Γνωριμία με τη γαστρονομία της Λέσβου

Γνωρίσαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λέσβου σε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο εστιατόριο «Παπαδάκης» της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου.

Λέσβος

Το εύφορο νησί της Λέσβου, με τη μακραίωνη ιστορία, τη φυσική ομορφιά, τα αναρίθμητα ελαιόδεντρα και την πλούσια μαγειρική παράδοση που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή, έδωσε ζωντανό γαστρονομικό "παρών" στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Παπαδάκης" της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου. 

Λέσβος

Το τιμόνι στο γευστικό μας ταξίδι από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστιογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας, κράτησε η αναγνωρισμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που, ως άψογη οικοδέσποινα, μαγείρεψε με τα καλούδια της Λέσβου ένα μενού αρτυσμένο με τη γεύση της παράδοσης. Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αρωματικό ούζο, αλίπαστα, μεζέδες και βραβευμένα κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια βραδιά με αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Από τα πιάτα που συνόδευσαν άψογα τα τσουγκρίσματα, ξεχωρίσαμε τις ορεκτικές χάχλες Λέσβου με χωριάτικη σαλάτα και τα κολοκυθολούλουδα με την τραγανή κρούστα, γεμιστά με φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα και λαδοτύρι, που συνδυάζει δυο κορυφαία προϊόντα του νησιού – γάλα και ελαιόλαδο. Μες την απλότητά του, ο συγκεκριμένος μεζές ήταν από τους πιο νόστιμους και δίκαια δεδομένης της πλούσιας τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με τραχανά με τη δαγκωτή σάρκα του ήταν μια ακόμα εκλεκτή πρόταση ενώ από τα κυρίως το βαθιά νόστιμο κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, που η σεφ επέλεξε να σερβίρει με τραχανά έγραψε το χορταστικό φινάλε λίγο πριν τα φίνα επιδόρπια, το παγωτό Λέσβου με κατσικίσιο γάλα και το μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.

Λέσβος Μπαρμπαρίγου

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού: Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα γιορτάζουμε την είσοδο στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από το μεταναστευτικό. Τώρα, με τη συμβολή και του υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μία νέα εποχή για τα πανέμορφα νησιά μας". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ανακηρύχτηκε από τον κο Μουτζούρη, "Γαστρονομική Πρέσβειρα Βορείου Αιγαίου" - ενθουσιασμένη για την τιμή που της έγινε- δήλωσε: "Είναι απόλαυση να μαγειρεύει κανείς με τα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.