Πετάξτε ανατολικά!

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τις έχει ακόμη υπό… παρακολούθηση, οι νέες όμως πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης μπαίνουν δυναμικά στην ταξιδιωτική ατζέντα της Δύσης, κερδίζοντας όσους αναζητούν νέες εμπειρίες – ακόμη κι όταν αυτές ανατρέπουν τα «δεδομένα» του ταξιδιού. Η Δέσποινα Ζευκιλή μάς ξεναγεί σε τέσσερις από τις πιο συναρπαστικές πόλεις της διπλανής πόρτας.

Πετάξτε ανατολικά!

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τις έχει ακόμη υπό… παρακολούθηση, οι νέες όμως πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης μπαίνουν δυναμικά στην ταξιδιωτική ατζέντα της Δύσης, κερδίζοντας όσους αναζητούν νέες εμπειρίες – ακόμη κι όταν αυτές ανατρέπουν τα «δεδομένα» του ταξιδιού. Η Δέσποινα Ζευκιλή μάς ξεναγεί σε τέσσερις από τις πιο συναρπαστικές πόλεις της διπλανής πόρτας.

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 1

Bαλκανικές πόλεις που έχουν συνδεθεί συνειρμικά στο μυαλό μας με πολεμικές ανταποκρίσεις κάνουν την εμφάνισή τους στις λίστες με τις hot πόλεις του διεθνούς ταξιδιωτικού Τύπου. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους συνδέουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις με τις πρωτεύουσες των νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις για οικονομικά city breaks. Περιοδικά-trend symbols όπως το «Wallpaper» διάλεξαν να φωτογραφίσουν τα φετινά παλτό της Louis Vuitton με φόντο τα κομμουνιστικά ανάγλυφα των λεωφόρων του Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ τα Τ-shirts με κυριλλικά γράμματα και η αισθητική που παραπέμπει στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ήταν μία από τις τάσεις στις street κολεξιόν του περσινού χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 2 από τους 5 lifestyle ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλεων που πρόσθεσε στη σειρά της η Louis Vuitton για το 2007 αφορούν πόλεις της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη Μπρατισλάβα και το Κίεβο.

Κάτι η μόδα της ostalgia (η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική Γερμανία και κατ’ επέκταση για ό,τι θυμίζει το παλιό καθεστώς της Ανατολικής Ευρώπης) που δεν λέει να υποχωρήσει, κάτι οι χαμηλές τιμές και η διαρκής αναζήτηση του νέου, η Ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε όλο και δημοφιλέστερο ταξιδιωτικό προορισμό. Φυσικά, όσο πλασματικός ακούγεται πλέον ο όρος «Ανατολική Ευρώπη», άλλο τόσο διαφέρει η εμπειρία του ταξιδιού από πόλη σε πόλη. Από τις κουκλίστικες μπαρόκ γειτόνισσες της Δύσης, όπως η Μπρατισλάβα ή η Λιουμπλιάνα, ως τις ανατολίτισσες των Βαλκανίων Σεράγεβο και Πρίστινα, που φέρουν ακόμη έντονα τα τραύματα του πολέμου, οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πολλές διαφορετικές όψεις.

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 2

Όπως και να ’χει πάντως, το άνοιγμα των προορισμών αυτών συνεπάγεται σε ένα βαθμό και ένα νέου τύπου

ταξίδι, όπου ακόμη και η έννοια του «αξιοθέατου» είναι διαφορετική. Γιγάντιες εργατικές πολυκατοικίες, ουρανοξύστες και πύργοι της τηλεόρασης, βομβαρδισμένα κτίρια, μνημεία κομμουνιστικού κιτς αλλά και πολεμικών γεγονότων, decadent ξενοδοχεία που είχαν υπάρξει σημεία αναφοράς του μοντέρνου design στα ’60s-’70s είναι μερικά από τα «νέου τύπου» αξιοθέατα που κάνουν τους επισκέπτες να βγάζουν απ’ την τσέπη τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Ακόμη κι αν οι δημοτικές αρχές των πόλεων κάνουν ό,τι μπορούν να χτίσουν ένα νέο τουριστικό προφίλ σύμφωνα με τα πρότυπα των κλασικών πόλεων της Δυτικής Ευρώπης, τονίζοντας τα προ-κομμουνισμού κτίρια και μνημεία τους, η μεγαλύτερη γοητεία για τον επισκέπτη είναι η αίσθηση

μιας πόλης σε μετάβαση. Ένας από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφτείς τις πόλεις αυτές δεν είναι τόσο γιατί προσφέρουν ένα αξιοπρεπές city break σε τιμή ευκαιρίας, αλλά και γιατί σου δίνουν την αφορμή να ικανοποιήσεις μια κοινωνιολογική περιέργεια – αντίστοιχη με του παλιού περιηγητή που αναζητούσε «εξωτικούς» προορισμούς.

Μπορεί βέβαια οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να αποτελούν μία από τις πιο δυνατές τάσεις στην

ταξιδιωτική ατζέντα της Ευρώπης, δεν είναι σίγουρα όμως μια επιλογή για τους πολλούς – κυρίως τα Βαλκάνια. Το ταξίδι εδώ θα αποζημιώσει ιδιαίτερα εκείνους που θέλουν να ζήσουν πρώτοι αυτό που σε λίγα χρόνια θα έχει γίνει mainstream, τους κυνηγούς του «αυθεντικού» αλλά και τους backpackers, τους περίεργους και υποψιασμένους επισκέπτες που βλέπουν το ταξίδι με μια κοινωνιολογική ματιά πέραν του κλασικού ορισμού της ταξιδιωτικής απόλαυσης. Τέλος, αν και πολλές από τις πόλεις της πρώην Ανατολικής Ευρώπης είναι αρκετά κοντά στην Ελλάδα, οι αεροπορικές συνδέσεις δεν είναι τόσο βολικές. Συχνά, χρειάζεται να ανέβεις ως τη Βιένη για να επισκεφτείς μια βαλκανική πόλη αεροπορικώς. Η Αυστρία είναι ένας από τους βασικότερους κόμβους για ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, αφού η Austrian Airlines με το σύνθημα «Σας πετάμε στην Ανατολή» συνδέει τις περισσότερες πόλεις αεροπορικά με τη Βιένη, ενώ εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όλο και περισσότερες low-cost αεροπορικές προσθέτουν πτήσεις σε πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Τα νέα δρομολόγια της Aegean Airlines, που πρόσθεσε πρόσφατα πτήσεις για Σόφια και Βουκουρέστι, αλλά και οι πτήσεις της Tarom και της Carpatair, που μας συνδέουν απευθείας με τη Ρουμανία, μας κάνουν να ελπίζουμε σε ακόμη πιο πολλές επιλογές στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για το 2006, η κίνηση προς την Ανατολική Ευρώπη παρουσίασε την περασμένη χρονιά διψήφια αύξηση (+10,1%), η οποία αποδίδεται στην προσθήκη νέων δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν στην περιοχή, καθώς και στην είσοδο της Aegean και της Norwegian στη συγκεκριμένη αγορά.

Πρίστινα

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 3
Βόλτες με αυστροουγγρικό χρώμα στη Λιουμπλιάνα

Για δυνατούς λύτες

Η «σουρεαλιστική» γιγαντοαφίσα του Μπιλ Κλίντον με το χέρι υψωμένο σε χαιρετισμό σε υποδέχεται στην κεντρική λεωφόρο της Πρίστινα: «Καλωσήρθατε στην Bill Clinton Boulevard!». Τις επόμενες 48 ώρες πρόκειται να ζήσεις μία από τις πιο «άγονη γραμμή» τουριστικές εμπειρίες που έχει να προσφέρει η Ευρώπη. Από τη στιγμή που κατεβαίνεις στο κάτω επίπεδο του αεροδρομίου της Βιένης (απ’ όπου ξεκινούν οι περισσότερες πτήσεις για τις ανατολικές πρωτεύουσες), αισθάνεσαι περισσότερο σαν να βρίσκεσαι ανάμεσα σε μια μεγάλη παρέα συγχωριανών που περιμένει το ΚΤΕΛ, παρά σαν να ξεκινάς για city-break. Πράγματι, η Πριστίνα προς το παρόν αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό μόνο για λίγους περίεργους, ενώ η έντονη παρουσία των στρατιωτών των Ηνωμένων Εθνών στους δρόμους της πόλης και οι υπό κατασκευή δρόμοι και κτίρια σου δημιουργούν ένα περίεργο αίσθημα. Η πόλη διαθέτει αρκετές γραφικές γωνιές, όπως η παλιά μουσουλμανική συνοικία με τα τζαμιά και το παζάρι. Μοιραία, όμως, στέκεται κανείς περισσότερο στα πιο φορτισμένα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη μοναδικότητά της: η μισοτελειωμένη ορθόδοξη εκκλησία που ήθελε να χτίσει ο Μιλόσεβιτς στο μέσο του πάρκου του Πανεπιστημίου δίπλα στο φουτουριστικό κτίριο της Βιβλιοθήκης, ο μικροφωνικός ήχος του Ιμάμη που ενοχλεί τους νέους Κοσοβάρους (οι οποίοι άλλοτε τον είχαν ταυτίσει με τις βόλτες τους στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της πόλης), τα εκατοντάδες δορυφορικά πιάτα που είχαν τοποθετηθεί κατά τον πόλεμο και που το δίλημμα της απόσυρσης ή διατήρησής τους για ιστορικούς λόγους αποτελεί πλέον ζήτημα φυσιογνωμίας της πόλης. Προχωρημένα cafe΄-μπαρ, όπου η ρακί σερβίρεται σε παγωμένα σφηνοπότηρα και η σπανακόπιτα μαζί με κομμάτια λευκού τυριού που θυμίζει πικάντικη φέτα αποτελεί το κλασικό πιάτο για lunch break, κάνουν την εμφάνισή τους δίπλα στα παραδοσιακά κεμπαπτζίδικα και τα ρακάδικα όπου συχνάζουν ακόμη οι γέροι κομμουνιστές. Ακολουθώντας τη νεολαία στην κοσμοπλημμυρισμένη bar-street δίπλα στο Grand Hotel, εκτός από κλασικά φαστ φουντ θα βρείτε και το δισκάδικο-στέκι «Gingor Embargo», έδρα και μιας ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής δίσκων με γκρουπάκια από το Κόσοβο, τα Σκόπια και αλλού – καθισμένος στα second-hand έπιπλα της πίσω αυλής απολαμβάνεις μια ρακί με ποικιλία και νιώθεις σαν να βρέθηκες ξαφνικά στα μπαράκια του λονδρέζικου Hoxton. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν τις βασικές ανέσεις ενός city hotel. Σημειώστε το Grand Hotel σε έναν ουρανοξύστη στην

κεντρική λεωφόρο της πόλης (+381 38 220 210, www.grandhotel-pr.com) και το cult Victory Hotel (+381 38 543 277, www.hotel-victory.com) με σήμα κατατεθέν το άγαλμα της ελευθερίας.

Ο πιο βολικός τρόπος για να επισκεφτείτε την Πριστίνα σε long weekend είναι μέσω Βιένης.

Μπρατισλάβα

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 4
Ατμόσφαιρα Βιένης στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβα

Βιένη συναντα Μόσχα

Με μια ζωντανή «βιενέζικη» παλιά πόλη στη σκιά ενός κάστρου, έντονη νεανική κουλτούρα αλλά και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά από το σοσιαλιστικό παρελθόν της, η Μπρατισλάβα έχει την ιδιαίτερη γοητεία

μιας πόλης που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Συνδυάζει την μπαρόκ αρχιτεκτονική –εξ ου και ο χαρακτηρισμός «μικρή Βιένη» (από την οποία απέχει μόνο μία ώρα και ήταν κάτι σαν προάστιό της)– με μερικά από

τα πιο εμβληματικά σοσιαλιστικά κτίρια της Ανατολικής Ευρώπης και τη ζωντανή, ιταλιάνικη piazza culture με το μποέμικο, νεανικό streetlife. Οι λάτρεις της οstalgia θα βρείτε ειδικούς χάρτες και ξεναγήσεις στα μνημεία του σοσιαλιστικού παρελθόντος της πόλης. Ο πάντα ζωντανός πεζόδρομος της Venturska συγκεντρώνει μερικά από τα πιο κυριλέ cafe΄s και μαγαζιά, ενώ όσο πλησιάζετε στις παρυφές της πόλης προς το κάστρο, θα βρείτε μερικά πολύ όμορφα και ήσυχα δρομάκια με παλιά κτίρια. Η πλατεία Hlavne Namesti είναι άλλο ένα ωραίο σημείο για coffee break. Οι τοπικές γεύσεις ίσως να μην είναι πολύ ιδιαίτερες (το πιο παραδοσιακό πιάτο είναι ένα είδος «πληθωρικών» νιόκι που σερβίρεται με τυρί και μπέικον και συνοδεύεται από ξινόγαλα), θα βρείτε όμως πολλά καλοστημένα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα. Στο wine-resaturant «Bagl’s», μπορείτε να δοκιμάσετε ενδιαφέροντα τοπικά κρασιά, όπως τα Devin, με τη χαρακτηριστική πιπεράτη, αρωματική γεύση (στις περιοχές Modra και Pezinok γύρω από την πόλη υπάρχουν αμπελώνες και επισκέψιμες οινοπαραγωγικές μονάδες). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το bar-εστιατόριο-παρατηρητήριο στον πύργο της Νέας Γέφυρας της πόλης, που χτίστηκε στα τέλη του ’60 και ξανάνοιξε πρόσφατα ανακαινισμένο. Περπατήστε οπωσδήποτε κατά μήκος του Δούναβη και μπλεχτείτε με τους σκέιτερ, καταλήγοντας για ένα τοπικό απόσταγμα στο όμορφο μπαρ «Propellen» σε ένα κιόσκι του ’30. Το «Cafe΄ Verne» στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης είναι ένα από τα πιο ζωντανά cafe΄-εστιατόρια.

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 5
Οι φοιτητές αποτελούν το 1/5 των κατοίκων της Μπρατισλάβα δίνοντας νεανικό feeling στην πόλη

Η Μπρατισλάβα απέκτησε ήδη το πρώτο της Small Luxury Hotel, το Marrol’s (+42 12 577 84600, www.slh.com/marrols/), ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε ένα παλιό κτίριο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μόνο για τους ορκισμένους λάτρεις της ostalgia, το Hotel Kyjev (+42 12 596 42211-3, www.kyjev-hotel.sk) είναι ένα ξενοδοχείο-αξιοθέατο, σε έναν ουρανοξύστη, λίγα λεπτά μακριά από την παλιά πόλη, με πρωτοποριακό για την εποχή του ντιζάιν που όμως χρειάζεται άμεσα συντήρηση.

Ο παραδοσιακός τρόπος για να πάτε στη Μπρατισλάβα για long weekend είναι αεροπορικώς μέχρι τη Βιένη κι από κει με λεωφορείο. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Βιένης είναι πολύ τακτικές. Η καινούργια low cost εταιρεία Sky Europe έχει προγραμματίσει απευθείας πτήσεις από Αθήνα μες στους επόμενους μήνες και αναμένεται να ρίξουν αρκετά το κόστος (μπορείς να κλείσεις από τώρα π.χ., για τον Ιούνιο με κόστος περίπου € 120 με επιστροφή – περιλαμβάνονται και οι φόροι).

Λιουμπλιάνα

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 6
Παραμυθένια η εικόνα της Λιουμπλιάνα από ψηλά

Και μπαρόκ και hip

Συνδυάζοντας ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, νεανική ατμόσφαιρα και «πράσινη» συνείδηση, η Λιουμπλιάνα είναι μία από τις πιο μοντέρνες και tourist-friendly πόλεις της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να είναι όμως καθόλου «τουριστική» με την έννοια του μαζικού χαρακτήρα. Από τα μπαρόκ στενάκια της παλιάς πόλης ως τα μοντερνιστικά κτίρια του Joze Plecnik, του πιο γνωστού αρχιτέκτονα της πόλης που διαμόρφωσε το μοντερνιστικό προφίλ της στις αρχές του 20ού αιώνα, το αρχιτεκτονικό κέλυφος της Λιουμπλιάνα προσφέρεται για γραφικές βόλτες, ενώ ο χαλαρός χαρακτήρας της πόλης, η καθαριότητα των δρόμων, η αγάπη των κατοίκων για το ποδήλατο και τα άψογα οργανωμένα κέντρα τουριστικών πληροφοριών συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό πακέτο. Αν προσθέσεις τα πρωτότυπα intelectuel στέκια, τη ζωντανή cafe΄ culture, τα μοντέρνα μπαρ, τις ενδιαφέρουσες γκαλερί σύγχρονης τέχνης και τη νεανική-κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι νέοι κυρίως επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη, καταλαβαίνεις γιατί η πιο trendy από τις πρώην βαλκανικές πρωτεύουσες δεν αποτελεί πλέον κοινό μυστικό των backpackers, αλλά ικανοποιεί και τους πιο παραδοσιακούς ταξιδιώτες που αναζητούν το καινούργιο. Βόλτες κατά μήκος του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα, ανάβαση στο κάστρο για την πανοραμική θέα από τον πύργο του ρολογιού, ατελείωτοι καφέδες στην πλατεία Presernov trg μπροστά στο

ποτάμι με θέα στην περίφημη τριπλή γέφυρα (το σήμα κατατεθέν της πόλης, έργο του Plecnik), mingle με τους ντόπιους στη σκεπαστή αγορά και τις λαϊκές στις Pogacarjev και Vodnikov, χάζι μπροστά σε περίτεχνους καθεδρικούς, ροκοκό και μπαρόκ προσόψεις, μεσαιωνικές γειτονιές, αλλά και πανεπιστήμια-αρχιτεκτονικά αξιοθέατα στην Gosposka Ulica και κυρίως στην αρχοντική Vegova Ulica. Στα εστιατόρια της Stari trg και της Mestni trg θα κάνετε break απολαμβάνοντας την μπαρόκ γοητεία της Λιουμπλιάνα, ενώ αξίζει και το πέρασμα από το αρτιστίκ κυριακάτικο παζάρι των παλαιοπωλών πλάι στο ποτάμι στην Cancarjevo nabreje.

Για luxury διαμονή, μια από τις καλύτερες προτάσεις είναι το κλασικό city hotel Hotel Lev (+38 91 433 2155). Οι budget-travelers σημειώστε το Hostel Celica (+38 61 230 9700, www.hostelcelica.com) στην περίφημη κατάληψη της Μετέλκοβα, έναν παλιό στρατώνα του αυστρο-ουγγρικού και κατόπιν του γιουγκοσλάβικου στρατού που συγκεντρώνει καλλιτέχνες και διανοούμενους. Αν θέλετε κάτι κεντρικό, επιλέξτε το Art Nouveau στιλ Grand Hotel Union στη Miclosiceva cesta (+38 61 308 1270). Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Λιουμπλιάνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε αεροπορικώς είναι μέσω Βιένης ή Βουδαπέστης.

Σαράγιεβο

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 7
Οι μιναρέδες δίνουν ανατολίτικο χρώμα στις πόλεις της Βοσνίας

Μεταξύ ύYσηΣ & Ανατολής

Ίσως η πιο ανατολίτισσα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα τζαμιά, τα παζάρια και τις μαντίλες να κάνουν κοντράστ με τις αυστροουγγαρέζικες λεωφόρους και την trendy νεολαία, η πρωτεύουσα της Βοσνίας καλωσορίζει παρόλα αυτά τους πρώτους τουρίστες –κυρίως νεαρούς Ευρωπαίους που αναζητούν το καινούργιο και το οικονομικό–, ενώ μοντέρνα ξενοδοχεία αλλά και φιλικές low-budget πανσιόν στην παλιά μουσουλμανική γειτονιά έρχονται να καλύψουν τις νέες ανάγκες. Ακόμη κι αν όλο και περισσότεροι Βρετανοί backpackers επιστρέφουν από εδώ εκθειάζοντας το έντονο nightlife, τα φθηνά ποτά και τα χορταστικά cevapcici (το τοπικό «βρόμικο» σνακ: μικρά λουκάνικα, πίτα και κρεμμύδια που σερβίρεται μαζί με ξινόγαλα), το Σαράγιεβο έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά του μέχρι να εξελιχθεί σε mainstream ταξιδιωτικό προορισμό. Κάνοντας βόλτα στην πόλη, δύσκολα θα αποφύγεις τις αναφορές στα γεγονότα του πολέμου (ακόμη και στο πλαίσιο του sightseeing: εδώ έγινε εκείνος ο βομβαρδισμός, προσέξτε εκείνες τις τρύπες από τις σφαίρες κ.λπ.), ενώ το παλιό τούνελ που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκειά του έχει γίνει μουσείο.

Το καινούργιο πρόσωπο του Σαράγιεβο, ωστόσο, σε παρασύρει στους νέους ρυθμούς της πόλης με τη ζωντανή cafe΄ culture, το δυναμικό φεστιβάλ τέχνης που φέρνει εδώ καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τα γεμάτα ενέργεια clubs της.

Πετάξτε ανατολικά! - εικόνα 8
Η Μπρατισλάβα έχει μια ιδιαίτερα δυναμική μουσική σκηνή

Η πλατεία Bascarsija στο «βιενέζικο» κέντρο της πόλης έχει αφήσει πίσω της τις μνήμες των βομβαρδισμών και η νέα της εικόνα με το παζάρι και τα cafe΄s είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις στον ήλιο. Το ίδιο συμβαίνει και στον πεζόδρομο της Ferhadija, όπου οι νεαροί Βόσνιοι δίνουν ραντεβού για καφέ και χαλβά και οι ηλικιωμένοι κάνουν πηγαδάκια γύρω από το μεγάλο υπαίθριο σκάκι. Στα στέκια της οδού Strosmajerova που καταλήγει στον καθεδρικό, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αυστροουγγρικής περιόδου της πόλης, οι λιγοστοί τουρίστες απολαμβάνουν τούρκικο καφέ και burek (κρεατόπιτα ή τυρόπιτα) με λίγα ευρώ, ενώ στις οδούς Saraci και Ferhadija αγκαλιασμένα ζευγάρια κάνουν περίπατο. Στα «ανατολίτικα» σοκάκια της παλιάς πόλης, θα βρείτε χαλιά, χειροτεχνήματα και διάφορους παραδοσιακούς τεχνίτες όπως οι σιδεράδες της οδού Kazandziluk για να αγοράσετε σουβενίρ (σφαίρες-στιλό, βλήματα-ανθοδοχεία και άλλα μεταποιημένα «λάφυρα» του πολέμου). Το «Dveri» (+38 73 353 7020, www.dveri.co.ba) της μουσουλμανικής συνοικίας, είναι μια καλή πρόταση γνωριμίας με την τοπική κουζίνα.

Όσο προχωρά η νύχτα, η πόλη δείχνει το άλλο της πρόσωπο: εκείνο της ξενύχτισσας νεολαίας που διασκεδάζει με underground punk ακούσματα, αλλά και τους πιο «εύκολους» ποπ ήχους της λεγόμενης Turbolofk, και μπίρες Sarajevsko Pivo.

Το Hotel Astra Garni (+38 73 347 5100, www.astra-garni.com.ba) είναι από τα πιο σύγχρονα ξενοδοχεία της πόλης, ενώ το πιο γνωστό είναι το Sarajevo Holiday Inn που φιλοξένησε τους επισκέπτες της χειμερινής Ολυμπιάδας του 1984, αλλά και τους πολεμικούς ανταποκριτές. (+38 73 328 8000, www.holidayinn.com/sarajevo). Το Guest House Havlat (+38 73 323 7714, www.halvat.com.ba) είναι μια

φιλόξενη πανσιόν στην παλιά πόλη. Η Αθήνα δεν συνδέεται με απευθείας με το Σεράγεβο. Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε για long weekend είναι αεροπορικώς μέσω Βιένης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.