Τι παίζει στις θεατρικές σκηνές της πόλης;

Το «αθηνόραμα» περπατά ξανά­ στην πόλη και αναδεικνύει τα τελευταία trends και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να την απολαύσετε στις γιορτές ή στα weekends που έρχονται.

Τι παίζει στις θεατρικές σκηνές της πόλης;

Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τις παραστατικές τέχνες και δεν είναι μόνο οι μεγάλες κρατικές σκηνές του ΚΘΒΕ και του Μεγάρου Μουσικής που το επιβεβαιώνουν. τα θέατρα της πόλης ανανεώνουν διαρκώς τις συνεργασίες τους προσφέροντας πληθώρα επιλογών με γνωστούς πρωταγωνιστές. Οι Θεσσαλονικείς φίλοι της μουσικής, του χορού και της όπερας έχουν το μεγαλοπρεπές, διεθνών προδιαγραφών στέκι τους, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη μοναδική θέα στον Θερμαϊκό.

Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών αξίζει να το επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην πόλη οικογενειακώς για να απολαύσετε δύο μπαλετικά έργα του Τσαϊκόφσκι: τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας θα παρουσιάσουν τη «Λίμνη των Κύκνων», ένα από τα διασημότερα έργα­ όλων των εποχών, στην αναθεωρημένη ματιά του Αλεξάντρ Γκόρσκι πάνω στην κλασική χορογραφία των Πετιπά - Ιβάνοφ (9-10/12). Το Guangzhou Ballet έρχεται από την Κίνα με τον «Καρυοθραύστη», το μαγικό παραμύθι στο οποίο συγκρούονται ο κόσμος της φαντασίας με αυτόν της πραγματικότητας, σε χορογραφία του Μ. Πετιπά (14-17/12).

Τι παίζει στις θεατρικές σκηνές της πόλης; - εικόνα 1
Ο Λιθουανός ρηξικέλευθος σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει θεατρική υπόσταση στη «Ρωσική Επανάσταση» στο Βασιλικό Θέατρο.

Χορταστική είναι η θεατρική σεζόν στη Θεσσαλονίκη, καθώς καλύπτει διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις. Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που ταξιδεύουν μόνο και μόνο για να δουν τη «Ρωσική Επανάσταση» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Τι έγινε πραγματικά στη Ρωσία πριν από 100 χρόνια, αναρωτιέται ο εγκατεστημένος στη χώρα μας Λιθουανός σκηνοθέτης.

«Δημιουργώντας μια παράσταση με θέμα τη μεγάλη σοσιαλιστική Ρωσική Επανάσταση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου – τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή», δηλώνει ο ίδιος και με μια ομάδα ωραίων πρωταγωνιστών (Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Καραμφίλης, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή κ.ά.) ανασυνθέτουν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής Επανάστασης.

Τι παίζει στις θεατρικές σκηνές της πόλης; - εικόνα 2
Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλι Μπροντέ στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Άλλη μία παράσταση που κάνει τους Αθηναίους να ζηλεύουν είναι τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός εμπνέεται από την άγρια ποιητική δύναμη του μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ και, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γλάστρα, Αίγλη Κατσίκη, Γιώργο Κολοβό, Αγγελική Νοέα, φωτίζει τις ρομαντικές αλλά και βίαιες πλευρές του απόλυτου και καταστροφικού έρωτα των ηρώων.

Ύστερα από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει τους ηθοποιούς του σε ένα έργο-σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Παίζεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός») με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Η ακατάλληλη για ανηλίκους «Οικογενειακή γιορτή» κέρδισε τους θεατρόφιλους και δικαίως συνεχίζει. Η θεατρική μεταφορά της σινεφίλ ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, ύστερα από απανωτά sold out επέστρεψε δυναμικά στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Σε πανελλήνια πρώτη θα παρουσιαστεί (από 8/12) στο Αυλαία η θεατρική εκδοχή της ταινίας «Μία Ξεχωριστή Μέρα» του Έτορε Σκόλα. Τους ρόλους που ερμήνευσαν στην ταινία του 1977 ο Μαρτσέλο­ Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν θα επωμιστούν ο Σταύρος Ζαλμάς και η Δήμητρα Ματσούκα. Η ιστορία πλέκεται γύρω από δύο ανθρώπους μεγαλωμένους τελείως διαφορετικά, που όμως θα ανακαλύψουν μέσα από δυνατές συγκρούσεις ότι κάτι ουσιαστικό τους ενώνει. Η θεατρική διασκευή είναι του Αλέξανδρου Ρήγα και η σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη.

Τι παίζει στις θεατρικές σκηνές της πόλης; - εικόνα 3
«Α-πε-λπι-σί-το», αναφωνούν η Σοφία Φιλιππίδου και ο Λάκης Λαζόπουλος στη νέα επιθεώρηση του τελευταίου, που ανεβαίνει τα Χριστούγεννα στο Αριστοτέλειον.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα του Αυλαία για όλο τον Δεκέμβριο. Από τη σκηνή του θα περάσουν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Ρήγας και η Τάνια Τρύπη με το μουσικοθεατρικό «Strass» (11/12), ο Κώστας Αρζόγλου στον ρόλο ενός αδίστακτου μεγαλοτραπεζίτη με το έργο «Πώς να απαγάγετε έναν τραπεζίτη» (13/12), ο Στέλιος Μάινας με τη μουσικοθεατρική προ-χριστουγεννιάτικη παράσταση «Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» (15/12). Και αυτοί δεν είναι οι μόνοι γνωστοί πρωταγωνιστές που θα ανηφορίσουν φέτος για Θεσσαλονίκη.

Η Γιώτα Φέστα θα πρωταγωνιστήσει στον «Γυάλινο κόσμο», το έργο που καθιέρωσε τον Τενεσί Ουίλιαμς ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή στο Θέατρο Τ. (από 15/12), ο Λάκης Λαζόπουλος θα παρουσιάσει την περίοδο των Χριστουγέννων τη νέα του επιθεώρηση «Α-πε-λπι-σί-το» με συμπρωταγωνίστρια τη Σοφία Φιλιππίδου στο Αριστοτέλειον, ενώ ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος θα σκηνοθετήσει τον Κώστα Σαντά στο «Ντα» του Χιου Λέοναρντ (από 27/1) στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.