Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

3

Μπλέκοντας τη λύρα με το beat, μια αρχετυπική νουβέλα ενηλικίωσης με έναν μεταμοντέρνο ρομαντισμό, έργο και παράσταση συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό σύμπαν έμπλεο υλικότητας, ποιητικότητας και ελληνικότητας.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

Μπλέκοντας τη λύρα με το beat, μια αρχετυπική νουβέλα ενηλικίωσης με έναν μεταμοντέρνο ρομαντισμό, έργο και παράσταση συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό σύμπαν έμπλεο υλικότητας, ποιητικότητας και ελληνικότητας.

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα - εικόνα 1

«Κάψα είναι ο έρωτας, ξέφωτο βαθύ, γεμάτο συκιές, ξεγέλασμα είναι, δράκος θυελλογέννητος, κεραυνός που ξεστράτισε, και σε βρήκε κατάστηθα»: γεμάτο κομμάτια καθαρής ποίησης είναι το ερωτικό δράμα που έγραψε ο Άκης Δήμου βάσει της νουβέλας του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη» (1919). Ο έφηβος Γιωργής ερωτεύεται την –κατά 15 χρόνια μεγαλύτερή του– Βαγγελιώ. Η μητέρα του, προσκολλημένη παθολογικά πάνω του, αντιμάχεται το «ανάρμοστο» νεανικό πάθος. Στέλνει τον γιο της στα όρη. Η Βαγγελιώ, όμως, αρρωσταίνει κι όλα περιπλέκονται…

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα - εικόνα 2

Έργο και παράσταση προασπίζονται μια συγκεχυμένη αλλά αισθητικά ενδιαφέρουσα άποψη για την ανάδυση μιας «άλλης» ελληνικότητας, συντεθειμένης από τη μετεγγραφή της δημώδους παράδοσης, του παγανισμού της «παλαιάς» Ορθοδοξίας (με τα προμηνύματα, τις κατάρες και τα βοτάνια), του νοσηρού ρομαντισμού που ταυτίζει τον έρωτα με το θάνατο, της παλαμικής αίσθησης για το «ελληνικό» και της καζαντζακικής για το «οντολογικό». Το σκηνικό του Ανδρέα Κασάπη, με τα μαδέρια, τα ερμάρια και το παλιό ντιβάνι είναι σαν τοπίο από το σινεμά του Αλέξη Δαμιανού και σαν έργο του Γιάννη Κουνέλλη. Από κοινού με τα κοστούμια αναφοράς της Δήμητρας Λιάκουρα, προασπίζονται την προσπάθεια της ομάδας Bijoux de Kant.

Εκεί που χωλαίνει, όμως, η παράσταση είναι στη διδασκαλία του νεο-νατουραλιστικού κώδικα που εναγκαλίζεται ο σκηνοθέτης. Μια νωχελική βραδύτητα διέπει την κίνηση και το λόγο. Οι διάλογοι εκφέρονται σαν ανενεργά κηρύγματα – έμπλεοι χασμάτων. Επαφίεται, λοιπόν, στον ηθοποιό να βρει έναν ερμηνευτικό δρόμο. Υπάρχει, λοιπόν, εδώ, μια ισχυρή περσόνα, η Τάνια Τσανακλίδου (η ηγεμονική μάνα), ένα απόκοσμο πλάσμα, η Λένα Δροσάκη (η ερωτοχτυπημένη μεγαλοκοπέλα), ο εφηβικός Νικόλας Αγγελής σε ένα ρόλο που δεν του πολυταιριάζει (ο κρυφο-ομοφυλόφυλος ερημίτης) και, πάνω απ’ όλα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος (Γιωργής): η σκηνική του αθωότητα καθηλώνει. Παίζει με όλο του το είναι το αγόρι-λάφυρο στα χέρια όλων των άλλων που αποζητά το ένα μόνο τούτο (και αδύνατο): να ζήσει ελεύθερα.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 85 '

Μια «συμφωνία» για την αδύνατη αγάπη, το κείμενο του Άκη Δήμου, αποτελεί παραλλαγή της εμβληματικής νουβέλας του I. Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Ωραία Ελένη στην Κοιλάδα των Νεκρών Ερώτων" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ποιητική μουσικοθεατρική παράσταση- ωδή στη γυναίκα, την ειρήνη και την ελευθερία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2026

Οι παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν τις πρώτες εβδομάδες του 2026

Το φινάλε του 2025 και η αφετηρία του νέου έτους φέρνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας.

Ένα Κουκλόσπιτο: Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται στη Σκηνή Μπέκετ

Από την ομάδα Loxodox και σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή, η παράσταση έχει ανέβει ήδη από τα Χριστούγεννα και αξίζει την προσοχή σου.

Εξτρα παράσταση καθολικά προσβάσιμη για τον "Καρυοθραύστη" του Ολύμπια

Το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", με πρωτοποριακή ακουστική περιγραφή του οπτικού περιεχομένου, που συνοδεύεται από απτική ξενάγηση μία ώρα πριν την έναρξη και προεργασία με το κοινό σχετικά με την κινησιολογία.

30 πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Πυρετός νέων παραστάσεων μας περιμένει τον πρώτο μήνα του 2026 και οι θίασοι μας επιφυλάσσουν προτάσεις για όλα τα γούστα.

Hotel Amour

Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής τροφοδοτούν τη νέα δουλειά του μουσικού διδύμου και γίνονται αφορμή για ένα απολαυστικό μιούζικαλ, που ανεβαίνει με υψηλές δόσεις ενέργειας, χιούμορ και εκρηκτικές ερμηνείες. | Powered by Uber

Cleansed

Ο Δημήτρης Καραντζάς φωτίζει την αγάπη μέσα στην απόλυτη βία, σε ένα εμβληματικό έργο ακραίας προσωπικής γραφής. | Powered by Uber