Ο Σωτήρης Δανέζης ρίχνει άδεια και πιάνει γεμάτα

Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές προβολής του, την Πέμπτη 23/7 ο «Ορίζοντας» αποκαλύπτει στοιχεία για την υπεραλίευση και προειδοποιεί ότι θα τρώμε… μέδουσες!

Ο Σωτήρης Δανέζης ρίχνει άδεια και πιάνει γεμάτα

«Αν δεν αλλάξουμε τρόπο εκμετάλλευσης του θαλάσσιου πλούτου, θα καταλήξουμε να τρώμε είδη πολύ χαμηλού τροφικού επιπέδου, δηλαδή σαρδέλες, γαύρους πρώτα και μέδουσες μετά», προειδοποιεί ο καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Θανάσης Τσικλήρας. Σοβαρά τώρα, μέδουσες;

Στην καινούργια έρευνα με τίτλο «Μια καλή ψαριά» που παρουσιάζει στον «Ορίζοντα» ο Σωτήρης Δανέζης και η ομάδα του, το θέμα είναι η υπεραλίευση και οι τραγικές συνέπειές της στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου. «Αυτήν τη στιγμή, ο αλιευτικός στόλος πιάνει δύο με τρεις φορές περισσότερα ψάρια απ’ ό,τι είναι βιώσιμο. Γεγονός που καθιστά την υπεραλίευση ως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος», τονίζει η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η εκπομπή ταξιδεύει με την ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στους Λειψούς και στο νησιωτικό σύμπλεγμα νότια της Σάμου, και καταγράφει την καταστροφή. Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» χαρακτηρίζει «ληστρικό ψάρεμα» αυτό που γίνεται με τα χοντρά δίχτυα και τις μηχανότρατες, αλλά η πλευρά των ψαράδων έχει διαφορετική γνώμη. Ο Νίκος Κουνενής, ιδιοκτήτης μηχανότρατας, υποστηρίζει: «Εμείς είμαστε σαν ένα τρακτέρ. Όπως είναι το τρακτέρ που καλλιεργεί το χώμα, το ίδιο κάνουμε κι εμείς.»

Τελικά, και οι δύο πλευρές τα ρίχνουν στο κράτος για την άναρχη κατάσταση στην αλιεία στις ελληνικές θάλασσες. Η προϊσταμένη στη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του ΥΠΕΚΑ παραδέχεται ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των αλλαγών στην πολιτική ηγεσία δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα από το 2008 κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την αλιεία να είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού. Ας τα βρουν, γιατί ποιος θέλει να τρώει μέδουσες;

Ο «Ορίζοντας» προβάλλεται την Πέμπτη 23/7 στο MEGA, στις 23:30. Δείτε το trailer:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.