Αποδράσεις

Από την αξιοσημείωτη συγκέντρωση τόσων μεγάλων σεφ σε απόσταση ...δυο ποδιών μέχρι την αξέχαστη γεύση μιας ντοματοσαλάτας με τουλουμοτύρι πάνω στο κύμα, η Χαλκιδική δικαίως αναδεικνύεται σε προορισμό για gourmet holidays. Καταγράφουμε τις καλύτερες γευστικές διευθύνσεις.

Αποδράσεις

Η γεύση της Χαλκιδικής

Από την αξιοσημείωτη συγκέντρωση τόσων μεγάλων σεφ σε απόσταση ...δυο ποδιών μέχρι την αξέχαστη γεύση μιας ντοματοσαλάτας με τουλουμοτύρι πάνω στο κύμα, η Χαλκιδική δικαίως αναδεικνύεται σε προορισμό για gourmet holidays. Καταγράφουμε τις καλύτερες γευστικές διευθύνσεις.

Χωρίς να καταλάβουμε πότε και πώς, η Χαλκιδική άρχισε να εξελίσσεται σε γαστρονομικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Επιστρέφοντας πρόσφατα από ένα δεκαήμερο, ήξερα ότι θα ξαναγυρίσω εκεί. Όχι μόνο επειδή έχει ωραιότατες παραλίες και ξενοδοχεία, αλλά κι επειδή έχει γεύση! Η Χαλκιδική είναι ένα κράμα υπέροχων γεύσεων: του ωραιότερου χταποδιού που δοκίμασα ποτέ, του καταπληκτικού ψητού σύκου με πορτοκάλι, της τέλειας αστακομακαρονάδας και του ψητού καλαμαριού με σάλτσα από γυαλιστερές. Γαστρονομικά εστιατόρια αλλά και απίθανες ταβέρνες συνθέτουν ένα σκηνικό άκρως απολαυστικό και βεβαίως γευστικό. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα... πόδι πόδι - και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξενοδοχείο ξενοδοχείο, αφού τα περισσότερα εστιατόρια συγκεντρώνονται εκεί.

Πρώτο πόδι - Κασσάνδρα

Αποδράσεις - εικόνα 1
Ντομάτα

Sani Resort Η καρδιά του Resort (αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά ξενοδοχεία) είναι η μαρίνα του - γεμάτη ζωντάνια και κίνηση σαν παραλιακή πόλη. Ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, cafes και πολλά διαφορετικά εστιατόρια και μπαρ γύρω από ένα μεγάλο κολπίσκο-μαρίνα όπου αράζουν τα σκάφη. Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε - ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ποιότητα των εστιατορίων. Δεν μιλάμε απλώς για πληθώρα από ταβέρνες και εστιατόρια που άνοιξαν σε ένα resort πουλώντας μουσακά και σουβλάκι για τους ξένους τουρίστες, αλλά για ένα νέο γαστρονομικό κέντρο.

Φέτος, ο Απόστολος Τραστέλης, ιδιοκτήτης της «Σπονδής», συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τα ξενοδοχεία «Sani», ανέβασε για τα καλά τον πήχη φέρνοντας το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, Eric Frechon, από το «Bristol» του Παρισιού και τη «Σπονδή», στο Water Restaurant του «Sani Asterias Suites», αλλά και τον Alain Parodi -με ένα αστέρι Michelin- στο Byblos του «Porto Sani Village». Η φινετσάτη κουζίνα τους σερβίρεται σε μια πιο φρέσκια, ελαφριά εκδοχή, με άφθονες μεσογειακές αναφορές.

Ο έμπειρος Ευριπίδης Αποστολίδης, διευθυντής της «Σπονδής», έστησε στο Sea U Up, ένα γιαπωνέζικο-fusion εστιατόριο με σεφ από τα διάσημα εστιατόρια «Roka» και «Zuma» του Λονδίνου - το ωραιότερο μαγαζί της μαρίνας και ίσως ένα από τα πιο όμορφα της Βόρειας Ελλάδας. Ένα lounge bar-restaurant που θυμίζει από γαλλική Ριβιέρα μέχρι πολυτελές resort στη Ζανζιβάρη. Για τους λάτρες της ιταλικής κουζίνας, υπάρχει και το Maccheroni & Maccheronissimo που δίνει μια ιταλική νότα στο χώρο.

Για το τέλος, κρατάω τα μαγαζιά με τη μεγαλύτερη κοσμοσυρροή στη μαρίνα: την Ντομάτα, στο χαρούμενο χώρο της επάνω στο λιμανάκι, με τα γεμάτα χάρη, φρεσκάδα και ευρηματικότητα πιάτα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, και το καινούργιο Beef-στέκι του ιδίου, που προσφέρει 5-6 διαφορετικά burgers. Ο Χρύσανθος είναι ένας καλλιτέχνης της γεύσης: φεύγοντας από την «Ντομάτα» και το «Beef-στέκι», απλώς... παραμιλάς από την ιδιοφυΐα ενός σεφ που λατρεύει τα υλικά και τα χειρίζεται με απίστευτη ευκολία. Στα πιάτα του δοκιμάζεις υλικά συνδυασμένα με απίθανους τρόπους, τόσο απλούς αλλά την ίδια στιγμή και τόσο ευφυείς: από το μαρινάτο γαύρο με τηγανητή φάβα και καπνιστή ντομάτα μέχρι τα εκπληκτικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραβίδα. Στο «Beef-στέκι» δοκιμάστε ελληνικό burger με κεφτεδάκια από φρέσκο κιμά με χωριάτικη και τέλειες κριτσανιστές πίτες, αλλά και λιβανέζικο με φαλάφελ.

Μαρίνα Θα έχετε χάσει πολλή από τη γεύση της Χαλκιδικής αν δεν επισκεφτείτε αυτή την ταβέρνα - η καλύτερη της περιοχής και όχι μόνο. Εδώ δεν χρειάζεται να πάρετε μεγάλα και ακριβά ψάρια. Ο ταπεινός λούτσος, ο μπακαλιάρος και το σκουμπρί ψήνονται με τέτοιο τρόπο ώστε γίνονται κυριολεκτικά λουκούμι. Τα χτένια του, ψητά με σκορδάκι μέσα στο κέλυφός τους, είναι ένα ποίημα, όπως και το εξαιρετικό κρασάτο χταπόδι. Θα βρείτε κρίταμα, λάχανο τουρσί με πιπεριές Φλωρίνης ψημένες μέσα σε μούστο. Κι εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορείς να φας άλλο ή ότι δεν θα δοκίμαζες κανένα καλύτερο πιάτο, φτάνει η αστακομακαρονάδα και... υποκλίνεσαι. Τα μακαρόνια έχουν ρουφήξει το ζουμί του αστακού, η σάλτσα είναι φτιαγμένη με φρέσκια ντομάτα και δεν μπορείς να φανταστείς τι θα ήταν «καλύτερο από αυτό».

Ποτίδαια, 23730/41570.

Δεύτερο πόδι - Σιθωνία

Αποδράσεις - εικόνα 2
Ekies

Ekies Αν και πολυτελές, είναι ένα ξενοδοχείο με πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα. Ξύλο, λευκό χρώμα, γκρι μάρμαρο και στοιχεία που παραπέμπουν στην ελληνική ύπαιθρο και την παράδοση, συνδυασμένα με οικολογική συνείδηση. Μοναδική η ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα όπου βρίσκεται ο χώρος του πρωινού, το μεσημεριανό εστιατόριο, καναπέδες και αιώρες για χαλάρωση και το μπαρ. Καταπληκτική η ιδέα ενός αληθινού tree-house εστιατορίου με λιγοστά τραπέζια. Ο σεφ έχει ενδιαφέρουσα γαστρονομική άποψη, και προτείνει πολλά καλοφτιαγμένα και νόστιμα πιάτα. Ταυτόχρονα επιχειρεί δημιουργικούς συνδυασμούς που, αν και αναζητούν το δρόμο τους προς την τέλεια γεύση, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ανησυχιών και δυνατοτήτων. Ένα εστιατόριο που χρόνο με το χρόνο θα γίνεται καλύτερο και θα αποκτά ταυτότητα. Βουρβουρού, 23750/91000, www.ekies.gr. Μπουκαδούρα Μια ταβέρνα πάνω σε ένα βράχο στην ακρογιαλιά με τεράστιο ορίζοντα και εξαιρετική θέα. Η ιδιοκτήτρια φτιάχνει μόνη της πίτες και διάφορα μαγειρευτά, ανάλογα με την εποχή. Δοκίμασα εξαιρετικούς γεμιστούς κολοκυθανθούς. Στο τέλος, θα σας κεράσει και το δικό της λικέρ νεράντζι. Πολύ καλές τιμές. Ακτή Ελιάς, 23750/81428, 6944547239, Νικήτη. Danai Resort Νιώθεις ότι μπαίνεις σε βίλα της ιταλικής Ριβιέρας. Η θέση του «Squirrel», του γκουρμέ εστιατορίου του ξενοδοχείου, η κουζίνα και το σέρβις του είναι το κάτι άλλο. Τα μεσογειακά πιάτα του Ερβέ Προνζάτο υποστηρίζουν τέλεια ένα χώρο ανείπωτης φινέτσας: μια μικρή βεράντα με ελάχιστα τραπέζια και άψογη art de la table. Ελάτε όσο έχει ακόμα φως για να απολαύσετε τη θέα και δοκιμάστε οπωσδήποτε το φουαγκρά με πεύκο. 23750/22310, www.dbr.gr.

Τρίτο πόδι - Άθως

Αποδράσεις - εικόνα 3
Eagles

Eagles Palace Το εστιατόριο «Αλμύρα» είναι μια έκπληξη: ευγενικό σέρβις, άνετοι χώροι και πολύ καλή θάλασσα φτιάχνουν έναν ιδανικό συνδυασμό. Ο Λευτέρης Λαζάρου επιτέλους ανέβηκε και στο Βορρά και ανέλαβε την επιμέλεια ενός εστιατορίου του «Eagles», ενώ ο sous chef του δημιουργεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα: μους μελιτζάνας με τραγανό σαργό, μουρμούρα με σάλτσα από λαχανικά, καλαμάρι ψητό με σάλτσα από γυαλιστερές. Όσο για το location; Τα τραπέζια που βγαίνουν στο ντεκ πάνω στην αμμουδιά απέχουν μόλις λίγα μέτρα από το κύμα... 23770/31047-8, 2310/269421, Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Κρητικός Μια εξαιρετική ταβέρνα που διαφέρει σε αισθητική από το υπόλοιπο τουριστικό ύφος της Ουρανούπολης. Δοκιμάστε κρασάτο χταποδάκι και μπακαλιάρο μαγειρεμένο με τον αγιορείτικο τρόπο (στο αλουμινόχαρτο, με λεμόνι και σκορδάκι). 23770/71222, Ουρανούπολη. Ντένη Καλλιβωκά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.