Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον των λιμνών της μέχρι τους παραδοσιακούς οικισμούς με τα επιβλητικά αρχοντικά, η Μακεδονία αποτελεί ενάν ολοένα ανερχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό για κάθε γούστο.

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον των λιμνών της μέχρι τους παραδοσιακούς οικισμούς με τα επιβλητικά αρχοντικά, η Μακεδονία αποτελεί ενάν ολοένα ανερχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό για κάθε γούστο.

Γρεβενά

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 1

Τα ονομαστά πέτρινα γεφύρια του Αζιζ Αγά στο Τρίκωμο και της Πορτίτσας στο Σπήλαιο.

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά, κοντά στα χωριά Τρίκωμο και Κοσμάτι, είναι από τα πιο αξιόλογα των Γρεβενών. Πρόκειται για ένα γεφύρι με άνοιγμα τόξου 15 μέτρα και συνολικό μήκος 71 μέτρα, χτισμένο πάνω στον Βενετικό ποταμό από το 1727.

Από τις πιο όμορφες εκδρομές, είναι επίσης αυτή στο δίτοξο γεφύρι της Πορτίτσας, κοντά στο χωριό Σπήλαιο. Χωμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλους βράχους, που αποτελούν την βάση του, συμπληρώνει το τοπίο του υδάτινου φαραγγιού του Βενετικού ποταμού. Η κατασκευή του έγινε το 1743 από δωρεές της γειτονικής μονής σπηλαίου.

Δράμα

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 2

Το Νευροκόπι, το καταπράσινο Παρανέστι και το παρθένο δάσος Φρακτού (Ζαγκραντένια).

Τα χωριουδάκια της περιοχής του Νευροκοπίου ενδείκνυνται για ακριτικές διαδρομές, ενώ η βόλτα στο καταπράσινο Παρανέστι, είναι από τις πιο όμορφες. Ειδικά, όταν συναντάτε την μεγάλη λίμνη του Νέστου στο φράγμα της Πλατανόβρυσης.

Στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Δράμας, βρίσκεται το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, αυτό του Φρακτού (Ζαγκραντένια), ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας, με πλούσια πανίδα, δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής και μαύρης πεύκης, τοποθετημένα σε ένα άγριο ανάγλυφο με καταρράκτες.

Ημαθία

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 3

Αφιερώστε μιαν ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και κάντε sightseeing στα βυζαντινά μνημεία και το μουσείο της Βέροιας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, είναι ένας προορισμός ιστορίας και πολιτισμού. Αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ φημίζεται για τους βασιλικούς τάφους και την εντυπωσιακή χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι.

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο μνημείο και αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, καθώς λειτουργούσε ως αλευρόμυλος.

Καβάλα

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 4

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας και τα ανερχόμενα άγνωστα ορεινά χωριά.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της σκάλας Ποταμιάς, αποτελεί επίνειο του παραδοσιακού χωριού της Παναγίας, της παλιάς πρωτεύουσας της Θάσου.

Από τους σημαντικότερους ίσως αρχαιολογικόυς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, η ξακουστή ρωμαϊκή αποικία, που ιδρύθηκε το 356 π.χ από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο.

Τα άγνωστα ορεινά χωριά του Παγγαίου, αποτελούν έναν γοητευτικό προορισμό.

Στην πόλη της Καβάλας περπατήστε ανάμεσα στα επιβλητικά καπνομάγαζα, τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, τους παλιούς νερόμυλους, και απολαύστε την τοπική αρχιτεκτονική με τα παλιά τουρκόσπιτα

Καστοριά

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 5

Τα περίφημα αρχοντικά και το πλήθος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών.

Τα περίφημα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της Καστοριάς, στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια της πόλης, στις συνοικίες Αποζάρι και Ντολτσό αποτελούν must see προορισμό.

Ο νομός, διαθέτει περισσότερες από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε σπίτια, μιας και είναι οικογενειακά παρεκκλήσια με σπάνιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό και με πανέμορφο διάκοσμο στο εξωτερικό. Η Παναγιά Μαυριώτισσα και η Παναγιά Κουμπελίδικη ξεχωρίζουν. Η πρώτη, λόγω της μεγάλης παράστασης της Δευτέρας Παρουσίας στον ανατολικό και νότιο τοίχο, ενώ η δεύτερη, λόγω της ανθρωπόμορφης σκαφιδωτής τριάδας που κοσμεί την σκαφιδωτή καμάρα του εσωνάρθηκα, και του χορού της Σαλώμης στο εξωτερικό.

Κιλκίς

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 6

Η Γουμένισσα με τα ονομαστά της κρασιά και τις μουσικές της (Χάλκινα).

Η φυσική ομορφιά της Γουμένισσας με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά και τα δείγματα προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να περιηγηθείτε στο όρος Πάικο. Ο συνδυασμός τοπίου, φημισμένου κρασιού και μακεδονίτικης κουζίνας, καθιστά το Κιλκίς ανερχόμενο προορισμό για εναλλακτικές αποδράσεις.

Κοζάνη

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 7

Ο κάμπος της Κοζάνης ντυμένος στα μοβ από το χρώμα του κρόκου.

Η φημισμένη για τον κρόκο της πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνη, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, σε υψόμετρο 720 μ . Δεν αποτελεί τόσο αυτόνομο τουριστικό προορισμό, όσο on the road σταθμό στα ορεινά του νομού, στα χωριά Σιάτιστα και Βλάστη.

Πέλλα

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 8
Άγιος Αθανάσιος

Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος και το αναγεννημένο χωριό Άγιος Αθανάσιος.

Διαθέτει έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Πέλλα, με οικισμούς της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ανασκαφές τμήματος του ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της αγοράς και του νεκροταφείου. Στο άριστα οργανωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, που λειτουργεί από το 2009, εκτίθενται τα ευρήματα, πλήρως εναρμονισμένα με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Επιπλέον, το αναγεννημένο πλέον χωριό Άγιος Αθανάσιος, στο Καϊμακτσαλάν, εκφράζει όλο τον δυναμισμό του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα, με την εκπληκτική του θέα, το χιονοδρομικό του κέντρο, και τις ολοένα αυξανόμενες ξενοδοχειακές μονάδες.

Πιερία

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 9

Το μοναδικό στην Ελλάδα αρχαιολογικό πάρκο και τα ανερχόμενα παραδοσιακά χωριά στα Πιέρια Όρη.

Το μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, στο Διόν, στους πρόπποδες του Ολύμπου, καλύπτει 1.500 στρ. Η πόλη του Δίου, που καλύπτει 365 στρ., περιβάλλεται από τείχη και περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, δημόσια κτίρια, βεσπασιανές τουαλέτες και εργαστήρια. Στα νότιά της, βρίσκονται οι μεγάλες θέρμες (λουτρά) κι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων από το 200 μ. χ, με το πανέμορφο ψηφιδωτό δαπέδου του λουτρού, στο οποίο απεικονίζονται οι Τρίτωνες τη στιγμή της αρπαγής των Νηρηίδων.

Ο διατηρητέος οικισμός Παλαιός Παντελεήμονας, με τα πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες, χαρίζει απίστευτη θέα στον Θερμαϊκό και στις ακτές της Πιερίας.

Το ανερχόμενο Ελατοχώρι, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο από 1.410 ως 1.912 μέτρα. Γεμάτο από έλατα και οξιές, το τοπίο που προσφέρει είναι υπέροχο, ενώ οι υποδομές του χιονοδρομικού κέντρου, θα ευχαριστήσουν όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα παγοπέδιλα.

Φλώρινα

Μακεδονία: 10 νομοί με 10 (τουλάχιστον) ξεχωριστές εμπειρίες για να ανακαλύψετε - εικόνα 10

Το Νυμφαίο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, και οι λίμνες των Πρεσπών.

Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, το Νυμφαίο, που περικλείεται από δάσος οξιάς, είναι ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ., στο Βίτσι και περιβάλλεται από λιθόστρωτα μονοπάτια, πετρόκτιστα σπίτια, παλιά αρχοντικά μετετραμένα σε παραδοσιακούς ξενώνες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα, προτείνονται για εκδρομές με οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί κατοικούν δύο από τα σπανιότερα είδη ζώων στην Ευρώπη, ο λύκος και η αρκούδα, όπως επίσης και το σπάνιο θηλαστικό βίδρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

10 υπέροχες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο

Σας προτείνουμε δροσερές ιδέες για road trip σε παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/06/2023

6 νησιά που συνδυάζουν διακοπές και sightseeing

Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!