Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα

3,5
Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα Γιώργος Καλκανίδης©

Δημιουργός που καταπιάνεται με το ζήτημα του δογματισμού και του πολιτικού ολοκληρωτισμού μέσα από ετερόκλητα κείμενα (Ψαθάς, Αισχύλος, Όργουελ, Μπρεχτ), ο Μπινιάρης βάζει ίσως την κατακλείδα του με την τριλογία των πρόσφατων παραστάσεών του ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι", "Προμηθέας", "Σαλό"). Κι αν στον "Αρτούρο" επέλεξε ένα έργο που καταδεικνύει τα αίτια που γεννούν το φασισμό, τώρα πηγαίνει στην κατάληξή του, που παρουσιάζεται ως η πλέον αποτρόπαια. Δίνει θεατρική υπόσταση στην εμβληματική –και βασανιστικά δύσκολη στη θέασή της– ταινία του Παζολίνι, όπου η ανθρώπινη θηριωδία και, κυρίως, η ηδονή που προκαλεί ξεπερνούν τα όρια του αδιανόητου.

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα
Γιώργος Καλκανίδης©

Ο πλήρης εξευτελισμός και η ολοκληρωτική παραβίαση του ανθρώπινου σώματος και μέσω αυτού της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης απεικονίζεται στην ιστορία των 18 εφήβων που υποβάλλονται σε ακραία και ταπεινωτικά, σεξουαλικά και άλλα, βασανιστήρια από τέσσερις εκπροσώπους της εξουσίας. Ο Μπινιάρης δεν τοποθετεί τη δράση στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως κάνει ο Ιταλός δημιουργός (καταδεικνύοντας ίσως πως οι δυνάστες πραγματοποιούν τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων τους, όταν βλέπουν το τέλος να πλησιάζει), επιλογή που ίσως διευρύνει το πλαίσιο πρόσληψης, ίσως όμως να το καθιστά λιγότερο πραγματικό και άρα λιγότερο επώδυνο.

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα
Γιώργος Καλκανίδης©

Από άποψη σύλληψης και εκτέλεσης, η παράσταση αγγίζει υψηλά επίπεδα: Η συγκλονιστική μουσική του Τζεφ Βάγγερ αποδεικνύεται ευστοχότερη στην αναπαράσταση της φρίκης απ’ ό,τι το κείμενο (η δραματουργία του σκηνοθέτη και της Έλενας Τριανταφυλλοπούλου συμπυκνώνουν λειτουργικά, αλλά στα απολύτως βασικά, το πρωτότυπο). Συνολικά, είναι περισσότερο επιδραστικές οι σκηνές όπου δεν κυριαρχεί ο λόγος αλλά η κινησιολογία (Αλέξανδρος Βαρδάξογλου) και η φυσική παρουσία των ηθοποιών: ο Υψηλότατος του Ιερώνυμου Καλετσάνου μοιάζει με σιχαμερό ερπετό και ξεχωρίζει στους τρεις "μαέστρους" της φρίκης, δίπλα στους γλοιώδεις Κώστα Μπερικόπουλο (Εξοχότατος) και Γιάννη Κότσιφα (Δούκας), ενώ η Αγορίτσα Οικονόμου και η Ιωάννα Μαυρέα (Αφηγήτριες) συχνά καθηλώνουν μόνο με το βλέμμα τους.

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα
Γιώργος Καλκανίδης©

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, σημείο αιχμής αποτελούν, τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο τυραννισμένων σωμάτων, οι Νέοι και οι Νέες, τα θύματα του σαδισμού (Γ. Ζιάκας, Ν. Κατσούρα, Λ. Μποζάκη, Ειρ. Τσέλλου, Γ. Χαρκοφτάκης κ.ά.), όπως και οι ανατριχιαστικοί Φρουροί (Αλ. Βαρδάξογλου, Απ. Καμιτσάκης, Ν. Ντούρος, Ά. Ορμένι). Το μαρμάρινο μνημειακό σκηνικό με τα ελάχιστα, γοτθικής επιβλητικότητας έπιπλα (Μικαέλα Λιακατά) και τα εξαίσια τελετουργικά κοστούμια (Ηλένια Δουλαδίρη) διαμορφώνουν ένα ταιριαστό σκηνικό περιβάλλον. Συνολικά, η παράσταση αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο φέρνουν εις πέρας με γενναιότητα οι ηθοποιοί, παραδόξως όμως μοιάζει και κάπως "ασφαλής": Αφενός, οι σκηνές της φρίκης φαντάζουν τόσο καλά ζυγισμένες, ώστε να εκτονώνονται προτού η δυσφορία των θεατών φτάσει στο απροχώρητο, κι έπειτα το όλο θέαμα, παρά την αμεσότητά του, λειτουργεί περισσότερο ως αισθητικό παρά ως πολιτικό γεγονός.

Περισσότερες πληροφορίες

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα

  • Μουσικοθεατρική

Απαγορευμένη μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η ταινία που σόκαρε το κοινό και τους κριτικούς την εποχή της κυκλοφορίας της, αμέσως μετά τη δολοφονία του δημιουργού της, βασίζεται στο ημιτελές μυθιστόρημα 120 ημέρες στα Σόδομα του Μαρκησίου ντε Σαντ. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στη Δημοκρατία του Σαλό, ένα κρατίδιο-μαριονέτα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ιταλία όπου, μεταξύ άλλων, οι φασίστες αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση εννέα κοριτσιών και εννέα αγοριών και, αφού τα παραλαμβάνουν με τη συγκατάθεση των οικογενειών τους, τα μετατρέπουν σε δούλους και τα υποβάλλουν σε ακραία σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Η απολύτως οριακή αυτή ψυχοσεξουαλική διερεύνηση της αισθητικής και φιλοσοφίας του ολοκληρωτισμού από τον Παζολίνι και τον συνσεναριογράφο του Σέρζο Τσίττι μετατρέπεται, στη σκηνή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σε ρηξικέλευθη παράσταση μουσικού θεάτρου από τον ανατρεπτικό Άρη Μπινιάρη σε συνεργασία με τον συνθέτη Τζεφ Βάνγκερ και έναν πολυάριθμο θίασο διακεκριμένων ηθοποιών.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.