Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα

  • 3,5

Απαγορευμένη μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η ταινία που σόκαρε το κοινό και τους κριτικούς την εποχή της κυκλοφορίας της, αμέσως μετά τη δολοφονία του δημιουργού της, βασίζεται στο ημιτελές μυθιστόρημα 120 ημέρες στα Σόδομα του Μαρκησίου ντε Σαντ. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στη Δημοκρατία του Σαλό, ένα κρατίδιο-μαριονέτα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ιταλία όπου, μεταξύ άλλων, οι φασίστες αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση εννέα κοριτσιών και εννέα αγοριών και, αφού τα παραλαμβάνουν με τη συγκατάθεση των οικογενειών τους, τα μετατρέπουν σε δούλους και τα υποβάλλουν σε ακραία σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Η απολύτως οριακή αυτή ψυχοσεξουαλική διερεύνηση της αισθητικής και φιλοσοφίας του ολοκληρωτισμού από τον Παζολίνι και τον συνσεναριογράφο του Σέρζο Τσίττι μετατρέπεται, στη σκηνή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σε ρηξικέλευθη παράσταση μουσικού θεάτρου από τον ανατρεπτικό Άρη Μπινιάρη σε συνεργασία με τον συνθέτη Τζεφ Βάνγκερ και έναν πολυάριθμο θίασο διακεκριμένων ηθοποιών.


Ερμηνεύουν: Κ. Μπερικόπουλος, Ιερ. Καλετσάνος, Γ. Κότσιφας, Αγ. Οικονόμου, Ιωάν. Μαυρέα. Σκην.- βίντεο: Μ. Λιακατά. Κοστ.: Ηλ. Δουλαδίρη. Μουσ.: Tζ. Βάνγκερ. Φωτ.: Β. Μούντριχας. Κατάλληλο για άνω των 18 ετών.

Αναλυτική κριτική

Τολμηρό σκηνικό εγχείρημα να θεατροποιηθεί η ομώνυμη ταινία του Παζολίνι, σε μια παραγωγή υψηλής αισθητικής και εκτέλεσης, που όμως έχει περισσότερο αισθητικό παρά πολιτικό αποτύπωμα. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική