Και υψηλή διατροφική αξία
έχουν, και χίλια δυο πράγματα γίνονται –πουρές, σούπες σαλάτες–,
και τα εστιατόρια δείχνουν
να τα «παίζουν» όλο και
πιο πολύ. Ιδού μερικά από τα ωραία οσπριο-καμώματα της πόλης.
Μαυρομάτικα στο «Ηλιόγευστον»
Στο μοντέρνο μαγειρείο «Ηλιόγευστον» στο
Γαλάτσι η Έλενα Μπαρμπέα ετοιμάζει για την περίοδο της Σαρακοστής μια σαλάτα με μαυρομάτικα, λούπινα –μανιάτικη πινελιά–
και φρέσκο κρεμμυδάκι (Παπαφλέσσα 18, 2102910822).
Φακές στο «Indian Kitchen»
Είναι κι εκείνες οι φακές που τις φωνάζουν «dal» (στα ινδικά). Στο «Indian Kitchen» στην Απόλλωνος ξεχωρίζω τις dal makhni, δηλαδή φακές και φασόλια σιγο-βρασμένα με κρεμμύδι, σκόρδο, λίγη ντομάτα και τζίντζερ.
Φάβα στο «Mimaya»
Η μεστή, πραγματικά γευστική φάβα του «Μimaya» στη Γλυφάδα έρχεται από τη Σαντορίνη, σερβίρεται με καλαμάρι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, με λαδολέμονο και σαλατίτσα – πιάτο πλούσιο, ανάλαφρο και ορεκτικότατο.
Mακεδονίτικοι γίγαντες στην «Brasserie»
Στην «Brasserie»
στο ισόγειο του «Titania» αυτόν τον καιρό, που εμπνέονται από τις αγιορείτικες γεύσεις, μπορείς να δοκιμάσεις φασουλοταβά – ήτοι μακεδονίτικους γίγαντες στο φούρνο.
Favada στο «Harvest»
Τη favada θα την πετύχεις στο «Harvest», Ευριπίδου και Αιόλου γωνία: μια αλλιώτικη φασολάδα από τις Asturias με μικρά φασόλια, σιγο-μαγειρεμένη με chorizo και καπνιστή πάπρικα – φουλ έντασης και γεύσης.
Κυκλαδίτικα ρεβίθια στις «Μαγικές Κατσαρόλες»
Τα κυκλαδίτικα ρεβίθια στις «Μαγικές Κατσαρόλες» στο Παλαιό Φάληρο είναι χάρμα. Μελωμένα, βαθιά νόστιμα, κεντημένα με δεντρολίβανο, τα δοκιμάζεις και νιώθεις σαν να σ’ τα μαγείρεψε η μαμά.