα καλά. Ούτε να στερείσαι, διότι το άριστο είναι το μέτρο σε όλα. Να πράττεις δε, εκείνα που δεν θα σε βλάψουν και να σκέπτεσαι πριν πράξεις".

Μπουρέκια

Η εφαρμογή στην κουζίνα

Η έκδοση περιλαμβάνει και 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του σεφ Ευάγγελου Μπιλιμπά, βασισμένες στις Πυθαγόρειες προτροπές, με έμφαση στην εγχώρια αγροτική παραγωγή. Παραθέτουμε με ευγενική παραχώρηση της συγγραφέα, τη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μπουρεκάκια κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι.

Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι

Υλικά
1 κιλό (ψημένη) γλυκιά κολοκύθα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τόφου (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη)
1 κ. γ. κανέλα
1 /2 κ. γ. μπαχάρι
1 /2 κ. γ. πιπέρι
100 γρ. ζάχαρη
300 ml πετιμέζι 

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
χυμό  ½ λεμονιού
250 γρ. νερό 
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. λάδι
250 γρ. βούτυρο καρύδας

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια  και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Ψιλοκόβουμε τρία κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα κι ανακατεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τόφου,  τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.

Για τη ζύμη: Μέσα σε λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Προσθέτετε το αλεύρι. Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε  στο ζυμάρι το βούτυρο καρύδας. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ανοίγουμε  σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε λωρίδες, λαδώνουμε κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά, τη στρίβουμε σα "σαλιγκαράκι". Λαδώνουμε το ταψί. Περνάμε κάθε μπουρέκι με το πινέλο να λαδωθεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα. Σερβίρουμε με πετιμέζι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"