Φάουστ

3,5

Ο Άρης Μπινιάρης τοποθετεί τον Φάουστ στο ντιβάνι του Εωσφόρου σε αυτή την ψυχαναλυτική ανάγνωση του γνωστού μύθου, ενώ παραδίδει ακόμη μία παράσταση χαρακτηριστικής μουσικής και εκφραστικής φόρμας. | Powered by Uber

'Φάουστ' του Άρη Μπινιάρη Χρήστος Συμεωνίδης©

Ο γνωστός μύθος του γηραιού επιστήμονα που "πούλησε την ψυχή του" στο διάβολο, προκειμένου να γευτεί τις επίγειες απολαύσεις, διαβάζεται από τον Άρη Μπινιάρη από ψυχαναλυτική σκοπιά, σε μια σκηνική σύνθεση όπου εκτός από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε (που αποτελεί τη δραματουργική βάση της παράστασης) χρησιμοποιούνται ακόμη αποσπάσματα από τον "Δρ Φάουστους" του Κρίστοφερ Μάρλοου, τη "Ζυστίν" του Ντε Σαντ και το "Μια εποχή στην κόλαση" του Ρεμπό. Ο Μπινιάρης διαβάζει την περιπέτεια του Φάουστ ως μια κατάβαση του ήρωα στην περιοχή του ασυνείδητου, όπου ρόλο οδηγού/ψυχαναλυτή έχει ο ίδιος ο Εωσφόρος· εκεί, ο Φάουστ γνωρίζει απωθημένες πτυχές του εαυτού του –στην ουσία τα ίδια τα ανθρώπινα ένστικτα– και ειδικά ό,τι θεωρείται αμαρτωλό και απαγορευμένο: τη σεξουαλική επιθυμία, την απόλαυση, τη σωματική ενέργεια κ.λπ.

Χρήστος Συμεωνίδης©

Με έναν τρόπο, ο σκηνοθέτης συνεχίζει την προβληματική που εξέθεσε στον "Προμηθέα" του. Δεν καταπιάνεται με το θέμα της πολιτικής τυραννίας αυτήν τη φορά, αλλά καταδεικνύει και πάλι τις δυνάμεις εκείνες που παρεμποδίζουν την ευτυχία και την ολοκλήρωση του ανθρώπου: τη θρησκεία και την εκκλησία (που στα μεσαιωνικά χρόνια κατά τα οποία διαδραματίζεται ο μύθος του "Φάουστ" έχουν το σκληρό πρόσωπο της Ιεράς Εξέτασης), όπως και τα αισθήματα του φόβου, της ενοχής, της τιμωρίας. Συνεχίζει, επίσης, τη σπουδή του πάνω στη μουσικότητα και τη χορικότητα (συνδημιουργός της σκηνοθεσίας η σύνθεση του Τζεφ Βάγγερ), οι οποίες προσδίδουν και σε αυτή την παράσταση το χαρακτήρα τελετουργίας, η οποία αποσκοπεί στο να απελευθερώσει τον άνθρωπο/Φάουστ από τους φόβους του, αρχικά μέσω της κατάβασης στον σκοτεινό πυρήνα του ασυνείδητου κι έπειτα απενοχοποιώντας τον έρωτά του για τη Μαργαρίτα.

'Φάουστ'_του_Άρη_Μπινιάρη
Χρήστος Συμεωνίδης©

Όλα αυτά αποδίδονται και πάλι σε μια παράσταση εξαιρετικής εικαστικότητας (τα σκηνικά ταμπλό του Πάρι Μέξη δημιουργούν έντονες "βιβλικές" εικόνες, σαν να αντιπαραβάλλονται η Κόλαση και ο Παράδεισος) και συγκεκριμένης εκφραστικής φόρμας, η οποία έχει μια σχεδόν υπνωτιστική επίδραση στην πλατεία. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν σημεία που δίνουν την εντύπωση πως η φόρμα γίνεται αυτοσκοπός: η κυριαρχία της οπτικής γλώσσας, η αργή και χαμηλόφωνη εκφορά λόγου, η στιλιζαρισμένη κίνηση δίνουν οπτική μορφή στις ιδέες και στις θεματικές, αλλά δεν ευνοούν απαραιτήτως την εμβάθυνση σε αυτές.

Χρήστος Συμεωνίδης©

Η ερμηνευτική ομάδα, πάντως, είναι πολύ καλά συντονισμένη, τόσο οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τις εσωτερικές αναπαραστάσεις του Φάουστ, τις σκιές, τις ενοχές, τους φόβους του (με αποκορύφωμα την Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Κορυφαίο φόβο), όσο και αυτοί των βασικότερων ρόλων: ο Μιχάλης Βαλάσογλου στον ομώνυμο ρόλο αποδίδει με σωματική ακρίβεια τη δυσφορία ενός ανθρώπου που νιώθει πως στο στήθος του "συγκρούονται δυο ορμές", ενώ ο Άρης Νινίκας δίνει μια εξαιρετική αποτύπωση του Εωσφόρου, ως alter ego του Φάουστ, ως την πλευρά του εκείνη που είναι απολύτως συμβιβασμένη με τα απωθημένα σκοτάδια του. Η Νάντια Κατσούρα λειτουργεί ως μια "έξω από αυτόν τον κόσμο" παρουσία, αποτυπώνοντας το ρόλο-κλειδί της Μαργαρίτας.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάουστ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Μια «εμπύρετη» παράσταση έντονης μουσικότητας που μεταφέρει το ομώνυμο έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε στο σήμερα, μέσα από ένα ψυχικό ταξίδι με «σατανικές» προεκτάσεις και προορισμό τον έρωτα. Αυτός είναι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη ως τώρα πρόκλησή του: την ίδια τη ζωή. Από τον Γκαίτε στον Μάρλοου και τον ντε Σαντ, από τον Φρόιντ στον Γιουνγκ, ο «Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη είναι μια διαδρομή στο υποσυνείδητο ενός από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της δυτικής λογοτεχνίας. Μια περιπετειώδης περιπλάνηση στις ανεξάντλητες πτυχές ενός ήρωα που αποτελεί ακόμα και σήμερα σύμβολο της ανθρώπινης εξερεύνησης, των ηθικών διλημμάτων, του υπαρξιακού αδιεξόδου.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.

Πάθος, μύθοι και σύγχρονη τέχνη στον κόσμο του "Holy Bitch!"

Πρώτες φωτογραφίες από την ανατρεπτική παράσταση "Holy Bitch!" της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Πορεία.