Λιβαδειά

Χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, μόλις 140 χλμ. από την Αθήνα, η Λιβαδειά οφείλει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της στον ποταμό Έρκυνα που τη διασχίζει. Η αλήθεια είναι πως η είσοδος στην πόλη δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη για τις όμορφες γωνιές που μπορεί να βρει λίγα μέτρα πιο πάνω. Στη γραφική πλατεία της Κρύας, τα ψηλά δέντρα και η πυκνή βλάστηση δημιουργούν μια ευχάριστη, ξεκούραστη σκιά για τον επισκέπτη, ενώ κατά μήκος του ποταμού η βόλτα έχει ενδιαφέρον. Οι πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ο νερόμυλος, η νεροτριβή, οι πεζούλες, το όμορφο πέτρινο θέατρο της πόλης, τα παλιά παραδοσιακά κτίρια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό για βόλτα του αλλά και για καφέ, τσίπουρο ή φαγητό καθώς όλα τα cafes και εστιατόρια είναι μαζεμένα εδώ. Το σουβλάκι της περιοχής είναι ξακουστό, ενώ τα γύρω χωριά φημίζονται για τις ψησταριές τους. Η περιοχή της Κρύας ενδείκνυται και για αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν πολλές αναρριχητικές διαδρομές, ύψους έως και 70 μέτρα. Η τοποθεσία δεν υστερεί και σε ιστορία. Οι δύο αρχαίες πηγές του ποταμού, η Λήθη και η Μνημοσύνη, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την προετοιμασία εκείνων που θα έμπαιναν στο Τροφώνιο Μαντείο για να ζητήσουν χρησμό.

Πότε να πάτε : Το ρουμελιώτικο Πάσχα έχει τη (ρουστίκ) χάρη του αλλά μπορείτε να έρθετε εδώ όλο το χρόνο ανάλογα με τις εκδρομές που θέλετε να κάνετε.

9 προορισμοί που δεν ξέρατε ότι θέλετε να επισκεφτείτε!

Αν σας προκαλούν συνειρμούς αδιάφορων επαρχιακών εικόνων, κάνετε λάθος. Όλοι κρύβουν ταξιδιωτικά διαμαντάκια που αξίζει να ανακαλύψετε.

Οι μονοήμερες της άνοιξης

Συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες για εύκολες εκδρομές, τις οποίες μπορείτε να έχετε στα υπόψη και για οποιοδήποτε ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο.

Μονοήμερη σε Κωπαΐδα, Ορχομενό, Λιβαδειά

Οργανώσαμε μια “hop on, hop off” εκδρομή, συνδυάζοντας τρεις κοντινές στην Αθήνα περιοχές, τις οποίες συνήθως δεν ανακαλεί ο εγκέφαλός μας όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσουμε «που να πάμε μονοήμερη;». Να που όμως κρύβουν εκπλήξεις!

Τρεις μονοήμερες για την 28η Οκτωβρίου

Λίγο η αργία που πέφτει Κυριακή, λίγο τα χρήματα που δεν περισσεύουν, λίγο η πεσμένη διάθεση, το σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου θα βρει πολλούς στην πόλη. Εμείς προτείνουμε τρεις μονοήμερες που και λίγα θα σας κοστίσουν, και τη διάθεση θα σας ανεβάσουν. Το μόνο που δεν καταφέρνουν είναι να μεταφέρουν την αργία!

Λιβαδειά-Ναύπακτος

Από τη Λιβαδειά ως τη Ναύπακτο‚ μέσω της ορεινής διαδρομής και μετά πάλι πίσω από το θαλασσινό δρόμο, η Ελένη Κούκη έγραψε συνολικά 800 χλμ. κι απέδειξε ότι καμιά φορά οι διαδρομές της μεγάλης φυγής είναι πολύ πιο κοντινές απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Ρουμελιώτικο Πάσχα express

Ακολουθώντας την… τσίκνα, πιάνουμε την εθνική για Παρνασσό. Κι αν η τσέπη μας δεν αντέχει διανυκτέρευση, κάνουμε την εξόρμησή μας μονοήμερη και με οβελία-κέρασμα!