Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη

Φέρνουν από αβγά στη θράκα μέχρι steak sandwiches με γκουρμέ ψωμί, κι από σκορπίνες καρπάτσιο μέχρι κλασικό μπιτόκ αλά ρους. Διαβάστε για τις πρόσφατες πρεμιέρες και τα projects που μπαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην τελική ευθεία.

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη

Φέρνουν από αβγά στη θράκα μέχρι steak sandwiches με γκουρμέ ψωμί, κι από σκορπίνες καρπάτσιο μέχρι κλασικό μπιτόκ αλά ρους. Διαβάστε για τις πρόσφατες πρεμιέρες και τα projects που μπαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην τελική ευθεία.

«Wolves of Kitchen»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 1

Το all-day εστιατόριο που γνωρίσαμε το περασμένο καλοκαίρι στον Ορνό της Μυκόνου, στο οποίο o Άλσι Σινανάι εκτός από σεφ είναι και συνιδιοκτήτης, έπιασε πριν από μερικές ημέρες πόστο στο χώρο όπου βρίσκαμε επί πολλά χρόνια τους «Διόσκουρους» κι άναψε σχάρες και ροτισερί, προσθέτοντας στην εξίσωση κι ένα ψυγείο σιτέματος. Στο μεν ντεκόρ, με τις βιομηχανικές αναφορές, κυριαρχεί το ακατέργαστο ξύλο, στο δε μενού το κρεατικό… φάσμα (βλ. ελληνικές σπαλομπριζόλες, flank steak, ιβηρική presa, Porterhouse και Tomahawk), θα βρείτε όμως και μια καρμπονάρα με σιτεμένη πανσέτα ή ένα κριθαρότο με αρνί μπούτι στη θράκα. Δώστε βάση πάντως και στο αβγο-κεντημένο μενού του brunch όπου φιγουράρουν ψητά αβγά στη θράκα με τσορίθο, ντομάτα και σπανάκι, scrambled, βραστά-καπνιστά, ποσέ, τηγανητά, παρέα με σιτεμένο μοσχάρι, ντομάτα και πατάτες.

«Τα Παπάκια»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 2

Ευρύχωρος, λιτά μοντέρνος, με νεοϋορκέζικη αύρα, ο all-day χώρος που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στη Μεσογείων, στο ύψος του Χολαργού, είναι και φαν του Ντίσνεϊ – εμπνεύστηκε το όνομά του από τα τρία επινοητικά ανίψια του Ντόναλντ Ντακ. Το πολυσυλλεκτικό και πλούσιο μενού που επιμελείται ο Αδάμ Παπαδάκης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά (βλ. κεφαλογραβιέρες και ανθότυρα από τα Ζωνιανά, βιολογικά σαλατικά, κρέατα από τη Φάρμα Μπράλου κ.ά.), έχει στόχο να καλύψει όλες τις ώρες και διαθέσεις. Θα βρείτε ιδέες για πρωινό/brunch, αρκετά ζυμαρικά και ριζότι, μπέργκερ και πίτσα, πιάτα με διεθνή χαρακτήρα και κρεατικά, αλλά και πιάτα ημέρας που κινούνται στον άξονα της κλασικής ελληνικής κουζίνας: σπανακόρυζο και φασολάκια λαδερά, κόκορα κρασάτο... Μπορείτε βέβαια να καθίσετε και για καφέ ή ποτό.

«De Sxara»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 3

Στο νέο «πυρακτωμένο» concept της ομάδας του «Zambri» στην Αγίου Τρύφωνος, στην Κηφισιά, σαγανάκια, ντοματοκεφτέδες και τυροπιτάκια «προλογίζουν» hanging tender, σπαλομπριζόλες και Tomahawk, αλλά και κοντοσούβλι, κοτόπουλο στα κάρβουνα και χοιρινά μπριζολάκια. Την κουζίνα του «De Sxara», στη σάλα του οποίου ένα δάσος από «γεωμετρικά» κρεμαστά σχοινιά δημιουργεί αίσθηση θόλου, υπογράφει ο Σταύρος Σκαρπινάκης, ο οποίος συνεργάζεται με το team και στο άλλο μαγαζί και, παρότι τα ψητά βρίσκονται αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή, τα μεσημέρια –ο χώρος ανοίγει από τις 12– στο ρεπερτόριο προστίθεται και μια σειρά από εναλλασσόμενα μαγειρευτά.

«King George XIV»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 4

Ένα ατμοσφαιρικό café/brasserie με art deco αύρα είναι το νέο δημιούργημα του Γιώργου Αλεβιζάκη (βλ. «Tony Bonanno» και «Τοny’s») το οποίο, όντας στο νούμερο 14 της Βασιλέως Γεωργίου Α’, βαφτίστηκε «King George ΧΙV». Τρεις εντυπωσιακοί πολυέλαιοι που κρέμονται από το κατακόκκινο κομμάτι της οροφής (που το καλοκαίρι θα ανοίγει), πάνω από τις παριζιάνικες καρέκλες και τραπέζια, ιδιαίτεροι καθρέπτες, γεωμετρικά μοτίβα στους τοίχους, ρετρό λεπτομέρειες και μια μπάρα του 1930, που κάποτε έβαζε την πινελιά της στο περίφημο, επίσης πειραιώτικο «Waichhart» -και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αξιοποιήθηκε εκ νέου-, στήνουν εντυπωσιακό σκηνικό τόσο για καφέ, όσο και για φαγητό και ποτό. Στο πρωινό σάς περιμένουν croque madame, croque monsieur και μπαγκέτες και στο μενού, που μιλάει κι εκείνο με γαλλικό αξάν, σαλάτα νισουάζ και κις λορέν, μπιτόκ αλά ρους, αντρεκότ και μοσχαρίσιο φιλέτο με μπεαρνέζ, πιπεράτη σάλτσα και καφέ ντε Παρί.

«Queen Bee»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 5

Δεν πάει πολύς καιρός που καταγράφαμε το γκουρμέ ψωμί ανάμεσα στις hot γαστρονομικές τάσεις της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε και να που πριν αλέκτωρ λαλήσει το «Queen Bee» καταφτάνει στο Κολωνάκι. Ο χώρος που παλαιότερα στέγαζε το «ΠαΠλού» στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου μεταμορφώνεται από την ομάδα του γειτονικού «Capanna» για να φιλοξενήσει τις δημιουργίες του Γάλλου star αρτοποιού Κamel Saci – ψωμιά του έχουν σερβιριστεί μεταξύ άλλων στα εστιατόρια των Pierre Gagnaire και Joel Robuchon την περίοδο που συνεργαζόταν με τους φούρνους l'Aubaine του Λονδίνου. Το «Queen Bee» ωστόσο δεν θα είναι αρτοποιείο, αλλά ένα all-day bistro αμερικάνικου τύπου για κάθε διάθεση. Θα ανοίγει από το πρωί για τον πρώτο καφέ της ημέρας, συνοδεία γαλλικών κρουασάν και ποιοτικών σάντουιτς που θα στολίζουν τον μπουφέ μέχρι το μεσημέρι, και από εκεί και πέρα στα λιγοστά του τραπέζια θα σερβίρονται οι comfort προτάσεις από τη μικρή λίστα που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, από lobster roll και steak sandwich με τα ψωμιά του Saci μέχρι truffle mac ’n’ cheese και γλώσσα μενιέρ. Όλα θα παρασκευάζονται στην ανοιχτή κουζίνα και τα διαφορετικά κάθε ημέρα ψωμιά από γαλλικά αλεύρια και βούτυρα στο state of the art παρασκευαστήριο, αντιστρόφως ανάλογο σε μέγεθος από το χώρο του «Queen Bee» τον οποίο διαμορφώνουν αισθητικά οι K-Studio και θα καθίζει περί τα 30 άτομα.

«Scorpina»

Νέο κύμα εστιατορικών αφίξεων στην πόλη - εικόνα 6

Μια σκορπίνα που κρέμεται από το ταβάνι, ένα κεντρικό μαρμάρινο μπαρ με blue black βάση, δίχτυα, γλομπάκια, ανοιχτή κουζίνα και φυσικά μια ψαριέρα σε περίοπτη θέση είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνουν τον τόνο στο μοντέρνο θαλασσινό εστιατόριο, αδερφάκι της «Αθερίνας» της Νέας Ερυθραίας, που κάνει το ντεμπούτο του σε λίγες ημέρες στην οδό Γρηγορίου Ξενοπούλου στο Νέο Ψυχικό. Ο σεφ (και στην προκειμένη και συνιδιοκτήτης) Γιάννης Λιάκου έχει βαλθεί να ιντριγκάρει τους φανατικούς των… ευγενών ωμοτήτων παίζοντας με διαφορετικές πρώτες ύλες/μαρινάδες, αναμείνατε λοιπόν σκορπίνα καρπάτσιο, σεβίτσε από γαρίδες Αμβρακικού, μπαρμπούνι ταρτάρ και σασίμι σε πολλές εκδοχές, κι εκτός αυτών, καλαμάρι κοντοσούβλι και πίτες με άρωμα αλμύρας, φρέσκα ζυμαρικά και ριζότι με θαλασσινά, ψάρι ημέρας φρικασέ και όστρακα – χάβαρα, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές και καλόγνωμες.

Περισσότερες πληροφορίες

Παπάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 254, Χολαργός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.