Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown

Ανάμεσα στα λαμπερά ρεβεγιόν και τα φιλικά καλέσματα, οι βόλτες στη γιορτινή Αθήνα έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους αλλά και τα στέκια που ταιριάζουν σε κάθε διάθεση, από την Πλατεία Συντάγματος, το Θησείο και του Ψυρρή μέχρι το Κολωνάκι και το Παγκράτι.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown

Ανάμεσα στα λαμπερά ρεβεγιόν και τα φιλικά καλέσματα, οι βόλτες στη γιορτινή Αθήνα έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους αλλά και τα στέκια που ταιριάζουν σε κάθε διάθεση, από την Πλατεία Συντάγματος, το Θησείο και του Ψυρρή μέχρι το Κολωνάκι και το Παγκράτι.

Όλη μέρα στον ομφαλό της πόλης

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 1
«42 Barstronomy.Athens»

Κάπου εδώ, γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, θα δώσουμε όλοι ραντεβού για βόλτες και shopping μετά του απαραίτητου τσιμπολογήματος. Μέρες που ’ναι, θα χωθούμε στο υπέροχο GB Corner Gifts & Flavours της «Μεγάλης Βρεταννίας» για να τσεκάρουμε τα διάσημα γιορτινά γλυκά που επιμελείται ο βραβευμένος Γάλλος pastry chef Arnaud Larher και στην πάντα ατμοσφαιρική Στοά Σπυρομήλιου («Athenée», «Ilios», «Pasaji»), όπου το άφθονο people watching συναντά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 2
«Τηλέμαχος Athens»

Ακριβώς απέναντι, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης μας υποδέχεται στο «Τηλέμαχος Athens» με σπέσιαλ μεσημεριανά μενού (εκείνο μάλιστα των € 30 σερβίρεται μέχρι αργά και κάνει focus στα εκλεκτά κρεατικά Fassona Piemontese), ενώ ένα δυνατό και μόνιμα κοσμοπλημμυρισμένο δίπολο μας περιμένει στην ανανεωμένη Στοά Μπολάνη, όπου το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στο πλήρως ανανεωμένο «Κεντρικόν» και το «42 Barstronomy.Athens» με τις ενδιαφέρουσες μπιστρο-γεύσεις και τα βραβευμένα κοκτέιλ.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 3
«Zaf»

Βγαίνοντας στην Κολοκοτρώνη, θα κοντοσταθούμε για μια ευχάριστη ανάπαυλα στο «Gulliver» με το μαγικό ντεκόρ εμπνευσμένο από τα μυθικά ταξίδια του ήρωα του Σουίφτ και φύγαμε για την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς, το ειδικό μενού τεσσάρων πιάτων του ανανεωμένου «Zaf» είναι super deal στα € 24, το καθιερωμένο πάρτι του «School Pizza Bar» ξεκινά και φέτος στις 31/12 από το μεσημέρι, ενώ στο «Tailor’s House», από την άλλη πλευρά της πλατείας, καθόμαστε για specialty καφέδες, κοκτέιλ κι ενδιαφέροντα πιάτα.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 4
«Spit Jack»

Αν, τέλος, κινηθούμε προς Πλάκα, το «Spit Jack» είναι καταφύγιο αγαπημένο και λιλιπούτειο για κρεατονοστιμιές στη rotisserie.

Κολωνάκι calling

«Minnie The Moocher»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 5

Το όμορφο στέκι της Τσακάλωφ μπαίνει στη δράση από νωρίς για καφέ και πρωινό σε ατμόσφαιρα που μας γυρίζει πίσω στα ’30s και στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ωραίες ιδέες στον κατάλογο για light lunch αλλά και πλήρες δείπνο, κοκτέιλ και μουσικές jazz και swing.

«Zinglee»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 6

Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία, το αλέγρο all day μπιστρό από την οικογένεια των «Nice ’n’ Easy» μας υποδέχεται στους αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες του με γεύσεις από την αστική κουζίνα της Αθήνας, brunch καθημερινά κι ενισχυμένο τις Κυριακές, κρασιά, κοκτέιλ αλλά και πολλά και διαφορετικά events.

«Κιουζίν»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 7

Το ζεστό εστιατόριο με τη ρετρό αύρα της οδού Λυκαβηττού κάνει γιορτές με νέες γεύσεις, όπως τα τηγανητά αβγά με σιγομαγειρεμένα χόρτα και νούμπουλο ή το πεπονάκι καρμπονάρα με γαρίδες σε λαρδί διά χειρός του ταλαντούχου σεφ Νίκου Καραθάνου, που ανέλαβε μόλις την επιμέλεια της... κιουζίνας του.

«Nikkei»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 8

Tο πολύ όμορφο εξωτικό και κοσμικό bar-restaurant στην Πλατεία Δεξαμενής βάζει ένα premium touch στις γιορτινές μας εξόδους με σπέσιαλ ιαπωνο-περουβιανές γεύσεις από τον ταλαντούχο σεφ Σπύρο Μαυροειδή, όπως πάντα σε δημιουργικό διάλογο με τα signature cocktails της Μαίρης Ταλαιπώρου.

«Opera Quarta»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 9

Το πολύ ατμοσφαιρικό all day bar-restaurant στην αρχή της Κριεζώτου είναι καταφύγιο για κάθε γιορτινή διάθεση, βάζοντας δίπλα στην ονομαστή του πίτσα με το ωραίο ζυμάρι νέες προτάσεις όπως το vitello tonnato, η σαλάτα burrata caprese, ένα rib eye Black Angus αλλά και μια πανακότα για γλυκό ιταλικό φινάλε.

Θησείο και Ψυρρή στα πάνω τους

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 10
«Kuzina»

Το γιορτινό πηγαινέλα δεν σταματά ποτέ στα πέριξ της Πλατείας Μοναστηρακίου, όπου δεν λείπουν οι νέες γευστικές αφίξεις και οι κλασικές αξίες. Στον νέο χώρο των «Καραμανλίδικων του Φάνη», το «Εργαστήρι» επί της Ερμού, την τιμητική τους έχουν τα περίφημα βυζαντινά προσφούρνια που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και γεμίζονται με υλικά της επιλογής μας, τα μαγειρευτά και τα απολαυστικά γλυκά, όπως ο πολίτικος μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 11
«Καραμανλίδικα του Φάνη - Εργαστήρι»

Από την «Kuzina» του Άρη Τσανακλίδη ξεκίνησαν μόλις να βγαίνουν νέες χειμερινές γεύσεις, όπως η σούπα γλυκιάς κολοκύθας με πορτοκάλι, καρότο, τζίν­τζερ και πασατέμπο, ενώ το πολύ ξεχωριστό bar-restaurant «Coyoacan» στην Ηρακλειδών είναι τόσο festive από μόνο του, που εύκολα σε παρασύρει σε new style μεξικάνικους ρυθμούς. Το φρέσκο «Thes» στου Ψυρρή, τέλος, προτείνει ελληνικές γεύσεις σε ανατρεπτικό αμπαλάζ, όπως το πηλιορείτικο σπεντζοφάι σε τραγανό ψωμί.

Arty Παγκράτι

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 12
«Musique Café & More»

Δυναμική πιάτσα εξόδου το Παγκράτι, προσκαλεί τώρα τις γιορτές και τους τελευταίους από εμάς που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμη το νέο Μουσείο Γουλανδρή. Εντός του, το «B&E Goulandris Restaurant Café» σερβίρει «έξυπνες» γεύσεις σε νεοϋορκέζικο περιβάλλον αλλά και τριγύρω κανείς δεν μένει παραπονεμένος.

Τα τραπέζια στο «Μαύρο Πρόβατο» της Αρριανού γεμίζουν στο πι και φι, ενώ το «Musique Café & More» είναι δυνατό στέκι της Πλατείας Προσκόπων για κάθε στιγμή της ημέρας, με κομψή βιομηχανική ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές και γεύσεις προσεγμένες, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες ύλες από τη φάρμα των ιδιοκτητών στη Νάξο.

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 13
«Cupola»

Όταν, πάλι, η όρεξη κοιτάζει κατά Ιταλία μεριά, στρεφόμαστε προς τη θαυμάσια πίτσα και τις υπόλοιπες «τρικολόρ» νοστιμιές του «Cupola» στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, ενώ για εκείνες τις στιγμές που θέλουμε να απολαύσουμε μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις με πανοραμική θέα μέχρι τον Σαρωνικό ανεβαίνουμε στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».

Dining με μητροπολιτική αύρα

«Βασίλαινας»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 14

Η λαμπερή σάλα του ατμοσφαιρικού εστιατορίου των Ιλισίων ταιριάζει γάντι με τις ολοκαίνουργιες «γαλανόλευκες» σπεσιαλιτέ, όπως το ταρτάρ από γλυκιά γαρίδα Κοιλάδας με καπνιστή μαγιονέζα και το τρυφερό καλαμάρι σχάρας με καπνιστό λουκάνικο, μαυρομάτικα και μαρμελάδα ντομάτας.

«Zillers»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 15

Από τα marshmallows-τζατζίκι μέχρι το εξαίσιο λαβράκι σε κρούστα αμυγδάλου, ο χρυσοσκουφάτος σεφ Παύλος Κυριακής οδηγεί το εστιατόριο της Μητροπόλεως σε νέα γαστρονομικά ύψη, πάντα με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.

«Ορίζοντες Λυκαβηττού»

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 16

Ο αχτύπητος συνδυασμός της ατελείωτης θέας στη νυχτερινή θέα και των μοντέρνων γεύσεων, πλέον με το άγγιγμα του ταλαντούχου σεφ Νίκου Φωτιάδη, κάνει το πολυτελές εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο φαβορί για λαμπερές γιορτινές εξόδους.

Με το comfort άγγιγμα της παράδοσης

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 17
«Καπλάνι»

Την πλούσια κρητική παράδοση με μοντέρνο πρίσμα παρουσιάζει ο Μανώλης Ρωμανάκης στο όμορφο «Καπλάνι» στην περιοχή του Κάραβελ, με προτάσεις όπως η ανοιχτή πίτα μπισκότου με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα ή το λεμονοριγανάτο κουνέλι με ελαφρύ τουρσί περγαμόντο.

Στον διαχρονικό «Βλάσση» της Μιχαλακοπούλου το μέσα μας ζεσταίνουν υπέροχες σούπες, άπαιχτοι λαχανοντολμάδες και ακόμη πολλά classics όπως σελινόριζα αλά πολίτα ή λαχανόρυζο με φρέσκια ντομάτα και καυτερή πιπεριά. Εκείνα τα βράδια, πάλι, που θα περάσουμε στη θαλπωρή του «Αυγού του Κόκορα» στο Μεταξουργείο από το τραπέζι δεν λείπουν οι αρωματικές μαραθόπιτες, τα ρεβίθια με σπανάκι και ασφαλώς το ξεκοκαλισμένο κοκορόπουλο-μπουκιά και συχώριο.

Για το πρώτο πρωινό της νέας χρονιάς

Η γευστική πυξίδα του γιορτινού downtown - εικόνα 18
«St. George Lycabettus»

Το «Βυζαντινό» στο Hilton κόβει όπως πάντα πρώτο την κορδέλα για το πρώτο πρωινό της νέας χρονιάς (€ 45), ενώ οι μπουφέδες δεν αργούν ακόμα να φορτωθούν με λαχταριστές νοστιμιές στο «Cafezoe» του «InterContinental» (€ 32) και στο «Le Grand Balcon» του «St. George Lycabettus» με πανοραμική θέα στην πόλη (€ 30). Στο ξενοδοχείο «Grecotel Pallas Athena» στην Πλατεία Κοτζιά στήνουν και φέτος πρωινό μπουφέ για τους ξενύχτηδες (€35), ενώ στο «Wyndham Grand Athens» έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε early breakfast (€35) στο αίθριο ή πλούσιο πρωινό σε μπουφέ με ζωντανή μουσική στο Ballroom (€90). Εκτός κέντρου, καλές και value for money επιλογές αποτελούν τα ξενοδοχεία «Civitel Olympic» στο Μαρούσι (€19) και «Poseidon» στο Παλαιό Φάληρο (€25).


Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

Kuzina

Αδριανού 9, Θησείο
  • Εστιατόρια

Pasaji

Bουκουρεστίου & Στοά Σπυρομήλιου (City Link), κέντρο
  • Εστιατόρια

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Musique Cafe and More

Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Zaf

Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

School Pizza Bar

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Κιουζίν

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Spit Jack

Σκούφου 10, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Ilios

Στοά Σπυρομήλιου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Zinglee

Τσακάλωφ 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Καραμανλίδικα του Φάνη - Εργαστήρι (Τα)

Ερμού 119, Θησείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Tailor’s House

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, κέντρο
  • Bars

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

B & E Goulandris Restaurant Cafe

Ερατοσθένους 13 (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Γουλανδρή), Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Thes

Τάκη 16, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Ρόδακας

Κέλσου 10, Μετς
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.