Σιάτιστα

Σε απόσταση 25 χλμ. δυτικά της Κοζάνης, θα δείτε μια σειρά από πανέμορφα αρχοντικά, ενώ οι οινόφιλοι θα ξετρελαθείτε με τα διάσημα γλυκά κρασιά της. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Βέλιας, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 872-942 μ., και σε απόσταση 5 χλμ. από τον Αλιάκμονα, απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα. Η ανάπτυξή της άρχισε γύρω στο 15ο αιώνα, ενώ έφτασε στην ακμή της το 18ο και το 19ο με το εμπόριο, τη γουνοποιία και την αμπελουργία. Σημειωτέον, εκείνη την εποχή ήταν η μοναδική μακεδονική πόλη που διέθετε πλήρες δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Από εδώ μπορείτε να οργανώσετε ενδιαφέρουσες εκδρομές στο όρος Άσκιο με τα γραφικά χωριά και στο όρος Μπούρινος (συμπεριλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού προγράμματος Natura 2000). Λίγοι καλοβαλμένοι ξενώνες αλλά κι ένας-δυο πιο μοντέρνοι χώροι στη Σιάτιστα και στα γύρω χωριά προσφέρουν καλόγουστη και προσεγμένη διαμονή, ενώ οι κλασικές ταβέρνες προσφέρουν καλοψημένα ντόπια κρέατα, πίτες, πιο σπάνια μαγειρευτά φαγητά και κάποιες φορές άγρια μανιτάρια. Αγοράστε οπωσδήποτε το περίφημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας από τα επισκέψιμα οινοποιεία-κελάρια.

Wine trip στα βόρεια!

H Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των Οίνων Βορείου Ελλάδος, μας ξεναγεί στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Road trip σε Άσκιο - Βόιο

Σκαρφαλώνοντας στις πλαγιές του Άσκιου και του Βοΐου, «κλέβοντας» λίγη δροσιά από τον Αλιάκμονα, τον Πραμόριτσα και τον Μύριχο, αλλά και τραβώντας χειρόφρενο κατά βούληση σε γαλήνια χωριά γύρω από τη Σιάτιστα, εξερευνούμε τις ομορφιές του Δήμου Βοΐου, μιας άγνωστης στους πολλούς γωνιάς της Δυτικής Μακεδονίας.

14 ξενώνες από € 30 ως € 50

Σε συνέχεια του θέματός μας με low budget ξενώνες στην Πελοπόννησο και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, επιστρέφουμε με περισσότερες επιλογές, αυτή τη φορά στη βόρεια Ελλάδα.

Χαθήκαμε στο όρος Άσκιο!

Προχωρήσαμε πέρα από τα... φουγάρα κι αποζημιωθήκαμε από μια άγνωστη στους πολλούς διαδρομή μες στα έλατα, κυκλώνοντας τα χωριά του όρους Άσκιο, στην «πλάτη» της Πτολεμαΐδας.

Χριστούγεννα θεαματικά!

Φωτιές στη Φλώρινα, Καστοριανά Ραγκουτσάρια, Κλαδαριές στη Σιάτιστα ή Τζαμαλάρια στην 'Αρνισσα; η Ιωάννα Γκομούζα τα προυσιάζει και μας δίνει 4 λόγους για να περάσουμε θεαματικά Χριστούγεννα...