«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά

Αραδιάζει στεριανά και θαλασσινά μεζεδάκια, κλασικά και πιο πρωτότυπα, κάτω από το πλατάνι-σήμα κατατεθέν της Αγίας Ζώνης, ξαναζωντανεύοντας ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έδιναν παραδοσιακά τα ραντεβού τους.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά

Αραδιάζει στεριανά και θαλασσινά μεζεδάκια, κλασικά και πιο πρωτότυπα, κάτω από το πλατάνι-σήμα κατατεθέν της Αγίας Ζώνης, ξαναζωντανεύοντας ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έδιναν παραδοσιακά τα ραντεβού τους.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 1

Eκεί, στην Αγίας Ζώνης, τη χρυσή εποχή της Κυψέλης ήταν... πλατειάρχης ο περίφημος «Σβίγγος». Φούσκωναν και ροδοκοκκίνιζαν οι σβίγγοι του στο λάδι και στα τραπέζια γύρω από τον πλάτανο δεν έπεφτε καρφίτσα. Κάτω από τις φυλλωσιές­ ο Ορέστης Μακρής έπαιζε τάβλι με τον Παντελή Ζερβό στη «Θεία από το Σικάγο» του Σακελλάριου.

Αυτό το μικρό κυψελιώτικο αστικό­ ξέφωτο, τριγυρισμένο από δρόμους με ονόματα νησιών –Λέρου, Μυτιλήνης και Αστυπάλαιας από τη μία, Σαμοθράκης και Θάσου από την άλλη–, πέρασε από πολλά στάδια έκτοτε. Σχεδόν ξεχάστηκε. Μέχρι που αυτό το καλοκαίρι ο «Πλάτανος» (που κράτησε το όνομα της οικογενειακής ταβέρνας της οποίας πήρε τη θέση), «αδερφάκι» του ψητοπωλείου «Μερακλήδες» ακριβώς απέναντι, βάλθηκε να επαναφέρει­ λίγη από την ανεμελιά των παλιών­ εποχών.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 2

Το καινούργιο μεζεδοπωλείο με το λιτό λαδοπράσινο εσωτερικό, στους τοίχους του οποίου κρέμονται στιγμιότυπα από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, έστησε ψηλά και χαμηλά ξύλινα τραπέζια και λουλουδιαστά γλαστράκια δίπλα στο υπεραιωνόβιο πλατάνι και, σερβίροντας καφέ και κέικ από το πρωί και συνεχίζοντας με μεζεδολόγημα, άρχισε σταδιακά να ξαναμαζεύει τη γειτονιά στη σκιά του.

Το τσίπουρο χωρίς μεζέ κοστίζει € 2, με μεζεδάκι πάει στα € 3,50. Ο Μιχάλης Ζάχαρης, ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα, έχει κέφι και ωραίες ιδέες, κρατώντας τα πιάτα του οικεία, βάζοντας όμως και τη δική του πινελιά. Από μια ταραμοσαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι, που έχει για... κερασάκι καπνιστά μύδια (€ 8,50), σε πάει στους τραγανούς καλοκυθοκεφτέδες, που ζυμώνονται με τραχανά κι έχουν ωραίο τηγάνι και σάλτσα γιαουρτιού (€ 5,60), και από εκεί στις παντρεμένες σαρδέλες ή σε μια γενναιόδωρη μερίδα τσιγαριαστό αρνάκι με ρακή και δεντρολίβανο (€ 12,80), που ήταν λίγο αλμυρούτσικο στην περίπτωσή μας, αλλά είχε φοβερές μελωμένες πατάτες. Το ασυνήθιστο ελληνο-σπανιόλικο­ σπεν­τζοφάι του, πάλι, στεριανό και θαλασσινό μαζί, είναι γευστική βόμβα, με μια πικάντικη σάλτσα πραγματικά για βούτες.

Στο τέλος ήρθε ένα συμπαθέστατο σιροπάτο ραβανί με ινδοκάρυδο, μαρμελάδα ροδάκινο-μήλο, με λίγο τζίντζερ να αχνοακούγεται στο βάθος, και παγωτό. Και κουταλάτο υποβρύχιο – για να φύγεις με μια γεύση νοσταλγίας στο στόμα.

Μη χάσετε...

..το σπεντζοφάι

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 3

Έχει και γαρίδες, που καταφέρνουν έντεχνα να ακούγονται δίπλα στο έντονο λουκάνικο και στον παστουρμά. Ωραία πικάντικη, πολύ νόστιμη η σάλτσα με τη φρέσκια ντομάτα και τις κόκκινες πιπεριές.

..τις παντρεμένες σαρδέλες

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 4

Ψημένες στο φούρνο, με πραγματικά τρυφερή σάρκα, ποτισμένη στο εσωτερικό με διάφορα μυρωδικά, έρχονται παρέα με σοταρισμένα κρεμμύδια και πληθωρική σκορδαλιά πατάτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.