Από τη σιωπή στην άνοιξη

3

Έργο δωματίου για τη μοναξιά, με ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά απότομο τέλος, ευτυχεί με το πρωταγωνιστικό ντουέτο των Τσακίρογλου-Φέρτη.

Από τη σιωπή στην άνοιξη

Έργο δωματίου για τη μοναξιά, με ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά απότομο τέλος, ευτυχεί με το πρωταγωνιστικό ντουέτο των Τσακίρογλου-Φέρτη. Οι δυο βετεράνοι συγκινούν και αποδεικνύουν την κλάση τους χωρίς κορώνες, ενώ η Κατερίνα Λέχου εμποτίζει την παράσταση με την ήπια ενέργειά της.

Από τη σιωπή στην άνοιξη - εικόνα 1

Σαν οξυδερκής ψυχολόγος, ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας εκθέτει την περίπτωση δυο φιλότεχνων αστών που συντρίβονται κάτω από το βάρος της καθημερινότητας και της μοναξιάς. Μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους, τα δύο αδέλφια συζητούν περί ζωής και τέχνης, τσακώνονται και φιλιώνουν σε μια λεκτική μονομαχία, δημιουργώντας εν τέλει ένα κείμενο προκλητικό, το οποίο καταδεικνύει τις μεταξύ τους ρωγμές αλλά και την κατάρρευση που έρχεται. Καταλύτης στη σχέση τους μια χωρισμένη γυναίκα, που έρχεται να νοικιάσει το διαμέρισμα κάτω από το δικό τους και φέρνει άλλο αέρα στη ζωή τους. Γοητευτική, πληγωμένη και μόνη, γεννά το αίσθημα της ερωτικής προσμονής σ’ ένα από τα δυο αδέλφια χωρίς όμως ανταπόδοση. Οι κόσμοι τους διασταυρώνονται, όπως εξάλλου διασταυρώνεται το δραματικό στοιχείο με το χιούμορ, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα, η οποία υποστηρίζεται λειτουργικά από τη σκηνογραφία-ενδυματολογία (Γιώργος Πάτσας), τους φωτισμούς (Μελίνα Μάσχα) και τη μουσική επιμέλεια (Σταύρος Γασπαράτος).

Από τη σιωπή στην άνοιξη - εικόνα 2

Η σκηνοθεσία απηχεί την έντεχνη ισορροπία του έργου ανάμεσα στην ποιητικότητα και την καθημερινότητα. Η Λίλλυ Μελεμέ έδωσε ρεαλιστική βάση και ποιητική πνοή εστιάζοντας σ’ αυτό που προτάσσει και ο συγγραφέας, τη δυναμική της σχέσης των δυο ανδρών. Καθηλωτικός ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του πιο ευαίσθητου από τους δύο αδερφούς, γίνεται ένα με το ρόλο του και μαγνητίζει το βλέμμα τόσο του θεατή όσο και του συνομιλητή του στο πρώτο μέρος της παράστασης. Εκεί, ο Γιάννης Φέρτης φαντάζει κάπως άνευρος, για να πάρει όμως τη «ρεβάνς» στο δεύτερο μέρος, με ένα συναισθηματικό ξέσπασμα. Η Κατερίνα Λέχου είναι μια πολύ καλή ηθοποιός, αλλά το ίδιο το έργο κάνει ένα πολύ επιφανειακό ψυχογράφημα του ρόλου της. Δεν της δίνει τη δυνατότητα να σκάψει βαθιά στην υπόσταση της μοναχικής γυναίκας, και αυτό, με έναν τρόπο, είναι που οδηγεί σε ένα αμήχανο φινάλε.

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103612500. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Από τη σιωπή στην άνοιξη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο δίδυμοι που αγαπούν το θέατρο, την όπερα αλλά και το νεοκλασικό πατρικό τους με τον κήπο. Όταν όμως μια μοιραία γυναίκα εισβάλλει στη ζωή τους, τα πάντα ανατρέπονται

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα Κουκλόσπιτο" σε ανθρώπινη κίνηση – Η Loxodox ξαναγράφει τον Ίψεν

Η ομάδα Loxodox παρουσιάζει στην Σκηνή Μπέκετ το αριστούργημα του Ίψεν, "Ένα Κουκλόσπιτο", σε μια δική της ανάγνωση με σκηνοθέτη τον Αλκίνοο Δωρή, όπου η Νόρα γίνεται ζωντανός πυρήνας σχέσεων και εσωτερικής αφύπνισης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

5+1 άχαστες θεατρικές επαναλήψεις

Εσείς είδατε τις έξι περσινές επιτυχίες που επέστρεψαν αυτή τη σεζόν; Μην τις χάσετε!

Δυναμική σεζόν με εμβληματικά έργα στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Συγκίνηση, ιστορία, χιούμορ και δυνατές εμπειρίες για όλη την οικογένεια επιφυλάσσει η σεζόν στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", που για ακόμη μία φορά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις προτιμήσεις του κοινού.

Χορός: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα 100 χρόνια Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο

Έφτασε η ώρα της πρεμιέρας για το χορευτικό γεγονός της χρονιάς: Όλα όσα μάθαμε στη συνέντευξη τύπου για την επετειακή παράσταση "The First and the Future" που έφερε την Martha Graham Dance Company στην Αθήνα.

Φωτογραφίες από τον σαγηνευτικό "Dracula" στο θέατρο Πόρτα

Ο μύθος του Δράκουλα ζωντανεύει επί σκηνής από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών με την υπογραφή του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

"Η ράβδος"- Τελευταίες παραστάσεις στο Οδού Κυκλάδων

Ένα έργο που διεγείρει τη σκέψη και ανοίγει θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό "Η ράβδος" του Ρέιβενχιλ, παρουσιάζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" με πρωταγωνιστή τον Άρη Λεμπεσόπουλο.

"Taniko"- κρασί στο χέρι, αγγλικοί υπέρτιτλοι στη σκηνή

Το "Taniko" δίνει τις τελευταίες παραστάσεις του με εκλεκτό κρασί και αγγλικούς υπέρτιτλους, προσκαλώντας το κοινό σε μια ιδιαίτερη πρόταση στο Studio Μαυρομιχάλη.