Τοσκάνη

Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια. Αυτή η μαγική εικόνα έχει κάνει την καταπράσινη «καρδιά» της Ιταλίας, που απλώνεται βόρεια της Ρώμης και νότια του Μιλάνου, μέχρι το Τυρρηνικό Πέλαγος στα δυτικά και τα Απέννινα Όρη στα βόρεια και τα ανατολικά, έναν από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μην παρασυρθείτε από το μέγεθός της στο χάρτη, μία εβδομάδα είναι αρκετή για να γνωρίσετε μόνο μερικά από τα χωριά και τις ομορφιές της, καθώς οι δρόμοι είναι επαρχιακοί και τα χιλιόμετρα δεν βγαίνουν εύκολα. Στα δυτικά, μάλιστα, η Τοσκάνη έχει και παραθαλάσσια κομμάτια γύρω από την περιοχή του Orbetello, ενώ βόρεια φτάνει μέχρι την Πίζα. Πριν εντρυφήσετε στην κυρίως Τοσκάνη (η ουσία του ταξιδιού είναι στην εξοχή και τα χωριά), αξίζει ένα πέρασμα από την γραφική μεσαιωνική πόλη της Σιένας. Τo San Gimignano είναι το ομορφότερο ίσως χωριό και προσελκύει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες. Η κληρονομιά που κουβαλάει η Τοσκάνη είναι εμφανής όχι μόνο στην αρχιτεκτονική που άφησαν οι Ετρούσκοι από το 8ο π.Χ. αιώνα (δείγματα της οποίας βρίσκουμε στο Fiesole, το Chiusi, τη Volterra) αλλά και από της μοναδικής ομορφιάς ρομανικού ρυθμού εκκλησίες της Πίζας, της Φλωρεντίας, της Lucca, της Pistoia και της Carrara, όπως επίσης και από τα στοιχεία γοτθικού ρυθμού του 13ου και του 14ου αιώνα στο San Gimignano, στη Volterra, την Cortona. Η Cortona συναρπάζει με τη θέα και τους ήσυχους μεσαιωνικούς δρόμους της – το ίδιο ισχύει και με το Montepulciano, το οποίο ξεχωρίζει λόγω της αρχιτεκτονικής των κτιρίων του. Λίγοι είναι αυτοί που βρίσκουν το δρόμο μέχρι την Pienza, ένα μικρό διαμάντι της Αναγέννησης, ή μέχρι το Montalcino (όπου φτιάχνεται το περίφημο κρασί Brunello. Ανακαλύψτε το πιο όμορφο από τα οχυρωμένα χωριά της περιοχής Monteriggioni, σε μικρή απόσταση από τη Σιένα. Κοντά του βρίσκονται τρία ατμοσφαιρικά αβαεία (Sant’ Antimo, San Galgano, Monte Oliveto Maggiore), μνημεία της μακράς μοναστικής παράδοσης της Τοσκάνης. Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου όμορφες περιοχές Mugello, Pratomagno και Casentino: εδώ το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό, καθώς πρόκειται για ορεινές περιοχές με πλούσια δάση. Η Τοσκάνη είναι από τις πιο οργανωμένες περιοχές παγκοσμίως όσον αφορά τον αγροτουρισμό, με καταλύματα που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, και αυτός είναι μάλλον και ο ιδανικότερος τρόπος για να την ανακαλύψετε.

Πότε να πάτε : Ιδανικές εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. To καλοκαίρι, πάλι, θα απολαύσετε τις απέραντες εκτάσεις της γεμάτες ηλιοτρόπια και στάρι, χαρακτηριστικές καλλιέργειες της περιοχής.

Food festivals

Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας μεγάλων γαστρονομικών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μη φανταστείτε εκθέσεις προϊόντων κι επίδειξη συνταγών. Η ατμόσφαιρα θυμίζει γιορτή. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε τα καλύτερα.

Αγροτουρισμός

Πάμε να μαζέψουμε ελιές στην Τοσκάνη, να ψήσουμε ψωμί στον ξυλόφουρνο στην Κρήτη, να αρμέξουμε αγελάδες στον Παρνασσό, να μάθουμε να υφαίνουμε στον αργαλειό στην Εύβοια… Η πόλη μάς έχει κουράσει, το πράσινο είναι το πιο μοδάτο χρώμα και ο αγροτουρισμός η απόλυτη τάση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπαίνει σιγά σιγά στο παιχνίδι και τα μικρά σπίτια στο λιβάδι πληθαίνουν. Πιάστε πράσινο!