"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.

Σαρδελάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Το ψαροφαγικό πόστο-σημείο αναφοράς στα νότια παίζει σταθερά εδώ και χρόνια με δυνατά χαρτιά τη μαγευτική θέα προς τον Λαιμό και την πλάτη του Αστέρα, τη χαρούμενη εξοχικότητα και τις ποιοτικές, casual προτάσεις του βυθού, δίνοντας τη δυνατότητα για μια χαλαρή μεσημεριανή ή βραδινή έξοδο σε φιλικό περιβάλλον. Στο έμπα, οι φρέσκες ψαριές που φιγουράρουν στη βιτρίνα με τα μπλε καβούρια, τις γαρίδες, τις γλώσσες, τις τσιπούρες και τα φαγκριά, είναι ενδεικτικές της "ιωδιούχας" ταυτότητάς του μαγαζιού, ενώ η ευρύχωρη βεράντα που φιλοξενεί παρέες όλων των ηλικιών είναι ένας καλός λόγος για ένα "σκαστό" πρώτο χαμόγελο, αφού εκπέμπει μια πολύ ευχάριστη αύρα. 

Σαρδελάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι προτάσεις, σε πλήρη σύμπτωση με το όνομα του μαγαζιού, περιλαμβάνουν εύρος ψαριών και θαλασσινών, ενώ οι πρόσθετες αρτυματικές πινελιές σε κάθε πιάτο είναι πολύ διακριτικές, λεπτομέρεια σημαντική για την ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης, "του πιο δύσκολου γρίφου που πρέπει να λύσουν", όπως μου τονίζει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κιρμιζόγλου, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Στο πάσο, ψάρια και θαλασσινά από τα ελληνικά στην πλειονότητά τους νερά μεταφράζονται σε απαλό μαγειρικό χάδι που μοσχοβολά ιώδιο με το αέρινα τηγανισμένο γαυράκι και το μαριναρισμένο βραστό χταποδάκι να δίνουν τον τόνο στις μεζεδοκατανύξεις, σιγοντάροντας τις βούτες στην καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την ήπια καυτερή τυροσαλάτα και τη θρακιώτικη καρυδάτη σκορδαλιά. Δεν λείπουν τα καπνιστά ψάρια, όπως η λακέρδα και το χέλι, ιδανικό ταίρι για το τσίπουρο, αρκετά πιάτα ημέρας, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις ζυμαρικών νοτισμένες με τη γλύκα του ιωδίου. Από τις νέες αξιόλογες αφίξεις, ο ξινός τραχανάς με καπνιστό χέλι, σε κερδίζει με τη στακάτη, ευγενώς ρουστίκ γεύση και υφή του. Κατεβαίνοντας ακριβώς κάτω από την κεντρική σάλα, το "Σαρδελάκι… με θέα privé", που λειτουργεί αποκλειστικά με κρατήσεις, προσφέρει πιο προσεγμένη εκδοχή της κλασικής θαλασσοφαγίας σε ελάχιστα τραπέζια στημένα στη χερσόνησο δίπλα στο κύμα, στο ιστορικό εγκαταλειμμένο πυροβολείο πάνω στα βράχια. Την εμπειρία συμπληρώνει μια λίστα από συλλεκτικές αλλά και εμπορικές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η οποία ανανεώνεται τακτικά.

(+) Η εμπειρία της privé εκδοχής είναι ενδιαφέρουσα προσθήκη, που ολοκληρώνει το ήδη υψηλό αλλά προσιτό προφίλ του μαγαζιού.
(-) Το μαριναρισμένο χταποδάκι χρειαζόταν μια ελάχιστη επιπλέον ξιδάτη προσθήκη για να είναι λιγότερο "επίπεδο".

Περισσότερες πληροφορίες

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.