Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

«Κίτσουλας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 1

Με οικοδεσπότη τον sui generis κ. Χρήστο, που στραβοκοιτάζει τους πελάτες του όταν έχουν παραξενιές, αλλά τους τραγουδά καντάδες όταν του φτιάχνουν το κέφι, ο «Κίτσουλας» στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25, 2106814798) σερβίρει απίθανους λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο περιωπής, εξαιρετικές πίτες με φύλλο της στιγμής αλλά και ωραία κρεατόσουπα, φρικασέ, μουσακά και κουκιά.

«Δίπορτο»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 2

Το «Δίπορτο» στην Πλατεία Θεάτρου (Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 2103211463) είναι μια υπόγεια χρονοκάψουλα με καύσιμο τη ρετσίνα από το κατρούτσο και όχημα τις φασολάδες, τα γιουβέτσια, τις σαρδέλες και τα γιαχνερά, μαζί με τη διάσημη ρεβιθάδα και τους μεζέδες της ημέρας, βασισμένους σε υλικά φρεσκότατα και οδηγό τη γεύση της Ελλάδας προ Τσελεμεντέ.

«Νικήτας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 3

Πολλοί τον έχουν συνδέσει με τα αφράτα μπιφτεκάκια και το κοντοσούβλι του, που είναι ίσως το τρυφερότερο της πόλης, στην πραγματικότητα όμως είναι τα ανάλαφρα σουτζουκάκια, το μοσχομυριστό κοκκινιστό και το βελούδινο λεμονάτο του που έκαναν τον «Νικήτα» (Αγ. Αναργύρων 19, 2103252591) κομμάτι της καθημερινότητας του καλλιτεχνόκοσμου της γειτονιάς του Ψυρρή.

«Οι Νοστιμιές της Μαίρης»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 4

Σταθερή επιλογή του θεατρόκοσμου της Κυψέλης, οι «Νοστιμιές της Μαίρης» (Ύδρας 2, 2108213136) έχουν προσφέρει σε γενιές εργένηδων και φοιτητών της γειτονιάς γεύσεις και μερίδες πληθωρικές όσο και το ταμπεραμέντο της μαγείρισσας. Η κουζίνα ετοιμάζει μαγειρευτά της ώρας και του τηγανιού, με θράψαλα, μοσχαρίσιες και μπαμπάτσικα μπιφτέκια να κάνουν παρέλαση στην κατάμεστη σάλα.\

«Λελούδας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 5

Μαγειρευτά χωρίς στραβοτιμονιές και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά –που βάζει μπρος νταλίκα!– έχουν κάνει τον «Λελούδα» στον Βοτανικό (Σαλαμίνας 8-10, 2103464167) σταθερό στέκι των φορτηγατζήδων, όμως οι τριαξονικές του γεύσεις μαζί με την παλλαϊκή ατμόσφαιρα με τα πειράγματα και τα παρεΐστικα γέλια τον έχουν αναγάγει σε σημείο αναφοράς όλης της Αθήνας.

«Οικονόμου»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 6

Με ιστορία που κρατάει από το 1930 και συνταγές που ταξιδεύουν στην παράδοση το οινομαγειρείο «Οικονόμου» στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, 2103467555) εξακολουθεί –με την τρίτη γενιά στο τιμόνι του πλέον– να προκαλεί λαϊκό προσκύνημα με ταψιά και κατσαρόλες που μαγειρεύουν, με βάση τις εποχές, από λαδερά και λαχανοντολμάδες μέχρι στιφάδο και αρνί με πατάτες στο φούρνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δίπορτο

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.