
Στη βορειοδυτική Ιταλία, λίγο νότια του Τορίνο, η Λάνγκε παραμένει κοινό μυστικό των οινόφιλων που συχνά την αποκαλούν "Βουργουνδία της Ιταλίας". Κεντημένη με αμέτρητους αμπελώνες στους οποίους συναντάμε κυρίως την ακριβοθώρητη ποικιλία Nebbiolo, όλη η περιοχή δε θα ήταν η ίδια χωρίς το κρασί της. Ακόμη και αν, όμως, ο οινοτουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, το καθηλωτικό αυτό τοπίο θα σου χαρίσει ένα viewmaster εικόνων φορτωμένο με γοητευτικά σκηνικά. Μόνο για εσένα. Γιατί εκτός από "Βουργουνδία της Ιταλίας", πολλοί την αποκαλούν "Τοσκάνη χωρίς κοσμοσυρροή". Αυτός ήταν ακόμη ένας λόγος που την αγαπήσαμε.

"Ο βασιλιάς των κρασιών"
Στους λόφους της Λάνγκε, κάθε στροφή του δρόμου αποκαλύπτει μια νέα προοπτική: αμπελώνες που σκαρφαλώνουν σε απόκρημνες πλαγιές, πέτρινα χωριά που μοιάζουν να αιωρούνται και κάστρα που ξεπροβάλουν στους λόφους επιβεβαιώνοντας της αλλοτινή κυριαρχία των δουκάτων. Εδώ, το Nebbiolo κυριαρχεί. Λεπτό σε χρώμα, αλλά με βάθος και κομψότητα που αποκαλύπτονται σταδιακά, δίνει τα Barolo και Barbaresco που έχουν κάνει την ευρύτερη περιοχή, το Πιεμόντε διάσημο.
Γύρω του ξεδιπλώνονται άλλες χαρακτηριστικές ποικιλίες: η Barbera με τη ζωντανή της φρεσκάδα, η Dolcetto με την καθημερινή της χάρη και το γνωστότερο Moscato d’Asti με την ανάλαφρη γλυκύτητα. Ωστόσο, τα πάντα υποκλίνονται στο μεγαλείο του Barolo, του επονομαζόμενου βασιλιά των κρασιών. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις το γεμάτο σώμα κόκκινο κρασί με το σύνθετο άρωμά του και τις δυνατότητες παλαίωσης, που το καθιστούν αγαπημένο των οινόφιλων και των συλλεκτών.
Ανάμεσα σε αυτά τα κρασιά ξεχωρίζει κι ένα αντικείμενο-σύμβολο: το μπουκάλι Albeisa. Σχεδιασμένο τον 18ο αιώνα για να ξεχωρίζουν τα κρασιά της Λάνγκε, επανήλθε δυναμικά το 1973 χάρη στο Consorzio ALBEISA. Με το στρογγυλεμένο σχήμα, το ελαφρύ γυαλί και το ανάγλυφο όνομά του, λειτουργεί σαν σφραγίδα ταυτότητας, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στην παράδοση.

Αν η Άλμπα είναι η καρδιά του Πιεμόντε, τότε το κρασί είναι ο παλμός της. Και το να βρεθείς εδώ χωρίς να παραδοθείς σε μια γευσιγνωσία κρασιού, μοιάζει με αμαρτία ταξιδιωτική. Στο Albeisa Headquarter (albeisa.it, Via Generale Govone 4), το ποτήρι γίνεται πυξίδα: μέσα από δέκα προσεγμένες οινογνωσίες, ταξιδεύεις σε όλα τα αρώματα και τις υφές που έκαναν τον Nebbiolo και τα παιδιά του παγκόσμιας εμβέλειας σταρ.
Κι αν θες να βουτήξεις βαθύτερα, στο οινοποιείο Ponchione (www.ponchionemaurizio.com ) το παραδοσιακό αγροτόσπιτο "ciabot" φιλοξενεί tastings όλο τα χρώματα της φύσης το αγκαλιάζουν. Στις υπόγειες κάβες του Giovanni Rosso (www.giovannirosso.com) ανασαίνεις έναν αιώνα ιστορίας. Και στο οινοποιείο της οικογένειας Bergadano από το 1974, η αφήγηση του 20χρονου Michele για το πάθος και την αφοσίωσης μιας οικογένειας βαθιά συνδεδεμένης με τη γη, θα σε κερδίσει.

Δραστηριότητες με γεύση και αρώματα
Πέρα από το κρασί, η Λάνγκε κρύβει εμπειρίες που αγγίζουν όλες τις αισθήσεις. Το τρουφοκυνήγι είναι μια από αυτές. Ο Piercarlo Vacchina (www.trufflehunting.it) επίσημος κυνηγός τρούφας, βαδίζει αθόρυβα, ενώ τα αφοσιωμένα σκυλιά του σαρώνουν το χώμα με μύτες που διαβάζουν όσα προσπαθεί να κρύψει η γη. Η αγωνία μας κορυφώνεται ώσπου ένα σκάψιμο αποκαλύπτει τον θησαυρό- η στιγμή που αναδύεται η τρούφα από τη γη είναι σχεδόν μυστικιστική και η χαρά για εμάς που γινόμαστε μάρτυρες διπλή.
Είναι τόσο εκτεταμένη η παρουσία της τρούφας εδώ, ώστε η Άλμπα, πόλη της Διεθνούς Έκθεσης Λευκής Τρούφας, τιμά αυτόν τον "βασιλιά των μανιταριών" με το Mudet – Truffle Museum. Στο ιστορικό σύμπλεγμα του Cortile della Maddalena φιλοξενούνται δέκα αίθουσες με εικονογραφήσεις, πολυμέσα και αντικείμενα που αφηγούνται τον φυσικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό κόσμο της τρούφας. Εκεί, οι φωτογραφίες του Steve McCurry, με πορτρέτα κυνηγών και σκυλιών τους, αποτυπώνουν την άρρηκτη σχέση ανθρώπου και φύσης.

Λίγο πιο πέρα, το κάστρο του Serralunga d’Alba υψώνεται λεπτό και αγέρωχο, δεσπόζοντας σε ένα από τα πιο ανέγγιχτα χωριά των Λάνγκε. Στο εσωτερικό του, η αρχιτεκτονική του 14ου αιώνα, με έναν σπάνιο γαλλικό οχυρωμένο πύργο στην Ιταλία, ξεδιπλώνεται μέσα από αίθουσες, ελικοειδείς σκάλες και πολεμίστρες που κάποτε όριζαν την ισχύ των ευγενών.
Τώρα αν αναρωτιέσαι πως είναι να μαγειρεύεις ιταλική κουζίνα με ένα μισελενάτο σεφ θα σου πως είναι πολύ διασκεδαστικό. Αν ξεπεράσεις το άγχος σου. Μακριά από το γαστρονομικό αυταρχισμό του στημένου, ο σεφ Marc Lanteri παραδίδει με τον πιο αξιολάτρευτο τρόπο μαθήματα μαγειρικής στο διάσημο ομώνυμο εστιατόριο του στο Castagnito. Δεν πρόκειται για απλή παρακολούθηση ή γαστρονομική ανάλυση.
Εδώ σηκώνεις μανίκια και παλεύεις με αλευριά και τον παρασκευαστή ζυμαρικών μέχρι να βγει μια αξιοπρεπή pasta που θα απολαύσετε στο τέλος μαζί με όλα όσα ετοιμάσατε, πλησίον του σεφ. Εμπειρία ανεκτίμητη που σου δίνει ιδέες να μάθεις να φτιάχνεις φρέσκια pasta.

Μυρωδιές σοκολάτας και αιώνες ιστορίας στην Άλμπα
Ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσεις την περιοχή δεν είναι άλλο από την Άλμπα, την πρωτεύουσα της Λάνγκε. Στο ιστορικό της κέντρο λιθόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε πλατείες γεμάτες καφετέριες και τραπεζάκια, ενώ εκκλησίες και αρχοντικά θυμίζουν την πλούσια ιστορία της. Οι βόλτες ανάμεσα σε delicatessen και μικρά καταστήματα προσφέρουν μια γευστική περιπλάνηση, με κάθε προϊόν με βάση την τρούφα, ντόπια τυριά, αλλαντικά και τα περίφημα κρασιά της να γεμίζουν τις αισθήσεις.
Κάτι πολύ χαρακτηριστικό για την Άλμπα είναι η μυρωδιά της σοκολάτας. Σε συγκεκριμένες ημέρες, όταν φυσάει ο σωστός άνεμος, η γλυκιά οσμή από τη βιομηχανία Ferrero, λίγο έξω από το κέντρο, πλημμυρίζει την πόλη, υπενθυμίζοντας την παγκόσμια φήμη της για τα Ferrero Rocher, Nutella και Kinder. Στην καρδιά της πόλης, η Piazza Ferrero ξεχωρίζει με την τεράστια, 12 μέτρων γλυπτή φιγούρα της Alba, ένα κορίτσι φτιαγμένο εξολοκλήρου από μέταλλο -και όχι δυστυχώς από σοκολάτα-, δωρεά της οικογένειας Ferrero για να ευχαριστήσει την πόλη.
Από την παράδοση της σοκολάτας στην πλούσια ιστορία της Άλμπα που φημίζεται για τους πύργους της και για την Alba Underground, όπου μπορεί κανείς να κατέβει στις ρωμαϊκές ανασκαφές και να αγγίξει την ιστορία που κρύβεται κάτω από τα πόδια της σύγχρονης πόλης.

Γεύσεις με χαρακτήρα
Βαθιά συνδεμένη με το κρασί η κουζίνα της Λάνγκε είναι ένα ατέλειωτο pairing με έξοχα τοπικά προϊόντα. Χειροποίητα ζυμαρικά όπως τα tajarin το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα τους, τα agnolotti del plin με πλούσια γέμιση, το vitello tonnato και το tartare από βοδινό Fassona συναντιούνται στα μενού των τοπικών τρατοριών. Στα γλυκά, η torta di nocciole με τοπικό φουντούκι είναι η πιο χαρακτηριστική λιχουδιά.
Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Άλμπα, η Osteria Italia (www.osteriaitalia-alba.it) υποδέχεται τους επισκέπτες σε χώρους που συνδυάζουν ιστορία και μοντέρνα αισθητική. Διαχειριζόμενη από τους νέους της ομάδας Citabiunda από το 2021, περνά τα τελευταία χρόνια την καλύτερη εποχή της, μπολιάζοντας μοντέρνα μαγειρική αντίληψη στη βαθιά νοστιμάδα εμβληματικών πιάτων της περιοχής όπως τα δικά τους agnolotti del plin.
Κοσμικό place to be στην Alta Langa με λίστα αναμονής η βεράντα του Damà Restaurant στο Relais Villa d’Amelia (www.villadamelia.com/) απολαμβάνει κάθε απόγευμα ένα υπερθέαμα που κοντράρει στα ίσια διάσημες sunset εμπιρείες. Συνδυάζει βιωσιμότητα και αυθεντικά υλικά, με ravioli del plin, vitello tonnato και δημιουργικές σύγχρονες προτάσεις, συνοδευόμενες από πάνω από χίλιες ετικέτες κρασιών.

Στο ιστορικό κέντρο της Άλμπα, η Osteria dell’Arco (www.osteriadellarco.it) αποτελεί από τα γαστρονομικά φαβορί των ντόπιων προτείνοντας αυθεντικά πιάτα της περιοχής όπως ταγιαρίνι με ραγού και τα ραβιόλια με κουνέλι. Yπογραμμίζοντας τη μεσογειακή πλευρά της ιταλικής γεύσης στο Serralunga d’Alba, το Guido Ristorante (www.guidoristorante.it ) συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
O Ugo στην κουζίνα και ο Piero στo σέρβις προσφέρουν απλά αλλά αριστουργηματικά πιάτα, με κορυφαίο το plin, γεμιστό με κρέας και λαχανικά σε βελούδινη σάλτσα, όλα εναρμονισμένα με μια αριστοκρατική αλλά όχι βαριά σάλα.

Ζώντας κυκλωμένος από αμπελώνες
- Το Relais Montemarino είναι το αποτέλεσμα της προσεγμένης ανακαίνισης ενός παλιού αγροκτήματος του 19ου αιώνα, που χαρίσει μια από τις ομορφότερες θέες τοπία του Πιεμόντε.
- Το Cascina Pajanòt, γαλήνιο B&B με δωμάτια που δανείζονται ονόματα και εμφάνιση από λουλούδια της περιοχής βρίσκεται μόλις 7 χλμ από την Άλμπα.
- Το Le Case dei Conti Mirafiore, στο κτήμα Fontanafredda, προσφέρει τετράστερη φιλοξενία και ακουμπήσει με το εστιατόριο Guido δίπλα.
- Η Villa La Meridiana, πάνω από την Άλμπα, είναι πιο οικογενειακή επιλογή με πισίνα και υπέροχη θέα, ιδανική για όσους θέλουν ηρεμία κοντά στην πόλη.