Μα Γκραν'μα

2,5

Συγκινητική και τρυφερή -αλλά και αδύναμη κυρίως δραματουργικά- παράσταση, αφιερωμένη στην αγαπητική σχέση γιαγιάς-εγγονού/ής από τον ανερχόμενο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο. | Powered by Uber

ΜΑ ΓΚΡΑΝ' ΜΑ Εθνικό 2024-25

Ο αγαπητικός δεσμός που ενώνει τις γιαγιάδες με τα εγγόνια τους βρίσκεται στον πυρήνα της παράστασης που υπογράφει ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (σε δραματουργία δική του και της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου), ξεκινώντας εμφανώς από αυτοβιογραφικά βιώματα. Η παράστασή του είναι μια επιστροφή, χωρική αρχικά, στο σπίτι της γιαγιάς που πλέον είναι άδειο, κι έπειτα χρονική, μια βουτιά στο παρελθόν και σε μία θάλασσα συναισθημάτων. Πέντε ηθοποιοί (Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Θοδωρής Βράχας, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Ιόλη Χαραλαμποπούλου, Εύη Χρόνη) συχνά με ταυτόχρονη αφήγηση, σαν ένας σύγχρονος Χορός, υμνούν και γιορτάζουν τη σχέση με τις γιαγιάδες, τις γυναίκες που στάθηκαν "δυο φορές μαμάδες". Το απλό κείμενο διατρέχεται από χιούμορ και τρυφερότητα καθώς ανιχνεύει αυτόν τον πολύτιμο δεσμό, εμπλουτισμένο και από τις προσωπικές καταθέσεις των ηθοποιών. Παράλληλα, η παράσταση "κοιτάει" τη (νέα) γυναίκα που υπήρξε κάποτε η γιαγιά, τη ζωή και τη διαδρομή της, αγγίζοντας και το πεδίο του θηλυκού βιώματος.

ΜΑ ΓΚΡΑΝ' ΜΑ Εθνικό 2024-25

Υπάρχει τρυφερότητα, αγάπη και συναίσθημα στη δουλειά, αν και δεν αποφεύγεται η εντύπωση πως συχνά το συναίσθημα εκβιάζεται. Έπειτα, η δραματουργία αποδεικνύεται σχετικά αδύναμη και ζημιώνει την παράσταση, οδηγώντας τη σε σκηνές διαφορετικών ποιοτήτων και ρυθμών. Στο άτυπο δεύτερο μέρος του έργου, όταν η γιαγιά αποκτάει ρόλο (με τη ζεστή, συγκινητική παρουσία της Ανδριανής Τουντοπούλου), ο ρυθμός επιβραδύνεται χαρακτηριστικά και η σκηνική πυκνότητα χαλαρώνει. Μένουν παρ' όλ' αυτά, το συναίσθημα και οι εικόνες, μαζί με την ωραία σκηνογραφική δουλειά της Θάλειας Μέλισσα, που αν και αποτυπώνει κατά βάση ρεαλιστικά το σπίτι της γιαγιάς έχει και ποιητικές ποιότητες, ενώ πολύ ωραία συμπληρώνουν το σκηνικό και τη συναισθηματική ατμόσφαιρα οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. 

Περισσότερες πληροφορίες

Μα Γκραν’μα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 95 '

Ένα έργο αφιερωμένο στη σχέση των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους. Ένα ποιητικό ταξίδι για τις μνήμες του παρελθόντος, την αγάπη, τον αποχωρισμό, όλα όσα μεγαλώνοντας χάνουμε και για το πώς οι αγαπημένοι μας θα ζουν μέσα μας για πάντα, που εκκινεί από την πραγματική σχέση του σκηνοθέτη με τη γιαγιά του, για να δραπετεύσει γρήγορα από τα όρια του προσωπικού και να διαμορφώσει έναν τόπο συλλογικό. Πέντε ηθοποιοί-αφηγητές επιστρέφουν στο σπίτι της γιαγιάς. Άλλοτε λειτουργώντας ως ενιαίο σύνολο, άλλοτε ως πρόσωπα αυτής της οικογένειας, ξετυλίγουν γεγονότα, αφηγήσεις και εξομολογήσεις. Το σπίτι δεν έχει πια την όψη του παρελθόντος. Ένα και μόνο ερέθισμα, ωστόσο, αρκεί, μια αίσθηση μονάχα, κι ο τοίχος που χωρίζει το παρελθόν από το παρόν γκρεμίζεται. Τίποτα πια δεν συγκρατεί τις αναμνήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.