«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο

Γεύσεις με το άγγιγμα του βραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη σερβίρονται εδώ και λίγο καιρό στο εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δίνοντάς μας την αφορμή να βρεθούμε ξανά στον φουτουριστικό κυκλαδίτικο κήπο του.

«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο

Μπαίνοντας στο καφέ-ρεστοράν του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εύκολα θυμάσαι το λόγο για τον οποίο αγαπάς να γευματίζεις στα εστιατόρια των μουσείων όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό. Το σκηνικό, άκρως εντυπωσιακό μέσα στην απλότητά του, οφείλει πολλά στο μοναδικό στέγαστρο που φιλοτέχνησε πριν από λίγα χρόνια ο Στέλιος Κόης για να διακοσμήσει την οροφή. Καθισμένος στα τραπέζια ή στους μαρμάρινους πάγκους με τα γκρίζα μαξιλάρια δεν μπορείς παρά να το περιεργαστείς, έτσι όπως δεσπόζει στο χώρο και θυμίζει κυκλαδίτικο κύμα σε διαρκή κίνηση. Τριγύρω, αναρριχητικά φυτά σκαρφαλώνουν στον τοίχο και βάζουν τη γήινη πινελιά στη συνολική εικόνα, που θυμίζει νησιώτικο κήπο από το μέλλον.

Στα της κουζίνας τώρα, την οποία διαχειρίζεται η Begnis Catering, οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες, καθώς ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης προίκισε το ολοκαίνουργιο μενού του εστιατορίου με κάποια πιάτα στο γνώριμο ύφος του, που μοσχοβολά Ελλάδα: πολύ ντελικάτο φαγκρί που έρχεται ψημένο σωστά, πάνω σε ένα μικρό αρωματικό βουνό από αγριόχορτα αρωματισμένα με ούζο και λεμόνι, νόστιμο κριθαρότο στα πράσινα, με πουρέ σπανάκι, σπαράγγια, λιαστή ντομάτα και γαλομυζήθρα, αλλά και πολύ ωραίος γύρος από μαριναρισμένο μπούτι κοτόπουλου, που σερβίρεται με τα παρελκόμενά του και baby φουρνιστές πατάτες.

«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο - εικόνα 1

Γύρω τους υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, αφού το μενού σού προσφέρει τη δυνατότητα να ελιχθείς ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Εμείς απολαύσαμε λ.χ. μια αλλιώτικη σούπα από αφρό πατάτας με πραλίνα φουντουκιού, που έκρυβε μέσα της αβγά ποσέ και ξεχείλιζε από comfort φινέτσα, αλλά και την πολύ ευχάριστη σαλάτα από μικρόφυλλες πρασινάδες πασπαλισμένες με ελαφριά βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας, σταφίδες, ψητά baby λαχανικά και πικάντικες νότες από κατσικίσιο τυρί. Παίζουν όμως ακόμη πιάτα όπως τα χειροποίητα ραβιόλι μαϊντανόριζας με γαρίδες και αρωματική μπισκ, μια ταλιάτα από μοσχάρι γάλακτος για όσους αγαπούν το κρέας και μια ωραία κολεξιόν από παρασκευές με αβγά για όσους βρεθούν εδώ σε ώρα brunch.

Η ατμόσφαιρα σε κάθε περίπτωση ευνοεί τη χαλάρωση, είτε για ένα πλήρες γεύμα είτε για να τσιμπολογήσεις με ένα ποτήρι κρασί, μαζί ασφαλώς με λίγη ή περισσότερη τέχνη. Η φετινή μεγάλη έκθεση του μουσείου, σε συνεργασία με τον οργανισμό Neon, «Ιn the realm of the senses», είναι αφιερωμένη στο σύνολο του έργου της Αμερικανίδας επιδραστικής καλλιτέχνιδας Lynda Benglis με την ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και διαρκεί μέχρι τις 15/3.

Περισσότερες πληροφορίες

Cycladic Cafe

(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.