Τα αντικριστά της πλατείας

Σε μια κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής κόβουν το αρνί σε μεγάλα κομμάτια -«γουλίδια» τα λένε στη Μεγαλόνησο- και τα σιγοψήνουν, περιμετρικά τοποθετημένα, στην ειδική αντικριστιέρα.

Τα αντικριστά της πλατείας

Λίγα βήματα από την κίνηση της Λεωφόρου Μεσογείων τα πράγματα είναι χαλαρά και… ξάστερα. Η κρητική ταβέρνα «Τα Ρωμανάκια» παίρνει τον αέρα της στη μικρή πλατεία Κοραή, ακριβώς απέναντι από την πόρτα της, και οικογένειες και παρέες κάθε ηλικίας, από πιτσιρικάδες μέχρι εβδομηντάρηδες, μοιράζονται τα τραπέζια που στήνονται στην ανοιχτωσιά.

Τα αντικριστά της πλατείας - εικόνα 1

Την ώρα που προσγειώνεται μπροστά σου το γνωστό καλαθάκι με το ζυμωτό ψωμί, στρωμένο με φασκόμηλο, οι ελίτσες και το ξύγαλο και πίνεις την τσικουδιά για το καλωσόρισμα, ακούγοντας τα τζιτζίκια και τα κρητικά που παίζουν (χαμηλόφωνα) στα ηχεία, παραδίπλα ψήνονται τα αντικριστά. Στην κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κόβουν το αρνί σε μεγάλα κομμάτια («γουλίδια» τα λένε στην Κρήτη) και τα σιγοψήνουν, περιμετρικά τοποθετημένα, στην ειδική αντικριστιέρα στο πλάι του μαγαζιού, που έρχονται με χοντροκομμένες πατάτες και κάνουν θραύση.

Σύντομα, μάλιστα, απ’ ό,τι μάθαμε, θα επεκτείνουν το «αντικριστό» ρεπερτόριο βάζοντας στο παιχνίδι κι ελληνικά και ξένα μοσχάρια. Μέχρι να φτάσετε στο ψητό, μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε με ξιδάτη αλμύρα και ντομάτα με μανούρι περασμένο από τη σχάρα, εκείνα τα φοβερά τραγανά καλιτσούνια, νοστιμότατο απάκι και ωραίους μπουμπουριστούς χοχλιούς. Και αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, δοκιμάστε και το πλούσιο γαμοπίλαφο με ζυγούρι που λιώνει στο στόμα – είναι πολύ καλό. Εννοείται η σφακιανόπιτα για το τέλος.

Τα αντικριστά της πλατείας - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμανάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.