2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα

Όλο και πιο πολύ ανεβαίνει η δημοφιλία του Περάματος, με ωραία μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που κάνουν τους Αθηναίους να τρέχουν για χάρη τους μέχρι την άκρη της πόλης. Ό,τι πρέπει για θαλασσινή αποτοξίνωση μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα.

2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα

Όλο και πιο πολύ ανεβαίνει η δημοφιλία του Περάματος, με ωραία μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που κάνουν τους Αθηναίους να τρέχουν για χάρη τους μέχρι την άκρη της πόλης. Ό,τι πρέπει για θαλασσινή αποτοξίνωση μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα.

H Λαγουδέρα

2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα - εικόνα 1

Θαλασσινά χιτ, δυο βήματα από τα φέρι

Χάρηκα που την ανακάλυψα αυτήν την ψαροταβέρνα-ουζερί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, λίγο πριν από τα φέρι που φεύγουν για τη Σαλαμίνα. Μια πλακόστρωτη βεράντα είναι στην ουσία (το εσωτερικό είναι πολύ μικρό), βαμμένη στα μπλε, με ένα-δυο πορτοκαλί σωσίβια για κοντράστ και σειρές από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για… θέα. Σάββατο ήταν, με λιακάδα, και γινόταν ένας μικρός χαμός στη «Λαγουδέρα», οπότε ήμασταν μάλλον τυχεροί που βρήκαμε να καθίσουμε, ανάμεσα σε οικογένειες με πιτσιρίκια και διαφόρων ηλικιών παρέες. Παρότι χαζεύοντας τα γύρω τραπέζια μέτρησα πολλές χωριάτικες και σκέφτηκα ότι πρόκειται μάλλον για κλασική περίπτωση ταβέρνας των πέντε-έξι επιλογών, μόλις πήρα στα χέρια μου τον κατάλογο –πραγματικά ατελείωτος– δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Τελικά αρχίσαμε με ζοχούς και φάβα, η οποία ήρθε παρέα με καπνιστό σκουμπρί –είναι σούπερ τσιπουρομεζές– και χταπόδι μαστιχωτό. Και συνεχίσαμε με στεγνοτηγανισμένη αθερίνα, ψητή σαρδέλα και πολύ νόστιμους, μοσχομυριστούς και αφράτους λαχανοντολμάδες με θαλασσινά. Παραγγείλαμε και καβούρι, αλλά το ξέχασαν, κι όταν το συνειδητοποιήσαμε κι εμείς κι εκείνοι έπρεπε να πάρουμε το δρόμο προς τα πίσω. Την επόμενη φορά θα διαλέξω και πιο μεγάλο ψάρι. Πάντως, μένω με την εντύπωση ενός έντιμου χώρου, ο οποίος μαγειρεύει, τηγανίζει και ψήνει με προσοχή. (Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, 2104414154. Τιμή: € 18-28)

O Γλάρος

Off Broadway κουλτουριάρικο στέκι

Ο «Γλάρος» στη Γερμανική Σκάλα δεν είναι το πιο γνωστό από τα στέκια του Περάματος, είναι όμως πολύ ατμοσφαιρικό. Κυρίως επειδή η βεράντα του βλέπει –εντελώς κινηματογραφικά– σε έναν ταρσανά γεμάτο ιστιοπλοϊκά που κάνουν το μυαλό σου να ταξιδεύει. Αλλά και το ίδιο το χαμηλόφωνο μαγαζί είναι όμορφο. μοιάζει με σπίτι διακοσμημένο με παλιά ραδιόφωνα, έργα τέχνης, αγροτικά εργαλεία, βιβλία και μουσικά όργανα σε ένα ατμοσφαιρικό bric-a-brac. Από την κουζίνα του βγαίνουν αρκετά διαμαντάκια. Όπως τα «τηγανητά δάχτυλα», άψογα τηγανισμένα ρολά με κασέρι, οι σαρδέλες σε αμπελόφυλλο που ψήνονται στη σχάρα και μοσχοβολάνε, οι άψογες τηγανητές πατάτες, η ωραιότατα σερβιρισμένη δροσερή ταμπουλέ με ντομάτα. Εντόπισα, βέβαια, και αστοχίες που δεν τις περίμενα σε κάποια από τα τηγανητά (ψαράκια, κολοκυθοκεφτέδες), που ήρθαν λαδοπιωμένα. Πρέπει να προσέξουν, διότι κατά τα άλλα ο «Γλάρος» έχει μια διά­χυτη off Broadway, κουλτουριάρικη αύρα και ατμοσφαιρικό soundtrack που μας αρέσει. (Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα, 2104021460. Κυρ. μόνο μεσημέρι. Τιμή: € 15-20.)

Περισσότερες πληροφορίες

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.