«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά

Στο Μαρούσι με ρετρό ατμόσφαιρα και σύγχρονο μενού που λειτουργεί με τη λογική «όλα στη μέση».

«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά

Στο Μαρούσι με ρετρό ατμόσφαιρα και σύγχρονο μενού που λειτουργεί με τη λογική «όλα στη μέση».

«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά - εικόνα 1

Ξεκίνησε ως κουτούκι το 1948, αγαπήθηκε πολύ από τους Μαρουσιώτες και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει εκσυγχρονίσει το μενού, μαγειρεύοντας δουλεμένες συνταγές και προκρίνοντας τη λογική «όλα στη μέση», η οποία συνδέει το σήμερα με την παρεΐστικη διάθεση που περιμένουμε από ένα κουτούκι. Η διακόσμηση κάνει χρονικό άλμα στη δεκαετία του ’70, όταν ο «Ασβεστόλακος» άφησε το υπόγειο και εγκαταστάθηκε στην αυλή που έγινε η σάλα του, με την ξύλινη επένδυση, τα βαρέλια στο πατάρι και το παλιό πηγάδι ως ρετρό διακοσμητικά στοιχεία.

Καλή συντροφιά για το τσίπουρο οι στεγνοτηγανισμένοι κολοκυθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού, σπεσιαλιτέ του μαγαζιού εδώ και 30 χρόνια, αλλά η ψητή κόκκινη γλυκοπατάτα με απάκι, πράσο και γιαούρτι λούφαξε κάτω από την οξύτητα του γιαουρτιού που κάλυψε τις υπόλοιπες γεύσεις. Σπουδαίο πιάτο το κριθαρότο λαχανικών με λάδι μαύρης τρούφας: al dente, με τα λαχανικά (κολοκύθι, καρότο) τραγανά και τολμηρή προσθήκη γλύκας από το Λημνιό κρασί.

Μελωμένο το κρέας στο χουνκιάρ μπεγιεντί, πλην όμως ο πουρές μελιτζάνας ζητούσε λίγο «βελούδο» ακόμα στην υφή του. Νεωτερισμός ευπρόσδεκτος ο γύρος από κόκορα αρτυμένος με δεντρολίβανο – πραγματικό κοκόρι που δεν διαλύεται στο δόντι, ίσως χρειαζόταν λίγο πιο ζουμερό ψήσιμο. Στην ίδια ρότα και το κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό 400 γρ. που έχει μαριναριστεί σε 14 συστατικά και έχει σιγομαγειρευτεί σε κενό αέρος 5 ώρες τυλιγμένο σε μπόλια. Φινάλε με ωραίους λουκουμάδες-κέρασμα και ένα ευχάριστο ιδιότυπο μπανόφι με τυρί – την άλλη φορά θα διαλέξουμε ανάμεσα στη σοκολατόπιτα, τη μηλόπιτα και την πορτοκαλόπιτα. Κάθε Τετάρτη, ρεμπέτικη βραδιά και 15 πιάτα σε μισή μερίδα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ασβεστόλακος

Βασ. Σοφίας & Κοιμ. Θεοτόκου 4, Μαρούσι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.