Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη...

... την κλασική, την παραδοσιακή, την μπαρουτοκαπνισμένη. Με ψαχνό ζουμερό, λίγο, απαραίτητο, λιπάκι και μυρωδιά που σε πιάνει από τη μύτη.

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη...

... την κλασική, την παραδοσιακή, την μπαρουτοκαπνισμένη, με ψαχνό ζουμερό και λίγο (απαραίτητο) λιπάκι.

«Κρητικός»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 1

Παϊδάκι για Όσκαρ, κόντρα που λιώνει στο στόμα, βοδινές σπαλομπριζόλες απίστευτες –ο Νίκος Δογιάκης είναι πραγματικά δεξιοτέχνης στο ψήσιμο–, σε μια ρουστίκ ταβέρνα με επίπεδο, που κάνει εδώ και χρόνια κόσμο από όλη την Αθήνα να αψηφά τα χιλιόμετρα μέχρι την Κάντζα.

«Άγιος Μερκούριος»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 2

Θα νιώσεις ότι πήγες εκδρομή στο βουνό στη νέα εκδοχή του εξοχικού κέντρου στη Βαρυμπόμπη, με τη ρουστίκ σάλα όπου σιγοκαίει το τζάκι, τα υφαντά και τα παλιά αντικείμενα. Τα παϊδάκια είναι δυνατά, η αρνίσια συκωταριά επίσης και η στιβαρή βοδινή μπριζόλα κάνει θραύση.

«Κόλλιας»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 3

Από το 1930 κρατάει η ιστορία του στα Καλύβια. Έχει ένα μπιφτέκι-διασημότητα σε xl μέγεθος, με κιμά που κόβεται την στιγμή της παραγγελίας και σερβίρεται με ντομάτα σε κυβάκια, έχει όμως κι άλλες χάρες: κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σταβλίσιες μπριζόλες, παϊδάκια κ.λπ.

«Το Τρίγωνο»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 4

Το περίφημο κρεατο-στέκι των Καλυβίων είναι απλό, χωρίς φιοριτούρες, με σχάρες και σούβλες μονίμως ετοιμοπόλεμες: θα φας μαστόρικο κοκορέτσι με ξεροψημένη γιρλάντα από εντεράκια, τεράστια μπιφτέκια με χοντρόκοκκη υφή, τρυφερά παϊδάκια, σταβλίσιες μπριζόλες.

«Μουρούζης»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 5

Στα Καλύβια από το μακρινό 1920, ετοιμάζεται να κλείσει έναν ολόκληρο αιώνα, με την τέταρτη γενιά να κρατάει την οικογενειακή παράδοση προσθέτοντας νέες σελίδες σε μια ιστορία γραμμένη με γουρουνόπουλα και αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες.

«Ελιά»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 6

Στη Μάνδρα Αττικής, στη «σκιά» μιας μεγάλης ελιάς ζωγραφισμένης στον τοίχο, που δίνει τον τόνο στην απλή, βαμμένη σε απαλό πράσινο χρώμα σάλα, κυκλοφορούν παϊδάκια από αρνί και ζυγούρι, λουκάνικα, μπριζόλες και μπιφτέκια σε γενναίες μερίδες. Δοκιμάστε και το τυροπιτάρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίγωνο

Αθηνών 36, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κόλλιας

Πλ. Ευαγγελιστρίας, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Άγιος Μερκούριος

Α΄φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μουρούζης

Β΄ Γεωργάκη 2, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.