Οι ανερχόμενες τάσεις στο ταξίδι για το 2024

Απ' τον αστροτουρισμό στους αυτόχθονες πολιτισμούς, φέτος κυνηγάμε αυθεντικές εμπειρίες και μια αίσθηση κοινότητας.

Αυτόχθονες Shutterstock

Φέτος είναι η χρονιά που αναζητούμε διακοπές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας, χωρίς όμως να θυσιάζουμε την αίσθηση μυστηρίου. Αφήνουμε πίσω τις τάσεις που ορίζουν για εμάς τα socials και ανακαλύπτουμε απρόσμενους προορισμούς και πολιτισμούς, κυνηγώντας αυθεντικές εμπειρίες, καλό φαγητό και, πάνω απ’ όλα, μια αίσθηση κοινότητας. 

1. Ναι στις βιωματικές, tailor-made εμπειρίες

Γαστρονομικός Τουρισμός
shutterstock
Από τα φεστιβάλ φαγητού στα πολυσυζητημένα εστιατόρια, ο γαστρονομικός τουρισμός σερβίρει νέες ταξιδιωτικές προτάσεις στο πιάτο.

Έπειτα από μια περίοδο συσσωρευμένης έντασης, το ταξίδι δεν ικανοποιεί απλώς μια αίσθηση φυγής, αλλά και μια βαθύτερη ανάγκη για νέες εμπειρίες, πέρα από την επιφάνεια. Η ηλιοθεραπεία και η viralκονσέρβα του Insta είναι εκτός μόδας. Οι ασυνήθιστες, μεταμορφωτικές περιπέτειες, ο τουρισμός ευεξίας, ο γαστρονομικός τουρισμός, δηλαδή εμπειρίες που μας βοηθούν να γνωρίσουμε πιο ουσιαστικά τους προορισμούς και τους πολιτισμούς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, είναι in. Μετά από πολύωρες, καθημερινές βουτιές σ’ έναν ψηφιακό κόσμο, αναζητούμε αυθεντικές, πρόσωπο-με-πρόσωπο σχέσεις με τις κοινότητες που μας φιλοξενούν. Η κυρίαρχη αυτή τάση του 2024 έρχεταιμε τη σφραγίδα της έκθεσης για το παγκόσμιο ταξίδι, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη World TravelMarket του Λονδίνου. Το διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο Booking.com, πάλι, επιβεβαιώνει ότι το 78% των ταξιδιωτών διψά για φρέσκες γεύσεις και σχεδιάζει ταξίδια γύρω από διάσημα εστιατόρια ή πιάτα που θα τους βοηθήσουν να εμβαθύνουν στην ιστορία της ντόπιας κουζίνας – με τους Ζοοmersκατά κύριο λόγο να σκέφτονται να προσλάβουν μέχρι και προσωπικό σεφ. 

2. Διακοπές γύρω από πολιτιστικά, αθλητικά και μουσικά events

Taylor Swift
shutterstock
Η Taylor Swift είναι trend και στο ταξίδι χάρη σε μια παγκόσμια περιοδεία-φαινόμενο.

Και πού θα ζήσουμε αξέχαστες εμπειρίες με τους "δικούς μας" ανθρώπους; Θα ανεβάσουμε μαζικά τα ντεσιμπέλ, παροτρύνοντας τους σπουδαιότερους αθλητές του κόσμου στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Παρισιού, το Euro 2024 στη Γερμανία ή το Tour de France – που φέτος κάνει το πρώτο του Grand Départ στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Θα τραγουδήσουμε μαζί με ένα κύμα από Swiftiesστην τουρνέ-φαινόμενο της Taylor Swift "The Eras Tour", που το 2024 συνεχίζει να σαρώνει σε Σιγκαπούρη, Αυστραλία, αλλά και το Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, σταθερές φεστιβαλικές αξίες, όπως το μουσικόφιλο Lollapalooza των ΗΠΑ ή το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, μια πολιτιστική Μέκκα για τους φαν των ψαγμένων θεατρικών μονολόγων και του stand-up comedy. Πέρα από συναρπαστικές αφορμές για κοινωνικοποίηση, τα μεγάλα αθλητικά, πολιτιστικά και μουσικά γεγονότα του 2024 στρέφουν τους προβολείς συνδυαστικά σ’ έναν προορισμό, χαρίζοντας έμπνευση για διακοπές πέρα απ’ τα στάδια και τα θέατρα – στα ανεμοδαρμένα Highlands της Σκωτίας, τη Φλωρεντία της Αναγέννησης ή τις προσεκτικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές στην Τοσκάνη που, σύμφωνα με τo "CN Traveller", προτείνουν ειδικά για φέτος ταξιδιωτικά πρακτορεία όπως το Ride International Tours.

3. Ταξίδια κυριολεκτικά cool

Διακοπές τη χαμηλή σεζόν
shutter stock
Τόσο οι καύσωνες, όσο και υπερ-τουρισμός κάνουν τα ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν πιο ελκυστικά από ποτέ.

Τo "CN Traveller" ονομάζει αυτό το ανερχόμενο trend του 2024 "Coolcationing". Την τάση επιβεβαιώνει και η World Travel Market: Η κλιματική αλλαγή χέρι χέρι με μια ευρύτερη τάση για πιο βιώσιμες διακοπές (που βοηθούν και οι νέες πρωτοβουλίες απ’ τους τοπικούς φορείς) ωθούν φέτος τους ταξιδιώτες να ανέβουν βόρεια, αλλά και να αγκαλιάσουν νέους προορισμούς εκτός υψηλής σεζόν. Όταν τα απάλευτα ζεστά καλοκαίρια του Νότου γεμίζουν πρωτοσέλιδα –το 2023 καταγράφτηκε ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία– η Σκανδιναβία τον Αύγουστο μοιάζει με όαση μπροστά στη Μεσόγειο.

4. Πλώρη για προορισμούς-μυστήριο

Ταξίδια-έκπληξη
shutterstock
Όχι άλλη οργάνωση - το 2024 ανήκει στα ταξίδια-έκπληξη και τους προορισμούς-μυστήριο.

Με οδηγό το άγνωστο – ή μάλλον ένα πρακτορείο που έχει συγκεντρώσει όλα τα ταξιδιωτικά "θέλω" μας σ’ ένα γαργαλιστικά μυστηριώδες πακέτο– οδεύουμε προς το αεροδρόμιο (ή το αυτοκίνητό μας, στην αυτοκαθοδηγούμενη βερσιόν), για διακοπές-έκπληξη, οι λεπτομέρειες των οποίων αποκαλύπτονται όσο αργά και απολαυστικά το έχουμε επιλέξει. Σύμφωνα με την Booking.com, 52% των ταξιδιωτών θέλει να βουτήξει απ’ τον εξοντωτικά μονότονο προγραμματισμό της καθημερινότητας στο απόλυτο άγνωστο, κλείνοντας ένα ταξίδι του οποίου τον τελικό προορισμό θα τον μάθει… αφού φτάσει. To BBC Travel, πάλι, αναφέρει ότι το trend το 2024 έχει αλλάξει πίστα – το 20σέλιδο ερωτηματολόγιο του πρακτορείου Brown & Hudson δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ψυχολόγου. Oι πιο επιφυλακτικοί, πάντως, μπορούν να ασπαστούν το μυστήριο ξεκινώντας από πιο ανώδυνες επιλογές, όπως μια δραστηριότητα-έκπληξη.

5. Τεχνητή νοημοσύνη: η νέα εποχή στο ταξίδι

Ταξίδι και Τεχνητή Νοημοσύνη
shutterstock
Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες παραδίδουν τον έλεγχο φέτος στο ΑΙ.

Toν τελευταίο χρόνο, 54% των ταξιδιωτών πειραματίστηκε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, σημειώνει η πρώτη ετήσια έρευνα των νέων ταξιδιωτικών τάσεων της Design Hotels, η συλλογή της οποίας περιλαμβάνει εκατοντάδες ανεξάρτητα, ντιζαϊνάτα ξενοδοχεία σε 200 διεθνείς προορισμούς. Τα νούμερα της Booking.com –που τον περασμένο Ιούνιο λάνσαρε και το δικό της AI TripPlanner– μιλούν για ένα 48% που εμπιστεύεται τα ΑΙ εργαλεία να σχεδιάσει το ταξίδι του, ενισχύοντας μια ευρύτερη τάση για ταξιδιωτικές εκπλήξεις και οτιδήποτε, τελικά, μας βοηθά να παραδώσουμε τον έλεγχο. Τo "CN Traveller" αποκαλύπτει και τις πρακτικές ΑΙ λύσεις που θα δώσει π.χ. η Samsung, που αναμένεται να ενσωματώσει live μετάφραση στα Galaxy κινητά της μέσα στο 2024, για να πάρουμε ανεμπόδιστοι πληροφορίες μ’ ένα τηλεφωνάκι σε Γαλλία ή Φιλιππίνες.

6. Κάτι τρέχει με τον αστροτουρισμό

Αστροτουρισμός
shutter stock
Ο αστροτουρισμός συνδυάζει πολυτελή διαμονή με θέα στον… Κρόνο.

Βροχή από μετεωρίτες. Ουρανοί λουσμένοι στο αλλόκοσμο φως του Βόρειου Σέλαος. Εκδρομές σε παρατηρητήρια και πλανητάρια, απ’ την Ισλανδία ως την Παταγονία. Μια τάση που πηγάζει απ’ την ανάγκη μας για επιστροφή στη φύση και αποσύνδεση απ’ τις συσκευές εκρήγνυται σαν σουπερνόβα το 2024 σε ταξίδια που παντρεύουν ιδανικά διάσημους αστερισμούς και πολυτελή διαμονή. Toαμερικανικό περιοδικό "Forbes" προτείνει ξενοδοχεία όπως το "Grand Velas Los Cabos" στη BajaCalifornia του Μεξικού. Το ξενοδοχείο σερβίρει γκουρμέ δείπνο κάτω από ονειρεμένους ουρανούς, που απογειώνει ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ Sidney Schutte. Η βραδιά συνεχίζεται με μαθήματα αστρονομίας από έναν εξπέρ διαπιστευμένο απ’ τη NASA, με highlights τον Άρη, τον Κρόνο αλλά και το Ημερολόγιο των Μάγια.

7. Ιστορίες αυτόχθονων πολιτισμών -από πρώτο χέρι

Αυτόχθονες
Shutterstock
Οι αυτόχθονες κοινότητες ανοίγουν αρχαία μονοπάτια για τους σύγχρονους ταξιδιώτες το 2024.

Απ’ την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αυτόχθονες κοινότητες –που μέχρι πρόσφατα έμεναν σε δεύτερο πλάνο ως ένα ακόμα αξιοσθέατο– παίρνουν πλέον τα ηνία στο ταξίδι. Το BBCTravel εξηγεί πώς η μετατροπή αρχαίων μονοπατιών σε σύγχρονες διαδρομές για τζόγκινγκ, ποδηλασία, ή καγιάκ προωθεί αυτή την ανερχόμενη τάση – μια ιστορικά πλούσια εκδοχή του αργού τουρισμού, που βλέπει πλέον φυλές όπως οι Ινδιάνοι Jamestown S'Klallam να ανακτούν την προγονική τους γη. Το σχεδόν ολοκληρωμένο, 217 χλμ. Olympic Discovery Trail (ΟDT) της Ουάσιγκτον μας προσκαλεί για ατμοσφαιρικές διαδρομές σε πυκνά δάση, χιονισμένες βουνοκορφές και παγωμένες λίμνες, καθώς ανακαλύπτουμε έργα ιθαγενών καλλιτεχνών και συγγραφέων, με οδηγό ένα πρώην μονοπάτι που κάποτε ένωνε φυλετικά χωριά της βορειοδυτικής Αμερικής. Άγνωστα μονοπάτια ανοίγουν νοτιότερα, στο Δυτικό Γκραν Κάνυον, και οι Ινδιάνοι Hualapai, που μας παίρνουν για raftingστον ποταμό Κολοράντο, ανάμεσα σε ιερούς τόπους που γνωρίζουμε πλέον μέσα απ’ τον δικό τους, αυθεντικό φακό (και με τη βοήθεια του σχετικού app).

8. Το ταξίδι μέσα απ' το φακό της βιωσιμότητας

Ταξιδιωτική φωτογραφία
shutterstock
Φέτος κοιτάζουμε την ταξιδιωτική φωτογραφία με άλλο μάτι.

Είναι το 2024 η χρονιά που επιτέλους θα επαναπροσδιορίσουμε την ταξιδιωτική φωτογραφία; Toαγαπημένο βρετανικό περιοδικό "Wanderlust" ζουμάρει στους ανθρώπους που πληρώνουν ακριβά το κυνήγι της τέλειας σέλφι, όπως οι αγρότες πίσω απ’ τις ινσταγκραμικές φάρμες με λεβάντα στη Γαλλία. Ίσως ήρθε η στιγμή να ξανασκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε, έστω και άθελά μας, να φυλακίσουμε τόπους και ανθρώπους σε αφηγήσεις που δεν είναι η αυθεντική τους έκφραση. Μήπως το κάδρο μας διαιωνίζει πολιτιστικά και θρησκευτικά στερεότυπα; Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη φωτογραφία μας με μια λεζάντα που να ρίχνει φως σε ονόματα και γεγονότα, αντί για την προσωπική μας ερμηνεία; Τέλος, αξίζει πάντα ν’ ακολουθούμε κάποιους απλούς κανόνες: Αν δεν θα μας άρεσε ένας περαστικός να πάρει φωτογραφία το παιδί μας, τότε μάλλον καλό είναι να ρωτήσουμε – όχι τα ίδια, αλλά έναν ενήλικα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.