Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 1

Σάββατο μεσημέρι δεν έπεφτε καρφίτσα. Η πρώτη εικόνα της αυλής σε καλεί να βάλεις βατραχοπέδιλα και να βουτήξεις, καθώς ένα τεράστιο ψάρι σε γκράφιτι από τον Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Alex Martinez στολίζει τον τοίχο. Τολμηρή κι ευχάριστη αντίστιξη με τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδο. Η θάλασσα συνεχίζει να πλημμυρίζει την κομψή σάλα στις γκρι και μπλε αποχρώσεις του πετρώδους βυθού (οι ψαροντουφεκάδες ξέρουν, εκεί βρίσκονται τα ψάρια), η ανοιχτή κουζίνα με το μεγάλο γρανιτένιο πάσο επιτρέπει πλήρη οπτική επαφή με τα διαδρατιζόμενα στις μαρμίτες και στα τηγάνια, η μαρμάρινη ψαριέρα με τα ολόφρεσκα ψάρια στην είσοδο κρατάει την παράδοση – «διάλεξε ό,τι σου αρέσει κι εμείς είμαστε εδώ». Το μενού δεν λέει «όχι» στα κλασικά της ψαροφαγίας, αλλά αφήνει ταυτοχρόνως ανοιχτές τις πόρτες και σε πιο προχωρημένες ψαρο­δημιουργίες, όπως και στα αλίπαστα και τα ωμά (chef de cuisine o Κωνσταντίνος Γεωργίου).

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 2

Το καλωσόρισμα του σεφ ήταν μια ορεκτικότατη μους πιπεριάς Φλωρίνης αρωματισμένη με κύμινο. Η ταραμοσαλάτα με τρίμμα αβγοτάραχου που ακολούθησε συνοδευόταν με ένα αφράτο, νοστιμότατο ψωμάκι ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς­, που βρήκε στην ταραμοσαλάτα μια ήσυχη, βελούδινη συντροφιά με μετρημένη οξύτητα. Αποκάλυψη η σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, ξινόγλυκο τυρί Ελασσόνας, αποξηραμένο πεπόνι και σος από βαλσάμικο. Ένας δυνατός και πολύ επιτυχημένος συνδυασμός του γλυκού, του αλμυρού, του όξινου και του ξιδάτου, με το αποξηραμένο πεπόνι να προσθέτει αναπάντεχο άρωμα και υφή. Το λαβράκι καρπάτσιο με ξύσμα εσπεριδοειδών είναι ένα ωραίο ωμό, με μετρημένα αρώματα που δεν καπελώνουν τη φυσική γλυκύτητα του ψαριού.

Πολύ δελεαστική η περιγραφή της τραχανόπιτας με γαρίδες, μαύρο και λευκό ταραμά αλλά και σπαράγγια θάλασσας, απέδωσε λίγο λιγότερη θαλασσινή γεύση από όση περιμέναμε. Ξεχωριστή ιστορία ο μπακαλιάρος φρικασέ με μυρώνια, καυκαλήθρες και λευκή σάλτσα. Ένα πιάτο κομψό, με εαρινή βοτανική διάθεση και λεπτεπίλεπτη γεύση, ενώ τα μπαρμπούνια στη σχάρα είχαν προσεκτικό και όσο πρέπει απαλό ψήσιμο.

Τέλος, από τις πολλές γλυκές προτάσεις ξεχωρίσαμε τον μπακλαβά με κουκουνάρι και παγωτό καϊμάκι και την ανάλαφρη μους λεμόνι.

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000. Τιμή: € 20-25.

ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 3

Εξαιρετική η signature σκορπίνα κριθαρότο: οι χυμοί του ψαριού ποτίζουν ιδανικά το μελωμένο ζυμαρικό και η ευωδιά της θάλασσας τυλίγει υπέροχα το πιάτο.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 4

Η Αθηναϊκή με φρέσκο μπακαλιάρο, φτιαγμένη με το δικό τους λιτό τρόπο και αρτυμένη με λίγο λεμονάκι και λίγο αλατοπίπερο, αναδεικνύει τα φυσικά αρώματα του ψαριού.

Περισσότερες πληροφορίες

Αφρόψαρο

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.