Ροβανιέμι

Αν υπάρχει ένας τόπος μαγικός, αυτό είναι το Ροβανιέμι. Πού αλλού θα βρείτε τον Άγιο Βασίλη (και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς) για να του πείτε face to face την ευχή σας; Πού αλλού θα γονατίσετε από δέος βλέποντας το βόρειο σέλας; Πού αλλού καλικάντζαροι και ξωτικά ζουν ακριβώς όπως κι εσείς στο έδαφος; Θρύλοι, μύθοι κι ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα περιβάλλουν με μυστήριο την πρωτεύουσα της Λαπωνίας. Μπορεί το Ροβανιέμι να φοράει τα καλά του την εποχή των Χριστουγέννων, όταν οικογένειες με παιδιά συρρέουν στο χωριό του Αϊ-Βασίλη, όμως η πόλη έχει πολλά πρόσωπα. Όπως εκείνο του παγωμένου χειμώνα, τότε που μπορείτε να κάνετε snowmobile σε παγωμένες λίμνες ή να χαθείτε στα χιονισμένα δάση αφήνοντας τα Huskies να τραβούν το έλκηθρό σας. Επίσης, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αλλά και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσετε το φαινόμενο «aurora borealis» ή αλλιώς βόρειο σέλας – όταν ο ουρανός καλύπτεται από κύματα χρωμάτων που ταξιδεύουν αστραπιαία. Σύμφωνα με αρχαίες ανατολικές δοξασίες, όποιος δει έστω και μία φορά στη ζωή του το βόρειο σέλας, θα είναι για πάντα ευτυχισμένος! Και στη συνέχεια έρχεται η άνοιξη. Η φύση αναγεννιέται, μαζί της και το Ροβανιέμι, κι εμείς μπορούμε να χαλαρώσουμε σε κάποιο από τα spa και τις σάουνές του. Για να ακολουθήσει ακόμη ένα θαύμα το καλοκαίρι: από τα μέσα Μάιου μέχρι τον Ιούλιο έρχονται ο ήλιος του μεσονυχτίου και οι λευκές νύχτες και μαζί τους γιορτές, φεστιβάλ και αγώνες ώστε να γιορταστεί πανηγυρικά η εποχή του φωτός. Αν επισκεφθείτε το Ροβανιέμι το καλοκαίρι, ακολουθήστε τους ντόπιους στο δάσος για να απολαύσετε το κατάφυτο τοπίο και να μαζέψετε μούρα, μανιτάρια κ.λπ. Τέλος, οι gourmand αναζητήστε εδώ τα εστιατόρια με σήμα το πιρούνι, διότι σερβίρεται σε αυτά αυθεντική τοπική κουζίνα με πρώτες ύλες της εποχής. Το λεγόμενο «Rovaniemi Μenu» αναγνωρίζεται επισήμως (το ίδιο ισχύει και γι’ άλλες περιοχές της Φινλανδίας) και ανανεώνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο.

Πότε να πάτε : Τα Χριστούγεννα για να ξαναγίνετε παιδιά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο για να απολαύσετε τόσο τις εξοχές του όσο και τα ιδιαίτερα φυσικά φαινόμενα.

Χριστουγεννιάτικα ταξίδια με τους ειδικούς

Από το Λονδίνο μέχρι την Αιθιοπία και από το Παρίσι μέχρι τους Δολομίτες, τα γιορτινά ταξίδια αποκτούν άλλη χάρη αν πας διαβασμένος. Οι insiders που ακολουθούν, οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και οργανώνουν τις αποδράσεις μας, έχουν το λόγο και τα μυστικά. 

Σαν παιδικό παραμύθι

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών, το ταξίδι η χαρά των μεγάλων. Για να τα συνδυάσετε και τα δυο και να περάσετε αξέχαστες οικογενειακές διακοπές, θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον προορισμό σας. Από το χωριό του Αϊ-Βασίλη μέχρι την παραμυθένια Eurodisney και τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Νυρεμβέργης, οι γειτονιές της Ευρώπης φορούν τα γιορτινά τους και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να ζήσουν το χριστουγεννιάτικο παραμύθι σε όλη του τη φαντασμαγορία.