«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level

Το σουβλάκι αλά «Τηλέμαχος», χειροποίητο, με φρέσκα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, δημιουργεί νέα πρότυπα – και έχει κι έναν καταπράσινο κηφισιώτικο κήπο ως υπερ-ατού.

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level

Το σουβλάκι αλά «Τηλέμαχος», χειροποίητο, με φρέσκα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, δημιουργεί νέα πρότυπα – και έχει κι έναν καταπράσινο κηφισιώτικο κήπο ως υπερ-ατού.

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 1

Η μεγάλη κρεατοϊστορία του Γιώργου και του Κώστα Τσιλιγκίρη έχει για παράσημα κοκορέτσια και μελωμένο βραστό σιδηρόδρομο, διαλεχτά μοσχάρια και σιτεμένους τράγους. Τώρα αποφάσισαν να ασχοληθούν και με το πατροπαράδοτο (και πολύπαθο, ομολογουμένως) σουβλάκι: το νέο τους project, μερικά μόλις βήματα από τον «Τηλέμαχο» της Κηφισιάς, συμπληρώνει την κολεξιόν με χειροποίητους γύρους –«Zeibekiko» είναι, τις κάνει τις γυροβολιές του– και καλαμάκια, βάζοντας στο παιχνίδι, εκτός από το κλασικό δίπτυχο χοιρινό-κοτόπουλο, μαύρο χοίρο και πρόβατο. Με ναύτες του Τσαρούχη και τοπία του Θεόφιλου, Zαμπέτα και Τσιτσάνη μέσα και τραπέζια σταμπαρισμένα με στιγμιότυπα από παλιές ελληνικές ταινίες έξω, ανάμεσα σε πεύκα, λεμονιές και μπουκαμβίλιες, συγκεντρώνει μπόλικα ελληνικά trademarks. Και, με στρατηγικό πλεονέκτημα ηπειρώτικα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, πρόβατα από τη Μάνδρα και μαύρο χοίρο από τα Φάρσαλα, είναι όντως λεβεντιά.

Για αρχή παίζουν απλές, δροσερές σαλάτες, όπως μια φατούς ή μια «βυζαντινή» με αγγουράκι, ρόδι, άνηθο πετιμέζι ροδιού και λεμόνι, μια πυκνή, κρεμώδης, γενναιόδωρα καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και μια πολύ νόστιμη παπρικάνα (πιπεριά Φλωρίνης, φέτα και λίγο γιαούρτι), μια ιδέα πικάντικη. Τόσο ο ελκυστικά λεπτοκομμένος γύρος όσο και τα καλαμάκια από ατόφιο κρέας, χωρίς περιττά λίπη, πετυχαίνουν να είναι ταυτόχρονα καθαρά και μερακλίδικα. Με το πρόβατο ως σκοτεινό αντικείμενο πόθου του μαγαζιού –δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε– το φινάλε μπορεί να είναι κάλλιστα τσοπάνικο, κι αυτό σημαίνει γιαούρτι πρόβειο με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο. Έχετε υπόψη ότι μπορείτε να καθίσετε και στο μεγάλο εξωτερικό μπαρ που έχει στηθεί στη μεριά της Μάρκου Μπότσαρη ή στα stands-βαρέλια ακριβώς μπροστά του για ένα τυλιχτό (€ 2,35-3,45) και μια παγωμένη μπίρα. Όπου να ’ναι θα ξεκινήσουν και κατ’ οίκον παραδόσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Το λαχματζούν

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 2

Η πίτα είναι στρωμένη με μια μείξη βοδινού και πρόβειου κιμά, όχι πολύ spicy, ούτως ώστε να κεντράρεις στο κρέας, και λίγη φρέσκια ντομάτα. Το δροσίζει λίγο ακόμη μια σάλτσα γιαουρτιού με ξερό δυόσμο, παραλλαγή του ποντιακού σορβά.

Ο γύρος

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 3

Χειροποίητος, χωρίς σταθεροποιητές, είναι πραγματικά άριστος. Must o δαντελένιος μαύρος χοίρος κι ο πρόβειος, με βαθιά χαρακτηριστική γεύση, διακριτικά πικάντικος, ελαφρομαριναρισμένος με διάφορα πιπέρια, κύμινο και κουρκουμά.

Το σουβλάκι

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 4

Ατόφιο κρέας. Ο μαύρος χοίρος δίνει το «παρών» κι εδώ, κι έχει ωραία γραμμένη γεύση, ενώ και το πρόβειο καλαμάκι είναι πολύ δυνατό, ζουμερό, πολύ νόστιμο. Με λίγη ψητή ντομάτα και ένα κομμάτι πίτα τα χαίρεσαι στ' αλήθεια – δεν θέλουν κάτι άλλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.