Γιατί το ίντερνετ σκότωσε την εμπειρία του ταξιδιού (και θα συνεχίσει να το κάνει)

tourist paris

"Αν δεν ρισκάρεις ένα κακό γεύμα, δεν θα απολαύσεις ποτέ ένα μαγικό" είχε πει ο Antony Bourdain, o αναντικατάστατος εικονοκλάστης ταξιδιώτης- chef που έκανε προσωπική του σταυροφορία την παρουσία(ση) του φαγητού ως οικεία μορφή έκφρασης. Ωστόσο, οποιοδήποτε απόφθεγμα του Bourdain θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην δυσάρεστη παραδοχή: το ίντερνετ σκότωσε την εμπειρία του ταξιδιού. Σταδιακά και ύπουλα. Καθότι ο Bourdain υπηρετούσε (πιθανόν υποσυνείδητα) όλα όσα έρχονται σε σύγκρουση με την σύγχρονη mainstream νοοτροπία του ταξιδιώτη. Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία και φύγει από την ζωή ο Antony Bourdain, ο υπερτουρισμός πιο βουλιμικός από ποτέ ροκάνιζε με το σιγοντάρισμα των social media κάθε ψήγμα αυθεντικότητας.

Φανταχτεροί τουριστικοί προορισμοί με μπόλικα πλάνα από drones, αμετροεπείς λίστες με "άχαστα" tips, βίντεο με "καβάτζες" μόνο για μυημένους, "αυθόρμητες" εμπειρίες σκηνοθετημένες με κάθε λεπτομέρεια στο κινητό  και ακόμη περισσότερες λέξεις, φωτογραφίες, υλικό ώστε να μην μείνει τίποτε στην φαντασία. Η παλιά εικόνα του ταξιδιώτη που δεν είχε προμελετήσει το καθετί μοιάζει να μην χωράει στην ακατάσχετη λογοδιάρροια του διαδικτύου.    

Περνώντας ώρες στο ντιτζιταλικό κόσμο αναζητώντας την πολύτιμη εξατομικευμένη εμπειρία, την εξασφάλιση του επιτυχημένου (;!) ταξιδιού, μήπως χάνουμε την ουσία; Πιθανόν, αλλά σίγουρα θα φάμε την επισταμένως κορυφαία πίτσα σε όλη τη Νάπολη. Αφού περιμένουμε 2 ώρες στην ουρά μαζί με δεκάδες άλλους "ψαγμένους" ταξιδιώτες.

rome tourist

"Σαν να έχω πάει"

Η έπαρση που συνόδευε το "έχω πάει", ήρθε και μεταλλάχθηκε σε "σαν να έχω πάει". Όχι άδικα αφού αφιερώνουμε τόσο χρόνο και ενέργεια online για να πάρουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις προκειμένου να συνθέσουμε μια προδιαγεγραμμένη εμπειρία, ενορχηστρωμένη στην τελευταία της λεπτομέρεια. Έχουμε ήδη δει τη θέα του ξενοδοχείου, ξέρουμε ακριβώς σε ποιο εστιατόριο θα πάμε και τι θα παραγγείλουμε, έχουμε βάλει pin στο spot που θα βγάλουμε τις ωραιότερες φωτογραφίες με το αβανταδόρικο φόντο, έχουμε αποφασίσει τι σουβενίρ θα αγοράσουμε και γενικά έχουμε κάνει σχέδια για κάθε μέρα του ταξιδιού. Σαν να τα έχουμε ήδη ζήσει. Το μόνο που μένει είναι να τα φωτογραφίσουμε για τα social media.

osaka tourist

Το φασείκο νησί που δεν υπάρχει

Αφού έχει προηγηθεί περισσότερο διάβασμα και έρευνα και από εκείνη της τραυματικής περιόδου των πανελλήνιων, όσοι παίρνουν την εμπειρία του ταξιδιού στα σοβαρά, έχουν ήδη αποθηκεύσει στις λίστες τους όλα όσα είναι ταυτόχρονα ψαγμένα, αυθεντικά, ανεπιτήδευτα, προσιτά και αγνά. Ξεχνάνε βέβαια, πως στις ίδιες λίστες όπου τα εντόπισαν τα λαγωνικά του ίντερνετ, τα βρήκαν ακόμη και εκείνοι που κάνουν διακοπές με γκρουπ. "Τουρισμός" είναι αυτό που αποκαλούμε το ταξίδι… όταν το κάνουν άλλοι άνθρωποι. Όσο αποθαρρυντικό και κυνικό και αν ακούγεται, τα περιζήτητα τοπόσημα δεν είναι κλειστές λέσχες, ούτε υπάρχουν πλέον καβάτζες, εύκολα προσβάσιμες, οι οποίες έχουν καταγραφεί στον αλγόριθμο αλλά μόνο εσύ τις γνωρίζεις προς τέρψιν της εγωκεντρικής αναψυχής σου. Κι αν συνωστισμένη την βρεις, η Ψίμυθος δεν σε γέλασε.

Πρώτα φωτογραφίζουμε, μετά ζούμε

Εκείνο το μαρτυρικό τρίλεπτο όπου τα κινητά απλώνονται πάνω από τα πιάτα για να αποθανατίσουν από την πιο μαεστρική γωνία λήψης το φαγητό που κρυώνει, είναι κάτι που έχουμε ζήσει όλοι. Η σοσιαλμιντική μας persona, η επίφαση της επικοινωνίας, η ανάγκη για επιβεβαίωση μέσω likes μας έθεσε προτεραιότητες. Πρώτα οφείλουμε να τραβήξουμε βίντεο στην παραλία και μετά να βουτήξουμε. Οι ακόμη πιο στρατευμένοι στον στόχο, θα ξυπνήσουν από τα χαράματα για να πετύχουν το Σαρακήνικο στην Μήλο, ή τον πύργο του Άιφελ χωρίς κόσμο προκειμένου να υλοποιηθεί η ψευδαίσθηση. Ανάμεσα στις δεκάδες ανούσιες φωτογραφίες, σίγουρα κάποιες θα επιβιώσουν στην τελική διαλογή για τα posts του ταξιδιού, αλλά επιστρέφοντας στο σπίτι αναπολείς τίποτε στην πραγματικότητα; Ή χρειάζεται να ανατρέχεις στα stories σου για να θυμηθείς;     

venice tourist

Πλανάσαι πλάνην ινσταγκραμικά

Το μποστάνι της γιαγιάς με τις ζουμερές ντοματούλες που εξυπηρετούν 100 κουβέρ την ημέρα επί 3 μήνες. Η μυστική, αντιτουριστική παραλία που δεν μαζεύει πάνω από 3 παρέες. Το old-school μπαρ καλά κρυμμένο στο υπόγειο της μεγαλύτερης μητρόπολης, που ακόμη αψηφά τον υπερτουρισμό. Εκείνο το μικροσκοπικό μαγαζάκι που έχει το νοστιμότερο ράμεν σε όλο το Τόκιο (των 35 εκατομμύριων). Κάποιες από αυτές τις φαντασιώσεις αντίστασης στην ισοπεδωτική τουριστική βιομηχανία και έμπειρου know how τροφοδοτούνται ντιτζιταλικά είτε από εμάς τους δημοσιογράφους που ξεχειλώνουμε το storytelling ανενδοίαστα είτε από τους δημιουργούς περιεχομένου που πασχίζουν να σαγηνεύσουν το αλγόριθμο και τους followers με "παπατζιλίκια", που λέει και ο συμπαθέστατος Μίλτος Τεντόγλου. Όσες πινέζες και να προσθέσεις στους εξατομικευμένους χάρτες πιθανότατα αυτό που θα σου μείνει επιστρέφοντας στο σπίτι θα είναι εκείνο το ευτράπελο, οι κουβέντες με κάποιον ντόπιο, μια τυχαία ανακάλυψη, η έκπληξη όταν έστριψες στο "λάθος δρομάκι". Αυτό που δεν το είχες δει νωρίτερα online, αποδείχτηκε ότι πιο αληθινό έζησες στο ταξίδι.

Surprise surprise!

Βέβαια, αν δεν υπήρχε το ίντερνετ το παραπάνω σχεδόν ισοπεδωτικό μανιφέστο δεν θα έφτανε ποτέ στους γενναίους που το έχουν διαβάσει μέχρι και εδώ! Αυτή η αμφιθυμία που διέπει το διαδίκτυο, παρασέρνει και την επιρροή του στο ταξίδι. Προφανώς, η ιδέα δεν είναι να κλειστούμε σε κάποια σπηλιά και να μην ψάξουμε ποτέ πληροφορίες για ταξιδιωτικούς προορισμούς ή να μην καταναλώσουμε σχετικό περιεχόμενο. Παρ' όλα αυτά αν επιλέξουμε μια πιο ισορροπημένη διαχείριση του google, του ChatGPR, των κοινωνικών δικτυών και της γενικότερης καταιγιστικής πληροφορίας μπορεί να παραβλέψουμε κάποια "κρίσιμα" στοιχεία. Δεν βαριέστε! Τα καλύτερα ταξίδια απαντούν σε ερωτήσεις που ούτε καν σκεφτήκαμε να κάνουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Last minute Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί για γιορτές γεμάτες παράδοση, φύση και γεύση

Από τα κατανυκτικά Μετέωρα έως την πασχαλινή "όπερα" της Κέρκυρας κι από τις λευκοντυμένες Κυκλάδες με τα γραφικά ξωκλήσια έως την ήρεμη ομορφιά της Εύβοιας, η Ελλάδα φορά τα ανοιξιάτικά της και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις – με παραδοσιακά έθιμα, μοναδικά τοπία, εκλεκτή γαστρονομία και κορυφαία φιλοξενία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
16/04/2025

Το ξενοδοχείο της Λεμεσού που μεταμορφώνει τη φιλοξενία σε απόλυτη εμπειρία lifestyle

Στο Parklane Resort & Spa, η αισθητική, οι κομψές επιλογές και το συναίσθημα έχουν τον πρώτο λόγο.

Mosay All Suite Hotel: Νέο resort με ελληνικό χρώμα και επιρροές Ανατολής στην Κω

Tο μωσαϊκό των ελληνικών παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας του νησιού της Κω παίρνει μορφή σε ένα resort με ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου πρωταγωνιστούν η σύγχρονη πολυτέλεια και η απόλυτη χαλάρωση.

Golden Milos Beach House by Domotel: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Μήλο

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια της Domotel Hotels & Resorts συνδυάζει τον τοπικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού με υψηλού επιπέδου φιλοξενία.

Ελλάδα-Τουρκία: Ταξίδι συνεργασίας με φόντο δημοφιλείς προορισμούς

Με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο workshops σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προσελκύοντας πάνω από 200 επαγγελματίες του τουρισμού από τις δύο χώρες.

To ελληνικό νησί που βρίσκεται στο top-10 των καλοκαιρινών προορισμών για το 2025

To ελληνικό νησί με τις περισσότερες online αναζητήσεις ίσως δεν είναι αυτό που περιμένεις

Μεσολόγγι: Η αφιλτράριστη ομορφιά βρέχεται από λιμνοθάλασσα

Πελάδες "αιωρούνται" σε αρυτίδωτη λιμνοθάλασσα, σεληνιακά τοπία σε αλυκές, ντόπιοι τσουγκρίζουν ούζα. Αυτές είναι ορισμένες εικόνες από το Μεσολόγγι. Χωρίς φίλτρο.