Μπρατισλάβα

Με μια ζωντανή «βιενέζικη» Παλιά Πόλη στη σκιά ενός κάστρου, έντονη νεανική κουλτούρα αλλά και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά λόγω του σοσιαλιστικού παρελθόντος της, έχει την ιδιαίτερη γοητεία μιας πόλης σε μεταβατικό στάδιο. Συνδυάζει την μπαρόκ αρχιτεκτονική –εξ ου και ο χαρακτηρισμός «μικρή Βιένη» (από την οποία απέχει μόνο μία ώρα και ήταν κάτι σαν προάστιό της)– με μερικά από τα πιο εμβληματικά σοσιαλιστικά κτίρια της Ανατολικής Ευρώπης και την ιταλιάνικη piazza culture με το μποέμικο streetlife (οι φοιτητές αποτελούν το 1/5 των περίπου 500.000 κατοίκων της). Οι λάτρεις της οstalgia θα βρείτε ειδικούς χάρτες και ξεναγήσεις στα σοσιαλιστικά μνημεία. Ο πάντα ζωντανός πεζόδρομος Venturska συγκεντρώνει μερικά από τα πιο κυριλέ cafes και μαγαζιά, ενώ όσο πλησιάζετε προς το κάστρο θα βρείτε μερικά πολύ όμορφα και ήσυχα δρομάκια με παλιά κτίρια. Η πλατεία Hlavne Namesti είναι ακόμη ένα ωραίο σημείο για coffee break ανάμεσα σε καταστήματα γνωστών οίκων και μαγαζιά με είδη παραδοσιακής τέχνης. Οι τοπικές γεύσεις δεν είναι και πολύ ιδιαίτερες (το παραδοσιακό πιάτο είναι το Bryndzove halusky, ένα είδος «πληθωρικών» νιόκι με τυρί και μπέικον συνοδεία ξινόγαλου), θα βρείτε όμως πολλά καλοστημένα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το bar-εστιατόριο-παρατηρητήριο στον πύργο της Νέας Γέφυρας, που χτίστηκε στα τέλη του ’60 και είναι πλέον ανακαινισμένο. Περπατήστε οπωσδήποτε κατά μήκος του Δούναβη, που σχεδόν ακουμπάει στην Παλιά Πόλη, και μπλεχτείτε με τα φοιτητικά ζευγαράκια και τους σκέιτερ. Ο παραδοσιακός τρόπος για να πάτε στην Μπρατισλάβα για long weekend είναι αεροπορικώς μέχρι τη Βιένη και από κει με λεωφορείο. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Βιένης είναι πολύ τακτικές.

Πότε να πάτε : Τα Χριστούγεννα έχουν παραδοσιακό χρώμα λόγω των υπαίθριων αγορών, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι θα απολαύστε τα πάρκα και τις βόλτες στον Δούναβη.

Οι νέες τάσεις στο Ταξίδι: πού και πώς θα ταξιδέψουμε το 2018;

Ξεφυλλίζουμε τα «πρακτικά» της πρόσφατης World Travel Market του Λονδίνου αλλά και τις λίστες με τους hot προορισμούς για το 2018, και καταστρώ­νουμε τα δικά μας ταξιδιωτικά σχέδια για τη νέα χρονιά.