2.22 Ghost Story

3

Ένα μεταφυσικό θρίλερ με κάποιες δυνατές στιγμές από τους τέσσερις χαρισματικούς ηθοποιούς, που όμως θυσιάζει την υποβόσκουσα απειλή για χάρη μιας υπερβολικής έντασης, με αποτέλεσμα να χάνεται το μυστήριο. | Powered by Uber

2:22 – A Ghost Story 2024-25 Γιώργος Μαρινάκης©

Το έργο του Ντάνι Ρόμπινς στηρίζεται σε μια κλασική αφηγηματική δομή: ένα ζευγάρι, η Τζεν και ο Σαμ, μετακομίζουν σε ένα ανακαινισμένο παλιό σπίτι που κουβαλά τη δική του ιστορία και ιδιαίτερη ενέργεια. Από την αρχή σχεδόν της μετακόμισής τους, η γυναίκα ακράδαντα πιστεύει ότι στο δίπατο σπίτι υπάρχει ένα φάντασμα που απειλεί εκείνους και κυρίως τη νεογέννητη κόρη τους, κάθε ξημέρωμα στις 2:22 π.μ. ακριβώς. Υπάρχουν όντως πράγματα που συμβαίνουν στις 2:22 π.μ. – και δεν είναι όλα εξηγήσιμα… Η παλιά αγαπημένη φίλη του Σαμ, η Λορίν, που τους επισκέπτεται για δείπνο με τον νέο της σύντροφο, τον Μπεν –έναν ιδιαίτερο και αινιγματικό χαρακτήρα– καταλήγει να περάσουν μια "δοκιμασία". Καθώς το δείπνο εξελίσσεται, η συζήτηση για το ανεξήγητο φαινόμενο, τη μεταφυσική και την ύπαρξη φαντασμάτων κλιμακώνεται, με τον καθένα να φέρνει στο τραπέζι τις δικές του εμπειρίες και απόψεις. Οι εντάσεις αυξάνονται και όλοι μαζί βιώνουν ένα μεταμεσονύκτιο πείραμα για την ύπαρξη ή μη του μεταφυσικού.

2:22 – A Ghost Story 2024-25
Γιώργος Μαρινάκης©

Η αναμονή μέχρι τις 2:22 π.μ., οπότε εκδηλώνονται τα ανεξήγητα φαινόμενα, θα μπορούσε να χτίσει σασπένς και ένταση. Ωστόσο, εδώ εκτονώνεται μέσα από υπερβολικές συγκρούσεις και κραυγές που αποδυναμώνουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Η σκηνοθετική επιλογή του Φάνη Μουρατίδη να φορτίσει δραματικά τη δράση με δυνατή μουσική (μουσική επιμέλεια: Ηλίας Παπαχαραλάμπους), επαναλαμβανόμενα εφέ κόκκινου φωτισμού (φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης) και έντονες φωνές-ουρλιαχτά (sound design: Φώτης Παπαθεοδώρου) κάνει την παράσταση να μοιάζει περισσότερο με ταινία τρόμου παρά με ένα καλοστημένο θρίλερ μυστηρίου και είναι παράταιρα, τόσο ως προς το ύφος της όσο και ως προς την υπόθεση του έργου. Ένα μεταφυσικό θρίλερ βασίζεται στην υπόγεια ένταση, στη σιωπή που υπονοεί περισσότερα από όσα λέγονται, στο βλέμμα που υποδηλώνει τρόμο χωρίς να φωνάζει.

2:22 – A Ghost Story 2024-25
Γιώργος Μαρινάκης©

Ακόμα και έτσι, ωστόσο, η παράσταση διαθέτει αρετές και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι κοινωνικές και μορφωτικές αντιθέσεις μεταξύ των χαρακτήρων αναδεικνύονται επιτυχημένα, με τις συγκρούσεις του σκεπτικιστή, ορθολογιστή και χιουμορίστα Σαμ (Φάνης Μουρατίδης) και της συναισθηματικά ταραγμένης και έντρομης Τζεν (Φαίη Ξυλά) να φορτίζουν με δύναμη το έργο. Ο Φάνης Μουρατίδης έχει αναμφίβολα φοβερή σκηνική άνεση, αν και φλερτάρει με την υπερβολή, ενώ η γοητευτική Φαίη Ξυλά κάποιες στιγμές ανεβάζει τον τόνο σε σημείο που οι εκρήξεις της να μοιάζουν κραυγαλέες. Η Ναταλία Δραγούμη (Λορίν) κρατά έναν πιο εσωτερικό ρυθμό στην ερμηνεία της, εξισορροπώντας την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενώ ο Στάθης Μαντζώρος (Μπεν) αποδίδει πειστικά το ρόλο του γειωμένου, λαϊκού άντρα. Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι η ανατροπή στο φινάλε: αναπάντεχη, εξαιρετικά έξυπνη και συναισθηματικά φορτισμένη, αφήνει το κοινό με κομμένη την ανάσα. Καθαρή η μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, χρηστικά τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και προσεγμένα τα κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη. Αν και η υπερβολή αποδυναμώνει το στοιχείο του μυστηρίου, η παράσταση διαθέτει γοητεία, χάρη στην έντονη δραματουργία, τις ερμηνείες και το ευφυές φινάλε.

Περισσότερες πληροφορίες

2:22 – A Ghost Story

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο σύγχρονο υπερφυσικό θρίλερ που σάρωσε το Γουέστ Εντ με τον συνδυασμό ίντριγκας, χιούμορ και τρόμου, η Τζεν είναι πεπεισμένη ότι το σπίτι της είναι στοιχειωμένο, αντίθετα με τον σκεπτικισμό του συζύγου της, Σαμ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους παλιούς τους φίλους, τη Λορίν και τον νέο της σύντροφο, Μπεν, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς συζητούν για την ύπαρξη φαντασμάτων. Καθώς η βραδιά προχωρά, μια ανησυχητική παρουσία πλησιάζει όλο και περισσότερο, αναγκάζοντας την παρέα να μείνει ξύπνια μέχρι τις 2:22 π.μ. για να ανακαλύψει τι κρύβεται πέρα από το προφανές, γεγονός που οδηγεί τους ήρωες να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις τους και να αναζητήσουν την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.

Πάθος, μύθοι και σύγχρονη τέχνη στον κόσμο του "Holy Bitch!"

Πρώτες φωτογραφίες από την ανατρεπτική παράσταση "Holy Bitch!" της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Πορεία.