Λιβαδειά - Αξιοθέατα

Βυζαντινό Κάστρο
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Λιβαδειάς. Το κάστρο βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά της πόλης, πάνω στο λόφο του Αγίου Ηλία και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Αν και η βασική κατασκευή του τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Βυζαντίου, επεκτάθηκε στη συνέχεια από τους Φράγκους και τους Καταλανούς. Το μεγαλύτερο μέρος από τα ορατά λείψανα του φρουρίου χρονολογούνται σ’ εκείνη την περίοδο.

Τροφώνιο Μαντείο
Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία. Καταγράφεται ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαντεία της αρχαιότητας, μεταξύ άλλων και επειδή ήταν υπόγειο. Πολύ κοντά βρίσκονται και τα ερείπια του ναού του Διός Βασιλέως που επίσης αξίζει να επισκεφθείτε – δίπλα τους είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Ρολόι
Χτισμένος στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ο Πύργος του Ρολογιού δεν διέθετε ρολόι και χρησίμευε ως πυρσός. Το ρολόι τοποθετήθηκε μετέπειτα όταν, το 1803, ο λόρδος Έλγιν το χάρισε στην πόλη, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι στις ανασκαφές του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του και είναι ένα από τα τοπόσημα της Λιβαδειάς.

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο
Στις όχθες του ποταμού, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου του Μαγκλάρα, εκτίθενται υφαντά, εργαλεία υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και άλλα αντικείμενα.