Φινλανδία

Ερωτευμένος τόσο με τη χώρα του όσο και με την Κρήτη, ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα Erkki Huittinen ξεναγεί τη Μαρία Κρύου στη Χώρα των Χριστουγέννων και αποκαλύπτει ιδιαίτερες διευθύνσεις για ν’ απολαύσουμε τις πιο ξεχωριστές πλευρές της.

Φινλανδία

Ερωτευμένος τόσο με τη χώρα του όσο και με την Κρήτη, ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα Erkki Huittinen ξεναγεί τη Μαρία Κρύου στη Χώρα των Χριστουγέννων και αποκαλύπτει ιδιαίτερες διευθύνσεις για ν’ απολαύσουμε τις πιο ξεχωριστές πλευρές της.

Φινλανδία - εικόνα 1

Με ευγένεια και χαμόγελο με καλωσορίζει στο ηλιόλουστο γραφείο της φινλανδικής πρεσβείας, η οποία στεγάζεται στο γυάλινο πύργο της οδού Χατζηγιάννη Μέξη. Η ατμόσφαιρα είναι φιλική κι εγώ δεν αργώ να νιώσω άνετα και να ξεκινήσω τη συζήτησή μας ρωτώντας τον πόσα χρόνια βρίσκεται εδώ και ποια από τα μέρη που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα του άρεσαν περισσότερο. Στα επτά χρόνια που ο Erkki Huittinen ζει στην Ελλάδα αγάπησε την Κρήτη.

«Είναι μεγάλη και σου δίνει τη δυνατότητα να την εξερευνήσεις. Μου αρέσει που μπορείς να είσαι μόνος αλλά και με κόσμο, ανάλογα με το τι θέλεις. Το ίδιο αισθάνομαι και στο Πήλιο, με το μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Στην Πελοπόννησο μου αρέσουν πολύ η Ολυμπία, το κουκλίστικο Ναύπλιο και η άγρια ομορφιά της Μάνης».

Υπάρχουν στην Ελλάδα τοπία που σας θυμίζουν τη Φινλανδία;

Η φύση στα βουνά μού θυμίζει τη Λαπωνία σε κάποια σημεία. Η μεγαλύτερη ομοιότητα θα έλεγα ότι βρίσκεται ανάμεσα στα βραχώδη νησιά του αρχιπελάγους Turku στη Νοτιοδυτική Φινλανδία, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι ακατοίκητα, και του Αιγαίου.

Ποιες είναι οι διαφορές και ποια τα κοινά ανάμεσα σε Έλληνες και Φινλανδούς;

Και οι δύο λαοί έχουν μια αυθεντικότητα, μιλούν γλώσσες που κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει κι έχουν ανεπτυγμένο το πνεύμα ελευθερίας. Έχουμε ισχυρή παράδοση, ενώ πολιτικά θα έλεγα πως τυγχάνει να βρισκόμαστε ανάμεσα σε «μεγάλους» γείτονες με τους οποίους έχουμε θέματα να διαπραγματευτούμε. Μία από τις διαφορές μας είναι αυτό που λέμε μενταλιτέ. Οι βόρειοι λαοί είναι πιο ήσυχοι, πιο ντροπαλοί, ενώ οι μεσογειακοί, όπως οι Έλληνες, πιο εξωστρεφείς. Οι Φινλανδοί εκφράζουν τα συναισθήματα τους υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Η Φινλανδία είναι από τις χώρες που πρωταγωνιστούν τόσο στο design όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ίσως η διάθεση για ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις συνήθειες του παρελθόντος. Ο κόσμος παρήγαγε πράγματα για την καθημερινότητά του και στην πορεία τα εξέλισσε. Ως λαός ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε από άλλες κουλτούρες. Αυτές οι επιρροές έχουν ενσωματωθεί και αναπτυχθεί με έναν άλλον τρόπο μέσα στα χρόνια. Το φινλανδικό design είναι ταυτόχρονα καθημερινό και αυθεντικό. Λένε πως τίποτα δεν είναι πιο επιτυχημένο από την ίδια την επιτυχία, οπότε καθώς έχουμε ήδη κάποιους επιτυχημένους designers, αυτός ο τομέας προσελκύει και άλλα νέα ταλέντα.

Φινλανδία - εικόνα 2
Ξημέρωμα στο Λέβι , το πιο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο της Φινλανδίας.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας σχεδιαστές;

Από τους σχεδιαστές γυαλιού ξεχωρίζω τον Tapio Wirkkala και τον Timo Sarpaneva. Μου αρέσει επίσης ο Oiva Toikka. Αυτά εδώ (σ.σ.: Μου δείχνει με θαυμασμό δύο υπέροχα γυάλινα πουλιά που κοσμούν το γραφείο του) είναι σχεδιασμένα από τον Toikka και είναι υπέροχα. Το ίδιο όμορφα είναι και τα βάζα που βρίσκονται δίπλα τους, δημιουργήματα του Alnaro Aalto, ο οποίος βέβαια είναι περισσότερο γνωστός ως αρχιτέκτονας.

Πώς καταφέρνει η Φινλανδία να είναι μια τόσο καλά οργανωμένη και ασφαλής χώρα;

Υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις αρχές, οι οποίες έχουν βρει εφαρμογή στην παρούσα κατάσταση. Έχουμε μια κοινωνία που λειτουργεί ομόφωνα και αυτό σημαίνει πως όλοι θέλουμε να στηρίξουμε τη βόρεια ανάπτυξη και την οικονομία. Για παράδειγμα, μιλώντας για τις κυβερνήσεις, αυτήν τη στιγμή στη Φινλανδία κυβερνά κεντροαριστερή κυβέρνηση. Στις επόμενες εκλογές προβλέπεται πως θα ηγηθεί η Δεξιά μαζί με την Αριστερά. Υπάρχουν συμβιβασμός και συνεργασία σε όλους τους τομείς, για το κοινό καλό. Για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας, η κυβέρνηση ή οι δήμοι αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας παίρνει όλων των ειδών τις καλύψεις από το δημόσιο. Αξιοποιούνται οι πόροι που ανήκουν στο κράτος και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το ισχυρό κράτος πρόνοιας.

Η Φινλανδία επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, ενώ είναι δυνατή και στον τομέα των εξαγωγών. Πιστεύετε πως η μουσική παραγωγή είναι ακόμη ένα εξαγώγιμο είδος που κάνει γνωστότερη τη Φινλανδία σε καλλιτεχνικό επίπεδο; Στην Ελλάδα το κοινό υποδέχτηκε θερμά το συγκρότημα Rasmus, ενώ είχε προηγηθεί και η επιτυχία των Lordi στη Eurovision πριν από μερικά χρόνια...

Αν και η ροκ μουσική είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα μου, δεν νομίζω πως αυτός ο τομέας της τέχνης μάς κάνει πιο γνωστούς. Και για να πω την αλήθεια δεν είναι το μουσικό είδος που προτιμώ... Αν μιλήσουμε για συνθέτες, θα σας έλεγα πως μου αρέσει ο νεωτεριστής της κλασικής μουσικής Kalevi Aho – και ασφαλώς ο μεγάλος κλασικός συνθέτης Sibelious.

Φινλανδία - εικόνα 3
Ο Erkki Huittinen, στο γραφείο του στη φινλανδική πρεσβεία της Αθήνας.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα σας;

Η Φινλανδία είναι προορισμός για όλο το χρόνο. Είναι εύκολο να πει κανείς πως το καλοκαίρι είναι καλύτερο από το μελαγχολικό χειμώνα, όμως και οι δύο εποχές είναι ιδιαίτερες. Το καλοκαίρι ξεκινά να νυχτώνει τα μεσάνυχτα, αλλά έπειτα από δύο ώρες ξεκινά το γλυκοχάραμα και με τον ήλιο του μεσονυχτίου όλα δείχνουν λαμπερά – η φύση είναι γεμάτη χρώματα. Θυμάμαι επίσης κρύους χειμώνες, αλλά ούτε αυτοί παραμένουν ίδιοι με τις κλιματικές αλλαγές. Ο καιρός, βέβαια, δεν έχει αλλάξει ακόμη τόσο πολύ που να μην μπορεί να χαρεί κάποιος το χιόνι στο Ροβανιέμι, το χωριό του Αϊ-Βασίλη, τις βόλτες με τα έλκηθρα και τα snowmobiles στα δάση. Το Ροβανιέμι είναι η είσοδος για τη Χώρα των Λαπώνων και, εκτός από χωριό του Αϊ-Βασίλη που το έκαναν πολύ δημοφιλές οι Βρετανοί, οι οποίοι το επισκέπτονταν ακόμη και για μία ημέρα (είναι κοντά στο αεροδρόμιο), έχει όμορφα σαλέ στο δάσος καθώς και το Μουσείο του Αρκτικού Κύκλου Άρκτικουμ. Υπάρχουν ski resorts σε πολλές περιοχές στον Βορρά με πιο δημοφιλές το Λέβι. Εκεί θα βρείτε οργανωμένα σαλέ, όπως και στις λίμνες στα ανατολικά της χώρας, ή να νοικιάσετε ένα ξύλινο σπιτάκι μόνο για σας. Σε πόλεις, μάλιστα, κοντά στις λίμνες το καλοκαίρι διοργανώνονται φεστιβάλ. Τρία από τα πιο γνωστά είναι αυτά του Τάμπερε, της Σαβονλίνα και του Πόρι.

Βλέπετε να υπάρχει εξέλιξη στον οικοτουρισμό;

Όχι κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη στηρίζει εδώ και χρόνια η Φινλανδία. Κάθε τουριστική κίνηση ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση, ενώ υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες. Το διαρκώς αναπτυσσόμενο είδος στη Φινλανδία είναι ο οικογενειακός τουρισμός.

Ποιες γεύσεις μάς προτείνετε να δοκιμάσουμε;

Αγαπημένο έδεσμα είναι το κρέας ταράνδου. Είναι εξαιρετικό τηγανισμένο σε βούτυρο και σερβιρισμένο με μαρμελάδα βατόμουρου. Ωραίο είναι και το καρέλιαν στου, κάτι σαν στιφάδο με αρνί, χοιρινό ή μοσχάρι, το οποίο ψήνεται για ώρες στο φούρνο. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι η σούπα σολομού που φτιάχνεται με γάλα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας εστιατόρια στο Ελσίνκι;

Το κλασικό «Sundmans», το γαλλικό «Chez Dominique», ενώ υπάρχουν και αρκετά λαπωνικά – ένα από αυτά που συνήθως επιλέγω είναι το «Lappi». Συνήθως το μεσημεριανό είναι ελαφρύ και τρώγεται στις 12 μ.-1 μ.μ., ενώ το βραδινό είναι το κυρίως γεύμα μας και τρώγεται στις 5 μ.μ. Στις 11 μ.μ. κλείνουν τα περισσότερα μαγαζιά.

Σας φαίνεται εκκεντρικό το «Ζetor», το εστιατόριο του κινηματογραφιστή Άκι Καουρισμάκι, το οποίο έχει ένα τρακτέρ στη σάλα του;

Ο Καουρισμάκι είναι απίθανος τύπος. Παλιότερα υπήρχε μια rock ’n’ roll μπάντα, οι Leningrand Cowboys· όταν τα παράτησαν, άρχισαν να διακοσμούν διάφορα μαγαζιά με βάση το ιδιότυπο χιούμορ τους. Ένα από αυτά είναι και το «Ζetor». Έχουν διακοσμήσει επίσης το Τex-Μex «Cantina West» και πολλά ακόμη.

Τι πρέπει να δει κάποιος οπωσδήποτε στο Ελσίνκι;

Αξίζει να περπατήσει στην πόλη. Η αρχιτεκτονική πολυμορφία της είναι δείγμα μιας Ιστορίας με πολλές επιρροές. Θα πρέπει να επισκεφθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κίασμα, την Εκκλησία των Βράχων, σκαλισμένη σ’ ένα βράχο, με 180 αθέατους φεγγίτες να φωτίζουν το εσωτερικό, και λίγο πιο έξω από την πόλη το φρούριο Suomenlinna του 18ου αι., χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιας από την UNESCO.

Από πού μπορεί να δει κάποιος το Βόρειο Σέλας;

Από παντού – και σίγουρα πιο καθαρά στον Βορρά. Μοιάζει μ’ ένα αχνό πράσινο νεφέλωμα που χορεύει...

Φινλανδία know how

Φινλανδία - εικόνα 4
Pan­cakes μπουκιά και συχώριο στη φινλανδική ύπαιθρο.

Πού να μείνετε

Ελσίνκι

Hotel BW Premier Katajanokka (Vyokatu 1, www.bestwestern.com) Οι παλιές φυλακές Katajanokka μεταμορφώθηκαν σε πολυτελές ξενοδοχείο. Σημείο συνάντησης όταν ο καιρός είναι καλός η ειδυλλιακή βεράντα.

Κamp (Pohjoisesplanadi, +358929576111) Πολυτέλεια και άνεση για τους σύγχρονους ταξιδιώτες που τα θέλουν όλα.

Glo (Kluuvikatu 4, +358103444400) Άνετα δωμάτια και σουίτες σε διάφορες αποχρώσεις. Το «Glo Bar» του ισογείου είναι meeting point.

Klaus K (Bulevardi 2-4, +358207704700) Μοντέρνο, κοντά στο εμπορικό κέντρο. Διαθέτει τρία εστιατόρια μασάζ και spa. Στο εστιατόριο «Toscanini» θα δοκιμάσετε ιταλική κουζίνα, ενώ πρωινό με φινλανδικές σπεσιαλιτέ σερβίρεται στο εστιατόριο «Ilmatar».

Scandic Grand Marine (Katajanokanlaituri 7, +358916661) Το παλιό επταώροφο κτίριο στο λιμάνι λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο και δεσπόζει ανάμεσα στα παλιά εργοστάσια και στις αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης.

Sokos Hotel Torni (Yrjonkatu 26, +358201234604) Σχεδιασμένο το 1928 και ανακαινισμένο πρόσφατα, αποπνέει ένα ρομαντισμό art deco και art nouveau αισθητικής. Βρίσκεται στη καρδιά του Ελσίνκι και διαθέτει τέσσερα εστιατόρια.

Radisson SAS Royal Hotel (www.radissonsas.com) Πολυτελές ξενοδοχείο, πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και 150 μ. από το Εθνικό Θέατρο. Στο εστιατόριο του «Paakonttori» θα δοκιμάσετε ιταλική κουζίνα.

Ροβανιέμι

Santa Claus (Korkalonkatu 29, +35816321321) Το τετράστερο ξενοδοχείο βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, στην καρδιά του Ροβανιέμι. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και διακοσμημένα σε σκανδιναβικό ύφος, με το ξύλο να κυριαρχεί.

Pohjanhovi (Pohjanpuistikko 2, +3581633711) Μεγάλο ξενοδοχείο, με σύγχρονες ανέσεις, κοντά στις όχθες του ποταμού Kemijoki. Στα 218 δωμάτιά του κυριαρχούν η σημύδα και τα απαλά χρώματα. Μπορείτε να χαλαρώσετε σε μία από τις τέσσερις σάουνες και να κάνετε βουτιά στην πισίνα.

Λέβι

Sokos (Tahtitie 5, +358163215500) Σε πανέμορφη τοποθεσία, στην καρδιά του Λέβι, μοιράζει τα 202 δωμάτιά του σε τρία κτίρια. Διαθέτει δύο σάουνες και jacuzzi. Σημεία συνάντησης το εστιατόριο «Kiisa» και το «Coffee House».

Levitunturi (Myllyjoentie 2, +35816646301) Φιλόξενο για οικογένειες, διαθέτει σάουνα, γυμναστήριο, πισίνα και χώρους άθλησης, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά.

Φινλανδία - εικόνα 5
Φινλανδικό ντιζάιν για όλους στο κατάστημα της Marimekko.

Πού να φάτε

Λαπωνική κουζίνα

Lappi (Annankatu 22, Helsinki, +3589645550) Από τα «δάκρυα του ταράνδου» για απεριτίφ μέχρι λαπωνικό χωριάτικο τυρί με κανέλα για επιδόρπιο.

Saaga (Bulevardi 34, Helsinki, +3580974255544) Υπό το φως των κεριών, θα δοκιμάσετε λαπωνική κουζίνα στην οποία το κρέας είναι απόλυτος πρωταγωνιστής.

Σκανδιναβική κουζίνα

Zetor (Kaivopiha, Mannerheimimtie 3-5, Helsinki, +358107664450) Το διακοσμητικά εκκεντρικό εστιατόριο του κινηματογραφιστή Άκι Καυρισμάκι σερβίρει πιάτα της τοπικής κουζίνας, ενώ λειτουργεί και ως μπιραρία.

Lasipalatsi (Mannerheimintie 22-24, Helsinki, 358415121712) Γκουρμέ σκανδιναβική κουζίνα με πιάτα όπως λευκόψαρο με μους καπνιστού σολομού, παντζάρι και μαρμελάδα, καπνιστά μανιτάρια και σάλτσα φραγκοστάφυλο.

Granittilinna (Saastopankinranta 6, Helsinki, +359207424250) Προσεγμένη διακόσμηση και a la carte μενού με αφετηρία παραδοσιακές φινλανδικές συνταγές. Θα βρείτε μια ευρεία επιλογή εκλεκτών κρασιών.

Nokka (Kanavaranta 7, Helsinki, +35896877330) Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία πιάτων που είναι μαγειρεμένα με επιλεγμένες πρώτες ύλες της φινλανδικής υπαίθρου.

Savu (Erkylan Kartano 50, Helsinki, +358197600200) Ένας χώρος που παλιά χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση πίσσας έχει μετατραπεί σε εστιατόριο που σερβίρει κυρίως καπνιστά.

Gourmet κουζίνα

Chez Dominique (Rikhardinkatu 4, +35896127393, www.chezdominique.fi) Θεωρείται ότι βρίσκεται ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Στόχος του να δημιουργήσει καινοτομίες με βάση τις σκανδιναβικές και τις γαλλικές γεύσεις.

Kosmos (Kalevankatu 3, Helsinki, +3589647255) Οι επιρροές της ρωσικής, της γαλλικής και της σουηδικής κουζίνα αναμειγνύονται με τις φινλανδικές μαγειρικές παραδόσεις.

G.W. Sundmans (Etelaranta 16, Helsinki, +358968695660) Κομψό περιβάλλον σ’ ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό αυτοκρατορικού στιλ, με θέα στο λιμάνι. Δοκιμάστε τηγανητά γλυκάδια με σπαράγγια, τουρσί ή φουαγκρά με κομπόστα από σύκα και μηλόπιτα με παγωτό κάρδαμο.

Havis (Unioninkatu 23, Helsinki, +358961

285400) Top class εστιατόριο για ψάρι και θαλασσινά.

La Petit Maison (Huvilakatu 28, Helsinki, +358102701704) Στο δρόμο όπου βρίσκονται κάποια από τα πιο όμορφα art nouveau κτίρια του Ελσίνκι. Ο σεφ είναι Γάλλος και οι γεύσεις που προτείνει είναι συνδυασμός γαλλικής και βόρειας κουζίνας. Η λίστα κρασιών από τις πιο ενημερωμένες.

Φινλανδία - εικόνα 6
Μετά την καυτή σάουνα επιβάλλεται μια βουτιά στα παγωμένα νερά της λίμνης.

Nightlife

Teatteri (Pohjoisesplanadi 2, Helsinki, +35861285005) Cozy και φιλικό, ό,τι πρέπει για καφέ με θέα στο πάρκο Esplanadi και για το περίφημο κοκτέιλ Kellobaari ή μπίρα το βραδάκι.

Storyville (Museokatu 8, Helsinki, +3589408007) Ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια, με ζωντανή μουσική, το οποίο μένει ανοιχτό και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Θα πιείτε το ποτό σας ακούγοντας live blues, New Orleans style jazz, Dixieland, rock, funk.

Kappeli (Etelaesplanadi 1, Helsinki, +35810

7663880) Ανοιχτό από το πρωί, προσφέρει καφέ αλλά και παραδοσιακά φινλανδικά πιάτα. Στο πολυσύχναστο μπαρ δοκιμάστε την μπίρα που παρασκευάζεται στο δικό του ζυθοποιείο.

Helsinki must see

Kiasma Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Mannerheiminaukio 2, www.kiasma.fi) Το συμβολικό όνομα του μουσείου δηλώνει το crossover ανάμεσα στον κόσμο των καλών τεχνών και της υψηλής τεχνολογίας.

Hackman κατάστημα Arabia (Pohjoisesplanadi 25, +358204393501) Συγκεντρώνει προϊόντα των διασημότερων σχεδιαστών πορσελάνης, ειδών οικιακής χρήσης και κεραμικών. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται από την Arabia και τη θυγατρική της Iittala, η οποία είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για τα ιδιαίτερα αντικείμενά της από γυαλί.

Marimekko (Pohjoisesplanadi 31, www.marimekko.fi) Είναι η κυρίαρχη φινλανδική εταιρεία ρούχων και υφασμάτων για τη διασκόσμηση εσωτερικών χώρων και ιδρύθηκε το 1951.

Cable Factory (Tallberginkatu 1 G, +358968663621) Το παλιό εργοστάσιο της Nokia είναι σήμερα ένα πολιτιστικό κέντρο με σχολές τέχνης, ινστιτούτο αρχιτεκτονικής, σχολή χορού, στούντιο φωτογραφίας κ.ά. Σημείο συνάντησης το μεγάλο cafe-bar-restaurant.

Χριστούγεννα στη Φινλανδία

Ο Αϊ-Βασίλης μένει στο Ροβανιέμι και από το παραδοσιακό ταχυδρομείο του μπορείς να στείλεις γράμματα. Στο χωριό τού πιο αγαπημένου παιδικού μύθου θα πάτε από το Ελσίνκι· μην αφήσετε όμως έξω το Τούρκου, την πόλη των Χριστουγέννων, όπου όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται το μεσημέρι της 24ης στην κεντρική πλατεία. Τσουγκρίστε μαζί τους με γκλουκι (κόκκινο, ζεστό κρασί με ξηρούς καρπούς) και φάτε το παραδοσιακό πόριτζ με το τυχερό αμύγδαλο. Το Ελσίνκι καλωσορίζει τον καινούργιο χρόνο στην πλατεία της Γερουσίας με πυροτεχνήματα και μουσική. Ζητήστε να σας πουν την τύχη σας, όχι από το κατακάθι αλλά από τα αντικείμενα που κρύβονται κάτω από το φλιτζάνι του καφέ κι από ένα λιωμένο μέταλλο που αλλάζει σχήμα μέσα σε κρύο νερό.

Ταξίδια για Φινλανδία οργανώνει το Nordix Journeys & Experiences (2103255235, www.nordix.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.