Η (νέα) γεύση της Κυψέλης

H παλιά γειτονιά της αθηναϊκής διανόησης είναι έτοιμη για τη νέα της γευστική εποχή, με ιστορικά μαγέρικα και βραβευμένα σουβλατζίδικα να εναλλάσσονται με δημιουργικές νεο-ταβέρνες και μοσχομυριστά έθνικ στέκια.

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες περιοχές της πόλης για τη χρονιά που πέρασε, η γειτονιά ανάμεσα στο Πεδίον του Άρεως, στα Τουρκοβούνια και στο Γαλάτσι, πρωταγωνίστησε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: από τις έντονες κινητοποιήσεις των κατοίκων για την επί μακρόν υποβάθμιση της περιοχής τους μέχρι την ανερχόμενη θέση των κλασάτων νεοκλασικών και των μπάουχαους πολυκατοικιών της στις αναζητήσεις του Airbnb και από την ελπιδοφόρα ανάπλαση της Δημοτικής της Αγοράς μέχρι την αποκαρδιωτική εικόνα που διαδέχτηκε τον ενθουσιασμό με τα μαγαζιά που έμειναν κενά.

Στην εκπνοή του έτους τον προβολέα έστρεψε προς την Κυψέλη και η αναβίωση του ιστορικού «Άλσους» διά χειρός Μαροσούλη, με επικεφαλής τον Διονύση Σαββόπουλο, η οποία έδωσε στη γειτονιά ένα νέο hot spot ψυχαγωγίας ως αντίπαλον δέος του επίσης ιστορικού «Au Revoir». Όσον αφορά τον εστιατορικό χάρτη της, τέλος, η Κυψέλη έχει αρχίσει να σκορπά τις υπερτοπικές της μυρωδιές στους Αθηναίους εδώ και αρκετό καιρό και είναι πια παραπάνω από έτοιμη να τις σερβίρει στο πιάτο.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 1

Η στρογγυλή πλατεία όπου σύχναζαν η Λαμπέτη, ο Βέγγος και ο Σακελάριος αποτελούσε την κεντρική αγορά της συνοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης άνθησής της. Μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνοι και ψαράδικα άπλωναν την πραμάτεια τους το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε άρχισαν να αλλάζουν χέρια και να συνενώνονται, για να δώσουν άπλα στις ταβέρνες, στα μπαράκια και τα μεζεδοπωλεία που ξέρουμε σήμερα: ο «Διόνυσος» (Ιθάκης 12, 2108211369), βραβευμένος από τους αναγνώστες του «α» για το λαχταριστό του γύρο, είναι ένας από τους σταρ της πλατείας, καθώς κρατάει αμείωτη την ποιότητα του κρέατος και μυστική τη συνταγή του μαριναρίσματός του εδώ και δεκαετίες.

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 2

Στην ίδια πλευρά της πλατείας, η «Κυβέλη» συνδυάζει μυρωδάτες τηγανιές, τρυφερά μανιτάρια και αφράτα κεφτεδάκια με ψητούς νεολογισμούς όπως η… δαμόκλειος σούβλα του εντυπωσιακού κοτόπουλου χαρακίρι, ενώ διαμετρικά απέναντί της βρίσκονται οι «Νοστιμιές της Μαίρης» (Ύδρας 2, 2108213136), σταθερή επιλογή του θεατρόκοσμου της Κυψέλης, που έχουν αναλάβει εδώ και πολλές γενιές τη σίτιση των εργένηδων και των φοιτητών της γειτονιάς!

Οι γεύσεις και οι μερίδες τους είναι πληθωρικές –όσο και το ταμπεραμέντο της μαγείρισσας– και από τη βιτρίνα… ξεχειλίζουν από πίτες τραγανές και μυρωδάτες μέχρι μαγειρευτά, της ώρας και του τηγανιού (θράψαλα, μοσχαρίσιες και μπαμπάτσικα μπιφτέκια κάνουν παρέλαση στην κατάμεστη σάλα), όλα ποτισμένα με αυτήν τη γευστική αβρότητα που αποκαλούμε «μαμαδίστικη».

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 3

Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, τώρα, συναντάμε ένα από τα λίγα μικρομάγαζα που υπάρχουν ακόμη, το μανάβικο του κυρ Γιάννη, που θυμάται όλη τη διαδρομή της πλατείας μέχρι σήμερα. Σημείο αναφοράς αποτελεί και το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Δωδώνη» (Ιθάκης 9, 2108233519) εκεί δίπλα. Ήταν το πρώτο της μεγάλης αλυσίδας, η οποία μεσουράνησε στα ’90s, και άνοιξε εν έτει 1967.

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 4

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζωντανά «μνημεία», ολοκαίνουργια προσθήκη αποτελεί το γλυκύτατο «Jeanne Marie» (Ιθάκης 9, 2108216236) με τα ολόφρεσκα προφιτερόλ, τις πάβλοβες, τα μάφιν και τα ταρτάκια, ενώ δυνατά στο παιχνίδι της γεύσης έχει μπει πλέον και το ολοζώντανο μπαρ της πλατείας «It’s a Βίλατζ» (Πλ. Αγ. Γεωργίου 9, 2108220222) με ένα all day μενού brunch με αβγά, μπρουσκέτες και πίτσες αλλά και την εκτός μενού hangover soup, η οποία διευρύνει συνεχώς των κύκλο των φαν της.

Φωκίωνος Νέγρη

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 5

Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, σημείο αναφοράς του ιστορικού πεζόδρομου, οι γευστικές επιλογές δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους, ωστόσο η Wise Greece προτείνει ελληνικά προϊόντα για καλό σκοπό (ζυμαρικά, μαρμελάδες, πατέ, ελαιόλαδα κ.λπ.). Το σερί των ταχυφαγείων στον εμβληματικό πεζόδρομο σπάει ο «Βλάσης» (Φ. Νέγρη 47, 2110125263), ψαροταβέρνα και ταυτόχρονα ψαράδικο, με τα φρέσκα θαλασσινά του απλωμένα στη βιτρίνα να σκορπάνε μυρωδιές ιωδίου. Το γεμιστό καλαμάρι και οι γαρίδες σαγανάκι είναι πρωταγωνιστές στα μαγειρευτά και παρεΐστικα, ενώ σαλάτες, χόρτα εποχής και άλλα καλούδια συνοδεύουν τα ψάρια που διαλέγεις από τη βιτρίνα και μπορείς επίσης να τα πάρεις για το σπίτι.

Από την απέναντι πλευρά του πεζόδρομου, ο «Μπακαλόγατος» σερβίρει στην ήσυχη, ρετρό σάλα του παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με οδηγό την ποιοτική πρώτη ύλη, κάνοντας focus στην Κάσο, την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη. Απροσπέραστα είναι τα λιλιπούτεια κασιώτικα ντολμαδάκια («τα μικρότερα ντολμαδάκια του κόσμου», όπως τα χαρακτηρίζουν εδώ) και το μερακλίδικο γαμοπίλαφο, ενώ για τη γευστική του κομψότητα ξεχωρίζει και το συριανό κριθαράκι με γαρίδες, σε ένα πλούσιο μενού με στάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αγίας Ζώνης

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 6

Ο νωχελικός πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης με τα πράσινα παρτέρια στη μέση, τους πιτσιρικάδες που κλοτσάνε την μπάλα αλλά και τα έθνικ στέκια οδηγεί σε ένα σημείο αναφοράς της παλιάς Κυψέλης, την πλατεία του αιωνόβιου πλάτανου, που στέκει αγέρωχος εδώ και περίπου δυόμισι αιώνες, ρίχνοντας τη σκιά του σε ένα από τα πιο πολυκινηματογραφημένα σημεία της Αθήνας.

Εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το καφενείο «Σβίγκος» από την ταινία «Η θεία απ’ το Σικάγο» τώρα μεγαλουργεί η οικογενειακή ταβέρνα «Πλάτανος», στη δεύτερη πια έκδοσή της, με all day προσέγγιση, καφέδες και αβγά με σύγκλινο, τσίπουρα με μερακλίδικους μεζέδες αλλά και σπεσιαλιτέ όπως το καλαμάρι γεμιστό με κιμά θαλασσινών ή το τσιγαριαστό αρνάκι.

Ακριβώς απέναντι, οι «Μερακλήδες» (Αγίας Ζώνης 60, 2108628425) σουβλίζουν από το 1986 το ζουμερό τους κοκορέτσι, το μυρωδάτο κοντοσούβλι αλλά και πεντανόστιμο χειροποίητο γύρο, συμπληρώνοντας έτσι το φουλ του μεζέ μιας πιάτσας με πατίνα.

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 7

Στις παρυφές της Κυψέλης

Στα όρια της περιοχής με τα Πατήσια, η Έλσα και η Σάνυ σκορπούν εδώ και χρόνια μυρωδιές Αιθιοπίας από την κουζίνα του πολύχρωμου εστιατορίου-προσκύνημα «Lalibela»: παχιές σάλτσες και καυτερά (ή μη) κρεατικά και όσπρια στέκουν δίπλα σε παρασκευασμένες στη στιγμή πίτες injera, οι οποίες τυλίγουν μέσα τους τη γεύση μιας από τις πιο ιδιαίτερες κουζίνες του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά της Πατησίων, πίσω από την Πλατεία Αμερικής, η Μικρασιάτισσα Τζιτζέκ ποτίζει τα χειροποίητα και πεντανόστιμα κεμπάπ της με όλες τις μυρωδιές της Ανατολής, ενώ σπεσιαλιτέ όπως χούμους με ταχίνι και σκόρδο, ανατολίτικα τυροπιτάκια με φέτα και μαϊντανό, χειροποίητο ντονέρ από μοσχάρι γάλακτος και ατζέμ πιλάφ έχουν κάνει τη μικροσκοπική και πλήρως αφτιασίδωτη «Μικρά Ασία» της ένα από τα πιο νόστιμα μυστικά της πόλης.

Αν, πάλι, επιμένετε ελληνικά, στο νότιο όριο της περιοχής τα «Μπριζολάκια.gr» ρίχνουν καθημερινά στη σχάρα καλαμάκια, μπιφτεκάκια, λουκάνικα, παϊδάκια και –εννοείται– μπριζολάκια, για ένα σύγχρονο, low budget ραντεβού κρεατοφαγίας.

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 8

Και για γλυκό;

Τέσσερα από τα παλιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας διατηρούν ζωντανή την παράδοσή τους στην περιοχή. Ο Σκαφίδας (Πλ. Αγ. Γεωργίου 8, 2108812743) εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το μυρωδάτο γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι, την τούρτα σεράνο και την κλασική νουγκατίνα του – όλα με φρεσκότατα, αγνά υλικά. Η Cremona (Δοϊράνης 56-58, 2108259523) στη Νέα Κυψέλη αποτελεί προορισμό για το εξαιρετικό παρφέ παγωτό, τα νοσταλγικά ποντικάκια αλλά και τα πληθωρικά, αφράτα εκλέρ της.

Ο Μπόζας (Κερκύρας & Παξών, 2108211107), έχοντας περάσει στα χέρια της νέας γενιάς, διατηρεί ακμαία τη συνταγή του για μία από τις καλύτερες πάστες αμυγδάλου της Ελλάδας, και το Μαρτίν (Μοσχονησίων 10, 2108652705) στην Πλατεία Αμερικής συνεχίζει να φτιάχνει τις καριόκες που επέλεγαν κάτοικοι και περαστικοί της γειτονιάς από παλιά.

+ Τα after του φαγητού

Η (νέα) γεύση της Κυψέλης - εικόνα 9

«Μουσικές Διαδρομές»

Από τους Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Ζαμπέτα και Χιώτη μέχρι νησιώτικα, κρητικά, ηπειρώτικα κ.λπ. και από εκεί στα σύγχρονα εντεχνολαϊκά, οι «Μουσικές Διαδρομές» κινούνται σε παρεΐστικη διάθεση άκρως χορευτική.

«Ποντίκι»

Εμβληματικό μουσικό στέκι της περιοχής, με ιστορία που κρατάει από τα μέσα του ’80, στο πρόγραμμά του μιξάρει ρεμπέτικα με παλιά και νεότερα λαϊκά κι έντεχνα αλλά και δημοτικά, ενώ η κουζίνα του σερβίρει πληθωρικούς, ρουστίκ μεζέδες.

«70 Bar»

Κλασικό after theater στέκι, το νεοκλασικό της Δροσοπούλου κρύβει πίσω από τον κήπο του ένα μαγαζί με ιστορία γραμμένη πάνω στο μαρμάρινο μπαρ, ιδανικό για πριβέ συνέχεια των συζητήσεων που άνοιξαν στην πλατεία του θεάτρου.


Περισσότερες πληροφορίες

Lalibela

Νάξου 26-28, Κυψέλη
  • Ethnic κουζίνες

Μπριζολάκια.gr

Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κυβέλη

Επτανήσου 15, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.