Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update 18/12/2017

Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην αυγή μιας ουσιαστικής γαστρονομικής αναβάθμισης. Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εστιατορική σκηνή της να μπαίνει επιτέλους σε καινούργια τροχιά, με σύγχρονες αναζητήσεις από τα νέας κοπής μαγαζιά που όλο και πληθαίνουν, σβήνοντας σιγά σιγά τη στάμπα της «πόλης του μεζεδοπωλείου και της ταβέρνας». Θα τολμούσαμε το χαρακτηρισμό «μοντέρνα ταβερνοεστιατόρια», που διαφοροποιούν με κέφι κι έμπνευση την ελληνική κουζίνα χρησιμοποιώντας εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, σε ένα περιβάλλον σύγχρονα κομψό, απλό και φιλόξενο.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν δύο αφίξεις που φαίνεται να βάζουν τα θεμέλια της υψηλής γαστρονομίας στη συμπρωτεύουσα: ο Σωτήρης­ Ευαγγέλου παρουσιάζει στο «Makedonia Palace» μια εκσυγχρονισμένη κλασική κουζίνα με απαράμιλλα βαθιά νοστιμιά και το ολοκαίνουργιο «Aficionados» με τον Δημήτρη ­Παμπόρη υπόσχεται πολλά.

Γενικότερα όμως ένας γαστρονομικός περίπατος στη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: το κομψό «Duck Private Cheffing» (Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, 2315519333) εξελίσσει ελαφρώς την παράδοση ακροβατώντας μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου.

Διακριτικό και απέριττο, το «Clochard» (Προξ. Κορομηλά 4, 2310239805) έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου στο κέντρο της πόλης. Το περιβάλλον υψηλής αισθητικής διατηρεί στοιχεία από τη γοητεία της παλιάς αστικής Θεσσαλονίκης, ενώ η νέα λειτουργία του ως bar-restaurant έφερε και μια αλλαγή της γευστικής ρότας προς το πιο μοντέρνο.

Η πολυσυζητημένη νεο-ταβέρνα «Μούργα» (Χριστοπούλου 12, 2310268826), πίσω από την Αχειροποίητο μαγειρεύει μια κουζίνα «της αγοράς», εστιασμένη στα θαλασσινά, με τα καλά της ημέρας.

banner

Το «Καπνοτόπι - Οινοτόπι» (Παύλου Μελά 28, 2310272852), σε στιλ μπιστρό, προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πιάτα με arty παρουσίαση συνοδεία μιας εξαιρετικής λίστας κρασιών.

Με άποψη και στιλ, ο «Γλυκάνισος» (Μεγ. Αλεξάνδρου 4, Πυλαία, 2310302882) προσφέρει φροντισμένους και απολαυστικούς μεζέδες σε μοντέρνο περιβάλλον, που απέχει πολύ από το παραδοσιακό. Στις προτάσεις του θα βρείτε αλίπαστα, αλοιφές, τυριά, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και, φυσικά, θαλασσινά και φρέσκα ψάρια ημέρας μαζί με επιλεγμένες ετικέτες από εκλεκτά ούζα, τσίπουρα, με και χωρίς γλυκάνισο, καθώς και κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.

banner

Το «Μανιτάρι» (Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, 2310415289), πάλι, με τη φροντίδα του Δημήτρη Παμπόρη, μαγειρεύει με πιο σύγχρονη αντίληψη. Στον ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο στο δεύτερο όροφο του Sofouli Center, η γευστική πρόταση εμπνέεται από την παράδοση, την οποία αντιμετωπίζει με τόλμη και δημιουργική διάθεση. Από τα φετινά hits τα μοσχαρίσια µάγουλα (από τις Φάρµες Ωµέγα-3) στη γάστρα µε πουρέ από πατάτες φούρνου και ψητά σπαράγγια.

Το ντιζαϊνάτο «B.» στο Μουσείο Βυζαντινού­ Πολιτισμού (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 2, 2310869695) παραμένει αγαπημένο σημείο­ συνάντησης της κομψής Θεσσαλονίκης με ένα πολυσυλλεκτικό μενού. Στα Λαδάδικα το «­Μαιτρ και Μαργαρίτα» (Βέροιας 2, 2314007586) είναι hit, με πιάτα που βάζουν φαντασία στην παράδοση αλλά και μια ενδια­φέρουσα λίστα κρασιών. Στο «Dome Real Cuisine» (ξεν. «Nikopolis», 2310401000) θα γευτείτε μια προσεγμένη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πολύ καλά κρεατικά.

Στο «Ambrosia» (2310401234), το εστιατόριο του Hyatt Regency Thessaloniki, θα βρείτε ό,τι καινούργιο και δημιουργικό εμπνεύστηκε από τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας ο βραβευμένος σεφ Απόστολος Αλτάνης, ως executive chef πλέον και του ξενοδοχείου. Για μια πραγματική fine dining εμπειρία, τέλος, ο ίδιος μας περιμένει στο κοσμοπολίτικο «Alfredo’s Grand Dining» (2310491199) του Regency Casino, όπου δημιουργεί μια σύγχρονη γαλλική κουζίνα με όλα τα στοιχεία πολυτέλειας που τη χαρακτηρίζουν. 

Διαβάστε το total guide μας

Ντίνα Γκρουμούτη