Η κατάρα της Ίρμα Βεπ

1,5

Το έργο για δύο πρωταγωνιστές που αλλάζουν ρόλους και κοστούμια με φοβερή ταχύτητα μοιάζει ξεθυμασμένο, σε μια παράσταση όπου όλα παίζονται με το ίδιο τέμπο, άχρωμα και χωρίς μαεστρία.

Η κατάρα της Ίρμα Βεπ

Το έργο για δύο πρωταγωνιστές που αλλάζουν ρόλους και κοστούμια με φοβερή ταχύτητα μοιάζει ξεθυμασμένο, σε μια παράσταση όπου όλα παίζονται με το ίδιο τέμπο, άχρωμα και χωρίς μαεστρία.

Η κατάρα της Ίρμα Βεπ - εικόνα 1

Στην απομονωμένη οικία Μάντακρεστ όπου ζει ο Έντγκαρ μαζί με την ιδιότροπη οικονόμο Τζέιν Τουίσντεν, τον λοξό υπηρέτη Ίγκορ Άντεργουντ με το ξύλινο πόδι –το αληθινό, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται σε στομάχι λύκου– και τη δεύτερη σύζυγό του λαίδη Άλμπα, το πνεύμα της πρώτης συζύγου του, της λαίδης Ίρμα, στοιχειώνει τους πάντες. Τα υπονοούμενα και τα ερωτικά παιχνίδια δεν σταματούν και οι λυκάνθρωποι μπλέκονται με τους βρικόλακες και τις μούμιες­ στην παιγνιώδη πλοκή του έργου, που αποκαλύπτει το ευφυές πνεύμα του συγγραφέα Τσαρλς Λάντλαμ, ιδρυτή του Ridiculous Theatre Company, και το όραμά του για την αμερικανική κωμωδία ως σύνθεση παρωδίας, φάρσας, μελοδράματος και σάτιρας. Με την «Κατάρα της Ίρμα Βεπ» μοιάζει να μας λέει: «Παιδιά, χαλαρώστε, αφήστε στην άκρη τις σκοτεινές στιγμές, οι κατάρες θα υπάρχουν όσο ­νιώθουμε καταραμένοι».

Η κατάρα της Ίρμα Βεπ - εικόνα 2

Παρωδεί το γκροτέσκο, την ελισαβετιανή δραματουργία, τη λογοτεχνία του φανταστικού, τις ταινίες τρόμου, στήνει ένα αλλόκοτο σκηνικό πανηγύρι στο οποίο οι δύο ηθοποιοί, ο Φάνης Μουρατίδης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, επιδίδονται σε μια ανεπανάληπτη εναλλαγή ρόλων. Το καθήκον του σκηνοθέτη Γιάν­νη Κακλέα να οδηγήσει τους ηθοποιούς στην εναλλαγή οκτώ ρόλων υπό την πίεση της ατάκας και του χρονομέτρου δεν ήταν εύκολο. Όταν μάλιστα η κωμωδία είναι το πεδίο και των δύο ηθοποιών, κάνουν την εμφάνισή τους οι αυτοσχεδιασμοί που θυμίζουν περισσότερο πρόβα παρά παράσταση, όπως και η υπερβολική έκφραση που παραπέμπει σε καλαμπούρι. Ίσως δεν ήταν στις προθέσεις του Φάνη Μουρατίδη να... παρωδήσει την παρωδία ως ένας περιγραφικός αφηγητής, αλλά αυτό εισπράξαμε. Σε ένα θεατρικό πινγκ πονγκ όπως αυτό,­ μοιραία οι θεατράλε εξάρσεις­ και τα υπερβολικά γκαγκ αναχαίτισαν τις υποκριτικές αρετές του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος προσπαθούσε να δώσει διαφορετικό χρώμα και τόνο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πανεπιστημίου 7, 2103221579. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κατάρα της Ίρμα Βεπ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Οι δύο γνωστοί κωμικοί ηθοποιοί υποδύονται οκτώ αντρικούς και γυναικείους ρόλους, σε αυτήν την παρωδία ταινιών φρίκης και της λογοτεχνίας του τρόμου, που είναι ποτισμένη με σασπένς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το 5ο βήμα

Σύγχρονο έργο για την ανδρική ταυτότητα και την απεξάρτηση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια καλοδουλεμένη, ουσιαστική παράσταση με δύο δυνατές ερμηνείες. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
22/01/2026

Το όνομα

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, μια φαινομενικά αθώα ανακοίνωση πυροδοτεί συγκρούσεις, αποκαλύψεις και ανατροπές. Η "σκεπτόμενη" γαλλική κωμωδία μετατρέπεται επί σκηνής σε ένα καλοζυγισμένο θέαμα αβίαστου γέλιου, που δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. | Powered by Uber

"Locandiera": Φωτογραφίες από την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Η κλασική κωμωδία "Locandiera" του Κάρλο Γκολντόνι αποκτά νέα πνοή σε μια σύγχρονη και φρέσκια εκδοχή, με την υπογραφή των καταξιωμένων Γιάννη Κακλέα και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

"Ταπ Άουτ": Ένας μονόλογος για τα όρια της αντοχής στο Μικρό Γκλόρια

Ο νέος μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη διεισδύει στον αγώνα για επιβίωση απέναντι σε έναν κόσμο-αντίπαλο, σε σκηνοθεσία Θανάση Ισιδώρου και ερμηνεία Τάσου Κορκού.

Πρεμιέρα για την "Φλαντρώ"- Μαρία Τζομπανάκη στο Θέατρο Αλάμπρα

Η εμβληματική τραγωδία του Παντελή Χορν, ανεβαίνει ξανά στην σκηνή, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Ο Μάριο Μπανούσι τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα

Συγχαίρουμε τον Μάριο Μπανούσι για την απονομή του Αργυρού Λέοντα στα Βραβεία Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, μια σπουδαία διεθνή διάκριση που αναγνωρίζει τη μοναδική καλλιτεχνική του φωνή. Είναι η πρώτη φορά που ένας ντόπιος δικός μας δημιουργός κερδίζει σε αυτή την κορυφαία κατηγορία του θεάτρου, γεγονός που κάνει τη διάκριση ακόμη πιο ξεχωριστή και ιστορική για το ελληνικό θέατρο.

Ο "Μουνής" της Λένας Κιτσοπούλου συνεχίζεται στο Olvio

Το έργο για τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής επαρχίας σκηνοθετεί η Νατάσα Παπαμιχαήλ.