Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

3

Μπλέκοντας τη λύρα με το beat, μια αρχετυπική νουβέλα ενηλικίωσης με έναν μεταμοντέρνο ρομαντισμό, έργο και παράσταση συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό σύμπαν έμπλεο υλικότητας, ποιητικότητας και ελληνικότητας.

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

Μπλέκοντας τη λύρα με το beat, μια αρχετυπική νουβέλα ενηλικίωσης με έναν μεταμοντέρνο ρομαντισμό, έργο και παράσταση συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό σύμπαν έμπλεο υλικότητας, ποιητικότητας και ελληνικότητας.

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα - εικόνα 1

«Κάψα είναι ο έρωτας, ξέφωτο βαθύ, γεμάτο συκιές, ξεγέλασμα είναι, δράκος θυελλογέννητος, κεραυνός που ξεστράτισε, και σε βρήκε κατάστηθα»: γεμάτο κομμάτια καθαρής ποίησης είναι το ερωτικό δράμα που έγραψε ο Άκης Δήμου βάσει της νουβέλας του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη» (1919). Ο έφηβος Γιωργής ερωτεύεται την –κατά 15 χρόνια μεγαλύτερή του– Βαγγελιώ. Η μητέρα του, προσκολλημένη παθολογικά πάνω του, αντιμάχεται το «ανάρμοστο» νεανικό πάθος. Στέλνει τον γιο της στα όρη. Η Βαγγελιώ, όμως, αρρωσταίνει κι όλα περιπλέκονται…

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα - εικόνα 2

Έργο και παράσταση προασπίζονται μια συγκεχυμένη αλλά αισθητικά ενδιαφέρουσα άποψη για την ανάδυση μιας «άλλης» ελληνικότητας, συντεθειμένης από τη μετεγγραφή της δημώδους παράδοσης, του παγανισμού της «παλαιάς» Ορθοδοξίας (με τα προμηνύματα, τις κατάρες και τα βοτάνια), του νοσηρού ρομαντισμού που ταυτίζει τον έρωτα με το θάνατο, της παλαμικής αίσθησης για το «ελληνικό» και της καζαντζακικής για το «οντολογικό». Το σκηνικό του Ανδρέα Κασάπη, με τα μαδέρια, τα ερμάρια και το παλιό ντιβάνι είναι σαν τοπίο από το σινεμά του Αλέξη Δαμιανού και σαν έργο του Γιάννη Κουνέλλη. Από κοινού με τα κοστούμια αναφοράς της Δήμητρας Λιάκουρα, προασπίζονται την προσπάθεια της ομάδας Bijoux de Kant.

Εκεί που χωλαίνει, όμως, η παράσταση είναι στη διδασκαλία του νεο-νατουραλιστικού κώδικα που εναγκαλίζεται ο σκηνοθέτης. Μια νωχελική βραδύτητα διέπει την κίνηση και το λόγο. Οι διάλογοι εκφέρονται σαν ανενεργά κηρύγματα – έμπλεοι χασμάτων. Επαφίεται, λοιπόν, στον ηθοποιό να βρει έναν ερμηνευτικό δρόμο. Υπάρχει, λοιπόν, εδώ, μια ισχυρή περσόνα, η Τάνια Τσανακλίδου (η ηγεμονική μάνα), ένα απόκοσμο πλάσμα, η Λένα Δροσάκη (η ερωτοχτυπημένη μεγαλοκοπέλα), ο εφηβικός Νικόλας Αγγελής σε ένα ρόλο που δεν του πολυταιριάζει (ο κρυφο-ομοφυλόφυλος ερημίτης) και, πάνω απ’ όλα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος (Γιωργής): η σκηνική του αθωότητα καθηλώνει. Παίζει με όλο του το είναι το αγόρι-λάφυρο στα χέρια όλων των άλλων που αποζητά το ένα μόνο τούτο (και αδύνατο): να ζήσει ελεύθερα.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 85 '

Μια «συμφωνία» για την αδύνατη αγάπη, το κείμενο του Άκη Δήμου, αποτελεί παραλλαγή της εμβληματικής νουβέλας του I. Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιάννης Νιάρρος & Κώστας Νικούλι: "Στο θέατρο του Πενσότι, η αλήθεια κρύβεται στην απλότητα"

Με ανυπομονησία περιμένουμε τη νέα παράσταση του Μαριάνο Πενσότι στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (από 5/3). Μιλήσαμε με τον Γιάννη Νιάρρο και τον Κώστα Νικούλι, οι οποίοι μας αποκάλυψαν πώς είναι να αναμετράσαι με την "αχόρταγη σκιά" ενός πατέρα, μέσα από μια καθηλωτική, μίνιμαλ αφήγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
28/02/2026

"Επικίνδυνος Οίκτος": Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Stefan Zweig για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο

Η Κερασία Σαμαρά μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Χώρος ένα κλασικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα, φωτίζοντας τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στον οίκτο και την ηθική ευθύνη σε καιρούς κρίσης.

Ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στην υπό ίδρυση Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

Με αφορμή την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, η Άρση – Δίκτυο για τον Χορό και την Αναπηρία ζητά σαφείς θεσμικές εγγυήσεις για την ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στην ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Theater Pick | Η κατάρρευση: Όταν ο συγγραφέας του "Υπέροχου Γκάτσμπι" περιέγραψε την πτώση του

Η ομάδα Νοσταλγία ανεβάζει στο Rabbithole, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα έργο βασισμένο σε αυτοβιογραφικά κείμενα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.

Δεύτερο Διαβαλκανικό Συνέδριο Παραστατικών Τεχνών: Μύθοι και Θρύλοι στη σκηνή της Θεσσαλονίκης

Για δύο ημέρες, η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ερευνητών από τα Βαλκάνια, με το Δεύτερο Διαβαλκανικό Συνέδριο Παραστατικών Τεχνών να φωτίζει μύθους και θρύλους μέσα από σύγχρονες σκηνικές ματιές.

Ο Στέλιος Ανατολίτης έχει να πει σε όσους νιώθουν ότι όλα πάνε... "Κατά Διαόλου"

Μια μοναδική σόλο παράσταση του stand-up comedian Στέλιου Ανατολίτη στο Θέατρο Αυλαία στο Πασαλιμάνι, για όσους αντέχουν να γελάσουν με όλα όσα τους καταβάλλουν καθημερινά.

Κριτική Θεάτρου: Ήμερη - Η Ανατομία μιας Πτώσης στο Θησείον

Ενδιαφέρουσα και σκηνικά λειτουργική διασκευή της "Ήμερης" του Ντοστογιέφσκι, που δίνει φωνή στη σιωπηλή ηρωίδα και το βήμα σε μια παράσταση με σύγχρονο παλμό.