Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

Cos d’Estournel

Είναι μακράν το πιο όμορφο château του Μπορντό, με τις παγόδες του να ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του στο Saint-Estèphe! Ο δημιουργός του Louis Gaspard d’Estournel έχτισε αυτό το εκπληκτικό κτίριο το 1830, για να γιορτάσει την επιτυχία του κρασιού του, του Cos d’Estournel, στην Ινδία. Συμπλήρωσε μάλιστα το εξωτικό του στιλ με μια βαριά ξυλόγλυπτη πόρτα γεμάτη λουλούδια και φρούτα, που είχε κατασκευάσει για το παλάτι του ο σουλτάνος της Ζανζιβάρης. Αξιοθέατο παγκοσμίου κλάσης, συγγενικό με το περίφημο Brighton Pavilion στη Μεγάλη Βρετανία. Και δεν είναι μόνο ο sui generis χαρακτήρας του κτιρίου που το έχει κάνει τόσο αγαπητό, άλλα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα super second Μπορντό, ένα κορυφαίο deuxième grand cru στην οινική ιεραρχία, που φτάνει σε μεγαλειώδη αποτελέσματα σε λογικές για την κλάση του τιμές. Στην ονομασία προέλευσης Saint-Estèphe κυριαρχούν το Cabernet Sauvignon και το Merlot και στην περίπτωση του Cos d’Estournel αυτό σημαίνει έναν μαγικό συνδυασμό δύναμης και ελεγκάντσας, με πολύπλοκα κρασιά που παλαιώνουν εξαιρετικά, καταλήγοντας σε εξίσου πολύπλοκες οινικές τέρψεις ανθολογίας. 

Cos d’Estournel
Οι παγόδες του Cos d’Estournel ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του 

Εκτός όμως από την κορυφαία ετικέτα, υπάρχουν και άλλα πρωτοκλασάτα διαμαντάκια στο château. Το G d’Estournel, λόγου χάρη, κάνει πρωταθλητισμό στη σχέση ποιότητας-τιμής, μετατρέποντας το εξαιρετικό κρασί σε σχεδόν καθημερινή απόλαυση. Η δεύτερη ετικέτα του, το Pagodes de Cos, δίνει το μέτρο του μεγαλείου της πρώτης με πολύ προσιτό τρόπο. Και για τους μερακλήδες υπάρχει κι ένα λευκό Cos d’Estournel από Sauvignon Blanc και Semillon, με ωραία μεταξωτή δομή και οξύτητα στη χρονιά του 2017, σπάνιο και με ένα πανέμορφο σχέδιο του εξωτικού κτιρίου στην ετικέτα του.

Οι καλύτερες ετικέτες

G d’Estournel 2019

G d’Estournel 2019
Προσιτά κομψό το G d’Estournel 2019

Τόσο προσιτή, κλασάτη κομψότητα είναι πολύ δύσκολο να βρεις. Ένα κρασί με μεταξωτές τανίνες, που κάθε γουλιά του είναι φορτωμένη νόστιμα αρώματα μαύρων φραγκοστάφυλων, γλυκόριζας, μπαχαρικών, ψητών παντζαριών. Χαρά θεού και πρωταθλητισμός ποιότητας-τιμής (€ 30, 90/100).

Pagodes de Cos 2015

Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015
Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015

Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel ξετυλίγει μέσα από το σούπερ κομψό άρωμά του την κλάση του. Στόμα θερμό, ωραία οξύτητα, εντυπωσιακή αίσθηση μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας και μπαχαρικών. Δυναμικές αλλά και ώριμες τανίνες, μεγάλη επίγευση (€ 68, 92/100).

Cos d’Estournel

Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό
Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό

Πλούσιο, βαθύ, αισθησιακό, πυκνό, φινετσάτο, είναι από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό. Το 2015 είναι πιο εξωστρεφές, με προκλητική "μύτη" μαύρων φρούτων, κακάο, σοκολάτας και στόμα εκρηκτικό με ωραία οξύτητα και δυνατές τανίνες βουτηγμένες στα φρούτα του δάσους, με πολλά μπαχαρικά να τυλίγουν το στόμα (€ 265, 97/100). Το 2012 είναι πιο αυστηρό, με μανιτάρια και φρούτα του δάσους να χρωματίζουν την προσωπικότητά του και μεταξωτές, ραφιναρισμένες τανίνες (€ 229, 95/100). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"