Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα

Η Γλυφάδα και η Κηφισιά είναι σημεία αναφοράς στον Νότο και τον Βορρά, οπότε ιδού μερικές ελκυστικές προτάσεις που θα νοστιμίσουν τις εξόδους και τις shopping βόλτες μας.  

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα

Η Γλυφάδα και η Κηφισιά είναι σημεία αναφοράς στον Νότο και τον Βορρά, οπότε ιδού μερικές ελκυστικές προτάσεις που θα νοστιμίσουν τις εξόδους και τις shopping βόλτες μας.

Ανηφορίζοντας προς Κηφισιά

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 1
Στο πανέμορφο «Artisanal Lounge & Gardens» θα δοκιμάσετε τις νέες σπεσιαλιτέ του Δημήτρη Δημητριάδη

Πρώτη απαραίτητη στάση στο φωταγωγημένο Ψυχικό. Η αύρα γαλλικού μπιστρό παντρεύεται μια χαρά με την εντυπωσιακή ψαριέρα στη «Scorpina». Με κλασικές και πιο πρωτότυπες προτάσεις, από μικρόψαρα και θαλασσινούς μεζέδες μέχρι φρέσκα ζυμαρικά σε θαλασσινές συνταγές, αλλά και γύρο τόνου και κοντοσούβλι από καλαμάρι, το θαλασσινό εστιατόριο είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Σε κοντινή απόσταση, η μοντέρνα ψαροφαγία της «Πιπεριάς» μπερδεύει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις με απωανατολίτικες πινελιές. Να, όπως το λαβράκι με πουρέ κολοκύθας και κάρι, το τατάκι φρέσκου σολομού με σόγια σος και κρέμα ουασάμπι, τα φρέσκα μύδια με τζίντζερ, το ψαρονέφρι στη σχάρα με σάλτσα μουστάρδας με θυμάρι, τηγανητές πατάτες, ρόκα και προβολόνε ή το ριζότο με μανιτάρια και κρέμα μαύρης τρούφας σε γυλωμένη μανούρα Σίφνου.

Ανεβαίνοντας την Κηφισίας συναντάμε το ατμοσφαιρικό «Hide & Seek», ο πολύ καλός σεφ Γιάννης Λιόκας μόλις ανέλαβε την κουζίνα και τη στρέφει σε μοντέρνα πιάτα εμπνευσμένα από Ευρώπη και Μεσόγειο, ενώ το bar team, με επικεφαλής τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, δημιουργεί κοκτέιλ για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 2
Στο «Dos Hermanos» απολαύστε εκφραστική μεξικάνικη κουζίνα και ορεκτικές, δυνατές Margaritas.

Επίκεντρο όπως προαναφέραμε είναι η Κηφισιά και μπαίνοντας βρίσκουμε τη γιορτή που έχει κατασκηνώσει στο πανέμορφο αρχοντικό του «Artisanal Lounge & Gardens». Ανάμεσα στις νέες σπεσιαλιτέ του Δημήτρη Δημητριάδη, οι λαχανοντολμάδες με λάχανο σαβόι και φίνο αβγολέμονο σελινόριζας είναι γεμιστοί με ορτύκι και μανιτάρι, το παστίτσιο φτιάχνεται με πρόβειο κρέας και χοντρό χειροποίητο μακαρόνι, ενώ η σουπιά –κομμένη σε πλατιές ταλιατέλες– σκεπάζει ένα εξαιρετικό σπανακοριζότο.

Το «Dos Hermanos» μας στέλνει για γιορτές στο Μεξικό με πληθωρικές γεύσεις, εξωτικά κοκτέιλ, εντυπωσιακό ντεκόρ κι έξω καρδιά διάθεση. Οι ψητές και τραγανές quesadillas (π.χ. με τσορίθο και γουακαμόλε) και οι fajitas, ήτοι ωραίες τορτίγιες καλαμποκιού, τις οποίες γεμίζεις με ψιλοκομμένο skirt steak μαριναρισμένο σε τσίλι που έρχεται μπροστά σου σε καυτό μαντέμι, είναι ενδεδειγμένες επιλογές.

Ο συνδυασμός γκουρμέ και bio healthy φιλοσοφίας είναι το σήμα κατατεθέν του «Nice ’n’ Easy». Το ερωτευμένο με το παλιό Χόλιγουντ και την τζαζ εστιατόριο έχει vegan προτάσεις, όπως τα «ζυμαρικά» από ρίζα konjac με λαχανικά teriyaki και τραγανό κρεμμύδι, αλλά και σπεσιαλιτέ όπως το burger από βουβαλίσιο κιμά με καραμελωμένα κρεμμύδια, coleslaw και πίκλες αγγουριού σε μπριός πατάτας.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 3
Ο συνδυασμός γκουρμέ και bio healthy φιλοσοφίας είναι το σήμα κατατεθέν του «Nice ’n’ Easy»

Σαν νεοϋορκέζικη τρατορία με ξυλόφουρνο και ανοιχτή κουζίνα μοιάζει το αεράτο «Frankie» της Κηφισιάς, που η κουζίνα του διαβάζει την Ιταλία και τις πρώτες ύλες με την ευαίσθητη ματιά του αδελφού «Nice ’n’ Easy». Η μπουράτα με λαχανικά και τρίχρωμη κινόα είναι πιάτο αναφοράς όπως και η bistecca Fiorentina. Εννοείται ότι παίζουν με φρέσκια pasta και πίτσα, έχοντας πάντα στο ρεπερτόριό τους gluten free και vegan επιλογές.

Η θαλασσογραφία της φορτωμένης ψαριέρας είναι σημείο αναφοράς στο ανοιχτόκαρδο «Άδολο», που ειδικεύεται στην εκλεκτική ψαροφαγία. Από το «εργαστήριο» των ωμών θαλασσινών βγαίνουν τεφαρίκια, ενώ πρωτότυπες ιδέες, όπως το παστίτσιο με τόνο, σιουφιχτά και απαλότατη μπεσαμέλ με αρσενικό τυρί Νάξου ή η καρμπονάρα φρέσκων λινγκουίνι με καπνιστή γαρίδα και τριμμένη λόζα Κέας, είναι επιτυχημένες και προκλητικές.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 4
Το «Άδολο» ειδικεύεται στην εκλεκτική ψαροφαγία

Ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης σε συνεργασία με τον consulting chef Γρηγόρη Χέλμη του βολιώτικου «ΜεΖεν» τρέχουν στο «Omikron Meze» ένα μενού με πολλούς ερεθιστικούς μεζέδες, όπως ζεστός καπνιστός σολομός με γκλάσο μελιού, γύρο τόνου αλλά και καβουρμά από ζυγούρι με ψητές ντομάτες και αβγά. Παράλληλα όμως τρέχουν οι βολιώτικες τάβλες με τέσσερις μεζέδες που δια­φοροποιούνται σε κάθε παραγγελία.

Πίτσα και κοκτέιλ είναι τα δυνατά χαρτιά της «Σμίλης» στο όμορφο διώροφο στην κεντρική πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης. Στον κλεισμένο με γυαλί ξυλόφουρνο ψήνονται πίτσες με ποικιλία γεύσεων, όπως η πληθωρική Tartufo με σάλτσα μαύρης τρούφας και παρμεζάνα ή η Spicy με πικάντικο λουκάνικο Spianata από την Καλαβρία και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Βόλτα στην ακτογραμμή

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 5
Το «Matsuhisa Athens» ανεβάζει στροφές με επικεφαλής τον σεφ Τόνυ Βρατσάνο (αριστερά) και το ταλαντούχο team του

Αρχίζουμε από την άκρη της θάλασσας και προχωράμε στα ενδότερα. Στην κοσμοπολίτικη ριβιέρα του «Matsuhisa Athens», η γεύση ανεβάζει στροφές με επικεφαλής τον Τόνυ Βρατσάνο. Κι αν στη γευστική γιορτή έχουν πάντα θέση θρυλικές σπεσιαλιτέ όπως τα black cod with miso και karashi su miso, αξίζει να αφεθείτε στα χέρια του σεφ και του omakase menu με ένα σερί από διαλεχτές ιδέες ημέρας.

Σε μια παλιά μονοκατοικία του 1936 στη Βούλα έχουν δέσει το «Ακροβόλι» και την αγάπη τους για τη θάλασσα ο Φώντας Κατσίμαγκλης και ο Μίλτος Γιάννου. Αυτό σημαίνει από κλασικούς ψαρομεζέδες σαν τη homemade λακέρδα περιωπής κι εξαιρετικό λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα μέχρι πιο σοφιστικέ δημιουργίες σαν τα ψητά χτένια με την κρουστή σάρκα.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 6
Στο «Ark», εκτός από την κουζίνα του Γιάννη Μπαξεβάνη, θα δοκιμάσετε και βραβευμένα κοκτέιλ

Σιγά σιγά φτάνουμε στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου στο εντυπωσιακό και βραβευμένο «Ark», με τον Γιάννη Μπαξεβάνη στο τιμόνι, χαίρεσαι μια κουζίνα με ελληνική οικειότητα και νεωτεριστική ματιά: η σούπερ αρωματική χορτόπιτα σε φύλλο φτιαγμένο από χαρούπι με μυρωδικά και ξύγαλο ψήνεται στη σχάρα, ενώ ο χωριάτικος κόκορας μαγειρεύεται στα ξύλα και σερβίρεται με ριζότο, κρέμα καλαμποκιού και φρέσκια μυζήθρα.

Η Γλυφάδα έχει επίσης τη δική της Little Italy, με αρκετά εστιατόρια να εκπροσωπούν την κουζίνα της Μπότας. Το όνομα «La Strega» είναι συνδεδεμένο εδώ και 25 χρόνια με την pizza και την pasta, πρόσφατα όμως επιχείρησε μια γευστική διεύρυνση προς το comfort food και τώρα γλυκοκοιτάζει burgers και κλασικά Τex-Μex, αλλά ανοίγεται και στην εκλεκτική κρεατοφαγία με rib eye από Black Angus.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 7
Αξίζει να δοκιμάσετε την κλασική ιταλική κουζίνα του «Ramino»

Η επίσης comfort θέρμη της ατμοσφαιρικής σάλας του «Ramino» ταιριάζει γάντι με την κλασική ιταλική κουζίνα. Έτσι μια σούπα μινεστρόνε με χειροποίητα τορτελίνια και ζωμό προσούτο ή μοσχαράκι μαγειρεμένο για 12 ώρες με πουρέ τοπιναμπούρ και γκρεμολάτα κρεμμυδιού σε καθησυχάζει, για να σε γλυκάνουν μετά το τιραμισού ή το baba au rum.

Αλλαγή γευστικής συχνότητας με τη low budget νόστιμη πρόταση του «Mezze Glyfada», που έχει ανανεωθεί στρέφοντας την προσοχή της στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Την υλοποιούν πιάτα όπως το χταπόδι με τζατζίκι παντζαριού και το γαμοπίλαφο-ριζότο με αρνάκι γάλακτος και λεμόνι, ενώ σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Χέλμη του «ΜεΖεν» υπάρχει κι ένας μίνι κατάλογος με νοστιμιές όπως η χειροποίητη λούζα τόνου και το πρόβειο μπιφτέκι.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 8
O Ολιβιέ Καμπανά κάνει προορισμό την πολυσύνθετη σπονδυλωτή του γαστρονομία στο «Maraveal» του ξενοδοχείου «Glyfada Riviera»

Στον αντίποδα, ο Ολιβιέ Καμπανά κάνει προορισμό την πολυσύνθετη σπονδυλωτή του γαστρονομία στο «Maraveal» του ξενοδοχείου «Glyfada Riviera» στην παραλιακή. Από το μεγάλο μενού των 16 πιάτων ξεχωρίζουν σίγουρα τριλογίες όπως αυτή της καραβίδας (μπαλοτίνα με σος βουτύρου, ποσέ στην μπισκ της, ψητή με πολέντα και φρούτα του πάθους) και του φουαγκρά (σε παγωτό με «μαλλί της γριάς», τερίνα με Πόρτο, σοτέ με ζελέ σάκε και μάνγκο).

Προτού προχωρήσουμε παρακάτω, κάνουμε μια παράκαμψη προς Αργυρούπολη, όπου το «Mastello» της Άνδρου ανανεώνει την πιάτσα με αλλιώτικες θαλασσινές γεύσεις, σε επιμέλεια του Γιάννη Στανίτσα, όπως το καρπάτσιο λαβράκι μαριναρισμένο σε αρωματικό ξίδι ντομάτας και τρίμμα από ανδριώτικο λουκάνικο ή τα baby χτένια γκρατιναρισμένα με σκορδοβούτυρο και πιπεριά Φλωρίνης.

Βορράς ή Νότος; Ένα απολαυστικό γευστικό δίλημμα - εικόνα 9
Στο «Da Bruno» αυτήν την περίοδο έχει την τιμητική της η λευκή τρούφα της Άλμπα

Και τώρα πλώρη για Παλαιό Φάληρο. Στο ρομαντικό «Da Bruno» αυτήν την περίοδο έχει την τιμητική της η λευκή τρούφα της Άλμπα, που δίνει τον τόνο σε πολλές σπεσιαλιτέ, ενώ δυνατά παίζουν επίσης τα μανιτάρια, ο σολομός και το κυνήγι. «Αδερφάκι» του «Da Bruno», το «Villa Grigio 46» στεγάζεται σε μια κομψά ανακαινισμένη αστική μονοκατοικίας του 1930. Είναι ένα εξειδικευμένο wine bar με 85 ετικέτες επιλεγμένων ιταλικών κι ελληνικών κρασιών που σερβίρονται και με το ποτήρι, μαζί πολλές γκράπες, και άλλα ποτά και κοκτέιλ, που συνοδεύονται –χωρίς χρέωση– από φινετσάτα ιταλικά fingerfood.

Όταν σκέφτομαι τις «Μαγικές Κατσαρόλες», έρχεται μπροστά μου η βουτηγμένη στην οικειότητα και στα πρώτης τάξεως υλικά πειραγμένη comfort ελληνική κουζίνα τους. Να, όπως η ανατρεπτική «Συμφωνία των Πρεσπών» με al dente μαύρους γίγαντες, απαλή μους καρότου και ρεγγοσαλάτα ή η κάπως ασυνήθιστη κατσικομακαρονάδα με κατσικάκι Αντιπάρου. Σε πιο κλασικά μονοπάτια κινούνται τα ξινούτσικα ντολμαδάκια και η τηγανιά άγριων μανιταριών.

Η Αθήνα, πάντως, έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο φιλικές στη vegan φιλοσοφία πόλεις στον κόσμο και το «The Plant Kingdom», το ωμοφαγικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, έχει ωραίες προτάσεις για detox γιορτινές καταστάσεις, όπως το σπεντζοφάι μανιταριών με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και πουρέ πατάτας, σελινόριζας και παν­τζαριού.


Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Dos Hermanos

Κυριαζή 24, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Πιπεριά

Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Strega (La)

Χρ. Σμύρνης 8, Ν. Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Mezze Glyfada

Φοίβης 11 & Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Hide & Seek

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Ramino

Δημάρχου Μεταξά 36, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Villa Grigio 46

Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Scorpina

Γρ. Ξενοπούλου 2, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Mastello

Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη
  • Εστιατόρια

Maraveal

«Glyfada Riviera Hotel», Λεωφ. Ποσειδώνος 40, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.