Ηρακλής Μαινόμενος

3,5

Με έμφαση στο ανθρώπινο μέτρο, ωραίες ποιότητες και ισάξιες ερμηνείες, η παράσταση αναδεικνύει τις ουμανιστικές ποιότητες της σκοτεινής, και ελάχιστα παιζόμενης, τραγωδίας του Ευριπίδη.

Ηρακλής Μαινόμενος Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η ανθρωποκεντρική στόχευση του "Ηρακλή Μαινόμενου" φαίνεται να γοήτευσε τον Δημήτρη Καραντζά, ανεβάζοντας τη σχετικά άγνωστη, σπανίως παιζόμενη τραγωδία, μια τραγωδία "εξανθρωπισμού", όπου ένας ημίθεος ξεχνάει τους άθλους του και γίνεται άνθρωπος, θνητός, με όλα τα πάθη και τα δεινά του. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου ο τύραννος Λύκος έχει αρπάξει την εξουσία από τον Κρέοντα^ έτσι, η γυναίκα του Ηρακλή (και κόρη του Κρέοντα), τα παιδιά του και ο πατέρας του κινδυνεύουν με θάνατο, ώσπου ο ήρωας καταφτάνει από τον Άδη όπου βρισκόταν για τον τελευταίο του άθλο και σκοτώνει τον σφετεριστή της εξουσίας. Η τελευταία πράξη του δράματος όμως του επιφυλλάσσει τραγικό φινάλε, καθώς σαλεμένος από τη Λύσσα, σκοτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όπως στη "Μήδεια", ο Ευριπίδης θέλει έναν ημίθεο να γίνεται παιδοκτόνος, αλλά σε αντίθεση με την επώνυμη ηρωίδα, ο Ηρακλής δεν αναλαμβάνεται στους ουρανούς. Το δικό του άρμα του Ήλιου είναι η φιλία του Θησέα, που, χωρίς να φοβάται το μίασμα του παιδοκτόνου και γυναικοκτόνου, διακηρρύτοντας μια σχεδόν ουμανιστική αγάπη, πείθει τον Ηρακλή να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η πένθιμη και δωρική λιτότητα χαρακτηρίζει την παράσταση, τόσο εκ πρώτης όψεως, στο σκηνικό που κυριαρχείται από το μαύρο χρώμα και τις γεωμετρικές φόρμες (Κων/νος Σκουρλέτης) και στα πένθιμα ανδρικά κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη), όσο και στη γραμμή ερμηνείας. Η ανάγνωση του Καραντζά έχει τις δικές της τελετουργικές ποιότητες και η παράσταση κυριαρχείται από συνεχείς αναφορές (οπτικές και λεκτικές) στον Άδη/Κάτω Κόσμο, στο θρήνο, στην ικεσία για βοήθεια, ενώ η κίνηση των ηθοποιών εναλάσσεται μεταξύ των στατικών εικόνων της ικεσίας και του κινησιολογικού κρεσέντο του Χορού (κίνηση του Τάσου Καραχάλιου), υπό τους ήχους της ηλεκτρισμένης, με δημοτικές αναφορές, σύνθεσης του Φώτη Σιώτα.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η παρουσία της Στεφανίας Γουλιώτη ως Μεγάρα είναι διαπεραστική, κάπως σχηματική η τυραννική απεικόνιση του Λύκου από τον Αινεία Τσαμάτη, πληθωρικές και εξωστρεφείς η Ηρώ Μπέζου (Ίρις) και Άννα Καλαϊτζίδου (Λύσσα), καθώς ενορχηστρώνουν με ηδονή τη συντριβή του ήρωα, ωραίος ο Χορός (Γιάννης Κλίνης, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος): ολιγομελής ίσως για τις ανάγκες της περιοδείας, πάντως η μικρή του σύνθεση εντείνει την ψυχική ερημία του έργου. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι κάπως άκαμπτος ερμηνεύοντας τον ρωμαλέο και ηρωικό Ηρακλή στην πρώτη του εμφάνιση, όμως μετά τις μιαρές δολοφονίες αποκαλύπτει αξιοσημείωτες στιγμές συντριβής και οδύνης. Απέναντι σε θεούς που εμφανίζονται πέρα για πέρα άδικοι, ο Καραντζάς αναδεικνύει τον άνθρωπο, το φίλο που συμπαραστέκεται και η σκηνή μεταξύ του Θησέα (Νίκος Μήλιας) και του Ηρακλή προσφέρει υψηλές δόσεις συναισθήματος. Ο Γιώργος Γάλλος ως Αμφιτρύων αποδεικνύεται το πραγματικό τραγικό πρόσωπο του έργου, ένας ηλικιωμένος άνδρας που απομένει ολομόναχος, καταθέτοντας μια βαθιά εσωτερική και μεγάλης συναισθηματικής ποιότητας ερμηνεία.

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής μαινόμενος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Ευριπίδης, σε αυτό το σπάνια παιζόμενο έργο του, βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Σπυριδούλες" των 4Frontal στη Θεσσαλονίκη και από τη νέα σεζόν ξανά Αθήνα

Το βραβευμένο ελληνικό έργο που μιλά για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με αφορμή την αληθινή ιστορία της ομώνυμης "ψυχοκόρης" που υπέστη βαριά κακοποίηση, συνεχίζεται, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

Το "Parliament" έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη και ζητά τη συμμετοχή σου

Όλοι είναι προσκεκλημένοι να έρθουν στο Μπενάκη και να μπουν στο συμμετοχικό έργο που ετοιμάζει ο χορογράφος και εικαστικός Michael Kliën.

Ταιριάζει τελικά το πένθος στην Ηλέκτρα, Κωνσταντίνε Κυριακού;

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συν-δημιουργός της θεατρικής εταιρείας THEARTES -μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη- γράφει για τη νέα τους παράσταση, όπου ο Ευγένιος Ο’Νιλ συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".