Tallinn

Ο Βαγγέλης Μονογυιός επιλέγει τα hot spots της ανερχόμενης της Βαλτικής, που εξελίσσεται ταχύτατα σε μια trendy ευρωπαϊκή πόλη, ιδανική για summer breaks.

Tallinn

Ο Βαγγέλης Μονογυιός επιλέγει τα hot spots της ανερχόμενης της Βαλτικής, που εξελίσσεται ταχύτατα σε μια trendy ευρωπαϊκή πόλη, ιδανική για summer breaks.

Tallinn - εικόνα 1

01. Πρώτη βόλτα Οι «αρχοντικοί» πεζόδρομοι και ο καθαρός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα στον Βορρά κι από τα δάση στον Νότο κάνουν το Ταλίν ιδανική πόλη για περπάτημα. Φορέστε τα sneakers σας και ξεκινήστε από την πύλη Viru που χωρίζει την παλιά μεσαιωνική πόλη από το «νέο» Ταλίν. Από εκεί κατευθυνθείτε ανηφορικά, περπατώντας μέσα από τις παλιές γειτονιές των εμπόρων, στην κεντρική πλατεία Raekoja και το λόφο Toombea με το κάστρο. Εναλλακτικά, οι καλύτερες βόλτες εκτός κέντρου είναι δίπλα στη θάλασσα, εκεί όπου οι κάτοικοι της πόλης αθλούνται καθημερινά κάνοντας τζόκιν, ποδήλατο ή roller skate.

02. Fashion minimal Τον 13ο αιώνα οι Χανσεάτες Γερμανοί έμποροι μετέτρεψαν την πόλη σε εμπορικό σταυροδρόμι της Βαλτικής. Οι απόγονοί τους της χαρίζουν απλόχερα πινελιές μόδας και design, που άλλοτε παραπέμπουν σε σκανδιναβικό μινιμαλισμό κι άλλοτε σε απρόβλεπτο ντανταϊσμό. Στο «Nu Νordic» (www.nunordik.ee), κοιτίδα του εσθονικού design, θα βρείτε αντικείμενα και ρούχα με καλλιτεχνική υπογραφή. Mainstream ρούχα από τους «Monton» (www.monton.ee) και «Ιvo Nikkolo» (www.ivonikkolo.ee) και πολύ όμορφα top και πουκάμισα από τον «Sangar» (www.sangar.ee). Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό και συνάμα νεανικό, το studio της «Reet Aus», με μοντέρνα ρούχα ακόμη και από ανακυκλωμένα υλικά, ή το «HULA» (www.hula.ee) θα σας αποζημιώσουν.

03. Clubbing around the clock Το ότι θα συναντηθείτε με Σκανδιναβούς και Βρετανούς δεν πρέπει να σας εκπλήσσει. Η πόλη αποτελεί... party προορισμό για γείτονες και μη. Το «Club Prive» (www.clubprive.ee), εμπνευσμένο από το ιστορικό «Studio 54», είναι το πιο hot και glamour στέκι της πόλης με ό,τι αυτή η φήμη μπορεί να συνεπάγεται – από άποψη face control και τιμών. Ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι και το «Venus» (www.venusclub.ee), που φιλοξενεί κυρίως ρωσόφωνους θαμώνες, όπως και το gay friendly στέκι τοπικών διασημοτήτων «Angels» (www.clubangel.ee). Οι ροκάδες θα αποζημιωθούν με το «Depeche Mode Bar» (www.edmfk.ee) και το γνωστότερο νεανικό και underground afterάδικο της πόλης «Levist Valjas», όπου hard rock μουσική προλογίζει το τέλος κάθε βραδιάς – στεγάζεται σε παλιό κελάρι και πρεσβεύει το αντίθετο του glamour.

Tallinn - εικόνα 2
Telegraf Hotel

04. Muse(um) of the city Τα μουσεία για τα οποία αξίζει να βγεις λίγο έξω από την πόλη είναι δύο. Το σχεδιαστικά εκκεντρικό μουσείο τέχνης KUMU (www.ekm.ee) μας συστήνει τους Εσθονούς καλλιτέχνες και τις κλασικές επιρροές των αρχών του αιώνα που αναπόφευκτα μετατρέπονται σε χοντροκομμένους σοβιετικούς ρυθμούς λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απέναντι θα βρείτε το παλάτι του Μεγάλου Πέτρου, δώρο στη γυναίκα του Αικατερίνη. Ο μπαρόκ ρυθμός, οι κήποι και η χλιδή του αποπνέουν μια τσαρική extravaganse. Από την άλλη μεριά της πόλης, στο Open Air μουσείο, θα περπατήσετε ανάμεσα σε αυθεντικά εσθονικά σπίτια της υπαίθρου.

05. Mall therapy Μέσα σε μια νύχτα, από παρωδία σοβιετικού, άδειου και σκονισμένου εμπορικού κέντρου, κατάφερε να γίνει το κέντρο της προσοχής των shopping addicted επισκεπτών. Ο λόγος για την πρώην εμπορική σταχτοπούτα του Ταλίν, το mall «Kaubamaja». Πρόσφατα μάλιστα ενώθηκε με το επίσης τεράστιο εμπορικό κέντρο «Viru», που συστεγάζεται με το ομώνυμο ξενοδοχείο – μιαν ανάσα από την είσοδο της παλιάς πόλης και με τον πρώτο ουρανοξύστη της πόλης, για σημάδι αποκλείεται να το χάσει κανείς.

06. Χειροποίητο Ταλίν Στις παρυφές του λόφου Toombea, μέσα από τα τείχη της πόλης, θα ανακαλύψετε τους μικρούς θησαυρούς της εσθονικής κουλτούρας. Κοσμήματα και μάλλινα ρούχα, συνθέσεις από γυαλί, σφυρήλατος σίδηρος και κεραμικά δένουν με το μεσαιωνικό backround. Ξεκινήστε από τη συντεχνία (gild) του Katariina Passage και συνεχίστε με τη συλλογή κοσμημάτων A-Galerii ή το παζάρι πλεκτών στη σκιά του τείχους στην οδό Ηόόrivahe. Στο «Bogapott» (www.bogapott.ee) μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά κεραμικά αλλά και να ξαποστάσετε για έναν καφέ.

Tallinn - εικόνα 3
3 Sisters Hotel

07. Mojitos on the terrace Το new entry εστιατόριο «Vertigo» του διάσημου στην Εσθονία μάγειρα Imre Kose στην αρχή μάς έκανε εντύπωση με το ποιοτικό του σούσι και το ριζότο. Τα καλύτερα όμως έρχονται λίγο αργότερα στο ανοιχτό lounge, όπου με θέα τη θάλασσα και την παλιά πόλη μπορεί κανείς να παραγγείλει τα ήδη διάσημα Mojitos Deluxe. Εναλλακτική πρόταση για ωραία θέα και γευστικά κοκτέιλ το lounge του ξενοδοχείου «Radisson».

08. Γεύσεις για κάθε budget Επισκεφθείτε το art nouveau εστιατόριο του σεφ Dimitri Demjanov «Gloria» (www.gloria.ee), με την πληρέστερη λίστα κρασιών της πόλης. Πάρτε γεύση από Μεσόγειο και τσουχτερές τιμές σε αναγεννησιακό περιβάλλον στο ιταλικό «Bocca» (www.bocca.ee) και δειπνήστε μεσαιωνικά στο τουριστικό «Olde Hansa» (www.oldehansa.com). Για «φοιτητικές» τιμές προτιμήστε το «Hell Hunt». Μπορεί το όνομα να παραπέμπει σε fastfood μηχανόβιων στη Νεβάδα, στα εσθονικά όμως σημαίνει «ο αγαθός λύκος».

09. Sweet dreams Η διαμονή στο Ταλίν δεν είναι πρόβλημα. Ειδικά εκτός της παλιάς πόλης, μεγάλες εγκαταστάσεις –όπως το ξενοδοχείο «Reval»– διαθέτουν δωμάτια όλο το χρόνο. Στις διακοπές μας όμως θέλουμε να κοιμόμαστε με στιλ. Την απάντηση μας δίνουν οι «τρεις αδερφές» (www.threesistershotel.com), ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, στεγασμένο σε σπίτια Χανσεατών εμπόρων του 14ου αιώνα. Στην ίδια λογική είναι το «Schlossle» (www.schlossle-hotels.com), που επιπλέον διαθέτει πολύ καλό εστιατόριο, και το «Telegraf Hotel», σε κτίριο του 19ου αιώνα. Πιο low budget το μεταμοντέρνο «Old house» (www.oldhouse.ee). Στο κέντρο, ωστόσο, θα βρείτε και πολλά hostels.

10. Παγκόσμιες πρωτιές Στην πλατεία Raekoja Plats βρίσκεται το παλιότερο εν λειτουργία φαρμακείο της Ευρώπης – από τον 14ο αιώνα. Παραδίπλα, η εκκλησία St. Olaf κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου (124 μ.) της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη κατέχει ακόμη μία πρωτιά: το πρώτο εστιατόριο... σκόρδου που ακούει στο όνομα «Balthasar» και αξίζει τη δοκιμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.