Σκηνές από ένα γάμο

3

Ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Σουηδού κινηματογραφιστή και θεατρικού σκηνοθέτη ανεβαίνει σε μια προσεγμένη και καλοπαιγμένη παράσταση, που επικυρώνει τη διαχρονική δημοφιλία του.

Σκηνές από ένα γάμο Γιώργος Χατζηνικολάου©

Το γεγονός ότι το έργο του Μπέργκμαν γράφτηκε σε πολλές μορφές κι έτσι απευθύνθηκε σε κάθε είδους κοινό –ξεκίνησε ως σειρά έξι επεισοδίων για τη σουηδική τηλεόραση, έγινε γρήγορα ταινία (1974) και λίγο αργότερα θεατρικό έργο (1981), που πρώτος σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Μπέργκμαν– είναι μια καλή ένδειξη της ευρείας απεύθυνσης που έχει. Το ότι περιέχει πλήθος αυτοβιογραφικών στοιχείων –είναι μάλλον διαδεδομένη η δήλωση του δημιουργού: "έγραψα τις "Σκηνές” σε τρεις μήνες, τη γύρισα σε τέσσερις, χρειάστηκε όμως η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής"–, δεν αφαιρεί καθόλου από αυτήν τη δύναμή του να απευθύνεται στον καθένα, ακόμη και σαράντα χρόνια μετά. Διότι οι "Σκηνές από ένα γάμο" αποτελούν την ακτινογραφία μιας ζωής δύο ανθρώπων, με την οποία καθένας μπορεί να ταυτιστεί, να αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του, των σχέσεων ή των μοτίβων συμπεριφοράς του. Οι ήρωες, το ζευγάρι των αστών που ζει στο καλόγουστο σπιτικό τους, θα μπορούσαν να είναι κάποιοι από εμάς, παρά τη σκανδιναβική καταγωγή τους· ούτως ή άλλως, ο Μπέργκμαν είναι ο Βορειοευρωπαίος που κατεξοχήν κατάφερε να αγγίξει τη μεσογειακή ψυχή, ένας συνεχιστής του Ίψεν και, ιδιαίτερα, του Στρίντμπεργκ. Ο Γιόχαν και η Μαριάννε δείχνουν αγαπημένοι, είναι τρυφεροί μεταξύ τους, αντιμετωπίζουν τα μικροπροβλήματα που φέρνει η συμβίωση και η ρουτίνα με ειλικρίνεια και διάθεση αποδοχής, έως ότου η καλογυαλισμένη βιτρίνα αρχίζει να ραγίζει και τελικά συντρίβεται πλήρως.

Σκηνές από ένα γάμο
Σπύρος Περδίου©

Η δημιουργία οικείας ατμόσφαιρας είναι κομβική στη σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, που επεδίωξε ιδιαίτερα μια τέτοια συνθήκη: Οι δύο ηθοποιοί υποδέχονται τους θεατές σαν να ήταν καλεσμένοι στο σπίτι τους, όπου γιορτάζουν τη δέκατη επέτειο του γάμου τους, και τους εμπλέκουν στην έναρξη της παράστασης. Έτσι, η συνέχεια αποδεικνύεται ακόμη πιο επιδραστική, καθώς η σκηνοθεσία θα κοιτάξει κατάματα τον, υπόγειο αρχικά, κλονισμό της συζυγικής συμβίωσης· η τρυφερότητα θα δώσει τη θέση της σε κάτι βίαιο, οξύ και άσχημο, μέχρι να κλείσει ο κύκλος σαν πληγή που επουλώνεται αφού αιμορραγήσει.

Σκηνές από ένα γάμο
Σπύρος Περδίου©

Φυσικά, πάρα πολλά εξαρτώνται από τους ηθοποιούς, αφού οι "Σκηνές από ένα γάμο" δεν αφορούν μόνο ή τόσο δύο ανθρώπους που μοιράζονται μια διαδρομή, όσο δύο ενηλίκους, που αναγκάζονται να αντικρίσουν με ειλικρίνεια πρωτίστως τους εαυτούς τους κι έπειτα τη σχέση τους. Ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου διανύουν αυτή τη μεγάλη και ταραχώδη ψυχική απόσταση με ζήλο και πάθος, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, ξεπερνώντας έτσι τα, ελάχιστα, σημεία κειμένου και παράστασης που ακούγονται κάπως μελοδραματικά. Σημαντικά συνεισφέρουν στη δημιουργία της καλόγουστης ζωής του ζευγαριού τα σκηνικά της Αλέγιας Παπαγεωργίου και τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα· ειδικά τα τελευταία συμπρωταγωνιστούν με τους ήρωες, καθώς τους συνοδεύουν σε κάθε συνθήκη της ζωής τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκηνές από ένα γάμο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Γιόχαν και η Μάριαν, ένας ψυχολόγος και μια δικηγόρος, έρχονται αντιμέτωποι με τα στάδια της παρακμής της συζυγικής τους σχέσης -τη φθορά, την πλήξη, την απιστία, τη σύγκρουση και τέλος τον αποχαιρετισμό- στο έργο-σημείο αναφοράς που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως διάσημη κινηματογραφική ταινία. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλ. Καρακούλη σκηνοθετεί το δημοφιλές έργο σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον άλλον. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έχει πει ο Μπέργκμαν για το έργο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.