Theater Pick | Η κατάρρευση: Όταν ο συγγραφέας του "Υπέροχου Γκάτσμπι" περιέγραψε την πτώση του

Η ομάδα Νοσταλγία ανεβάζει στο Rabbithole, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα έργο βασισμένο σε αυτοβιογραφικά κείμενα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.

Η κατάρρευση Μαρία Τούλτσα©

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ είναι ένας λογοτέχνης που περιέγραψε με τα έργα του σε όλο του το απατηλό μεγαλείο το αμερικάνικο όνειρο. Ο "Υπέροχος Γκάτσμπι” είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό του έργο, που πολλοί θα το θυμούνται από το σινεμά. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να δούμε στη σκηνή, για πρώτη φορά, το κείμενο όπου περιγράφει τη δική του, προσωπική πτώση, αφού το όνειρο του διαψεύστηκε. Ο λόγος είναι για την "Κατάρρευση” (The Crack Up), την παράσταση της ομάδας Νοσταλγία, την οποία παρακολουθούμε στο θέατρο Rabbithole στο Μεταξουργείο. 

Δείτε το Theater Pick για την "Κατάρρευση"

 

Η αεικίνητη ομάδα, που πάντα φέρνει κάτι ενδιαφέρον επί σκηνής, βυθίζεται στον κόσμο του συγγραφέα Σκοτ. Έναν κόσμο σκοτεινό, γεμάτο παραδοξότητες. Τον εντοπίζουμε, μεσήλικα πια, να καταφθάνει στο Λος 'Άντζελες όπου προσπαθεί να κάνει το ύστατο comeback. Η ψυχική του υγεία είναι κλονισμένη. Η φτώχεια και ο αλκοολισμός έρχονται για να τον αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο. Και όπως πάντα, η ανάγκη για επιβίωση τον πιέζει να γίνει παραγωγικός για να επιβιώσει.

Κατάρρευση

 

Παρ’ όλα αυτά, κάπου μέσα σε όλα τα πρόσωπα που έρχονται μέσα από το ταραγμένο του μυαλό και τον επισκέπτονται, ο Σκοτ βρίσκει χαραμάδες φωτός. Παραμένει αισιόδοξος κοιτάζοντας την τρέλα της ζωής στα μάτια. Ο χρόνος θα κυλήσει γρήγορα, χωρίς αυτό να έχει σημασία καθώς, όπως λέει ο συγγραφέας, "για την ψυχή είναι πάντα 3:00 το πρωί, κάθε μέρα”. Η σκηνοθεσία τονίζει με υπέροχο τρόπο την κατάδυση στα σκοτάδια του νου και όλα τα παράλογα, που μόνο με την καρδιά μπορείς να ακολουθήσεις.

Κατάρρευση

 

Η θεατρική διασκευή καθώς και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σίμωνα. Τα κοστούμια σχεδίασε η Δήμητρα Λιάκουρα, τη μουσική έγραψε η Τώνια Ράλλη και τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελήθηκε ο Γιώργος Βλαχονικολός.

 

Ερμηνεύουν μοναδικά οι: Γιάννης Γιαννούλης, Ματίνα Περγιουδάκη, Ιφιγένεια Γρίβα, Σίσσυ Μαράθου, Αχιλλέας Βατρικάς, Μιχάλης Ζαχαρίας, Δημήτρης Μπαλασάκης, Γιώργος Σίμωνας.

Κλείσε μια θέση τώρα στο more.com.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κατάρρευση

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 105 '

Η ομάδα Νοσταλγία βυθίζεται στον κόσμο του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της παγκόσμιας πεζογραφίας, μέσα από την πρώτη ελληνική θεατρική διασκευή του παράδοξου διηγήματος - κολάζ αυτοβιογραφικών κειμένων που χρονογραφούν την πορεία και τη ζωή του. Αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών. «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι», «Τρυφερή είναι η νύχτα», «Η παράξενη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματά του. Η ζωή του υπήρξε θυελλώδης και τόσο ασταθής, όσο και οι περιπέτειες των ηρώων του, που είναι πρόσωπα μυθικά και καθημερινά την ίδια στιγμή. Μοναδικός στο είδος του, με μια νέο-ρομαντική και διεισδυτική ματιά ο Φιτζέραλντ αναρριχάται στον ανθρώπινο ψυχισμό ξεπερνώντας τον πρώιμο νατουραλισμό, πλανάται σε μέρη που η φαντασία και τα όνειρα συμπληρώνουν τα κενά της πραγματικότητας. Η αγωνία και ο αγώνας για επιβίωση, για αναγνώριση, για επικοινωνία, είναι συνυφασμένα με μια διάθεση γλυκόπικρη και ταυτόχρονα ανταριασμένη: γνήσιο παιδί της εποχής της τζαζ και τη ποτοαπαγόρευσης. Πριν το απότομο τέλος της ζωής του, δημιουργεί ένα μικρό κολάζ αυτοβιογραφικών κειμένων, που όλα μαζί συνθέτουν μια αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας του, προσωπικής και επαγγελματικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διήμερο εντατικό εργαστήριο με τον βραβευμένο Μάριο Μπανούσι

Ο βραβευμένος με τον Αργυρό Λέοντα της Biennale της Βενετίας δημιουργός Μάριο Μπανούσι ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Flaming, για ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2026

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Μια επιθυμία που το κοινό κάνει πραγματικότητα σε κάθε πόλη

Μετά τα διαδοχικά sold out, η αγαπημένη παράσταση του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα συνεχίζει το ταξίδι της. Δείτε παρακάτω όλους τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη και Πάτρα.

Η "Αντιγόνη" ηττήθηκε στην Επίδαυρο

Είδαμε την παράσταση του Νορβηγού χορογράφου, Άλαν Λουσιέν Όγεν, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ελένη Σκότη: Ποιο έργο του ΜάρτινΜακ Ντόνα σκηνοθετεί;

Η Ομάδα Νάμα και η Ελένη Σκότη συναντούν ξανά τη σκοτεινή δραματουργία του Μάρτιν ΜακΝτόνα. "Η μοναξιά της Δύσης", με τους Παντελή Δεντάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Νικόλα Δροσόπουλο και Χριστίνα Μαριάνου, ζωντανεύει την εκρηκτική, βίαιη σύγκρουση δύο αδελφών. Ισχύει Early Bird προσφορά.

Τι θέατρο θα δεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα;

Καλοκαίρι στην γραφική Αττική; Δώσε άλλο νόημα στις διακοπές σου τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα επιλέγοντας μία από τις παρακάτω θεατρικές εξορμήσεις.

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα για την "Ειρήνη" του Νίκου Καραθάνου μετά την Επίδαυρο

Μετά τους 15.700 θεατές που κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η "Ειρήνη" του Νίκου Καραθάνου ξεκινά την περιοδεία της στην Αττική τον Αύγουστο.

Η μεγάλη παράσταση για τον Νίκο Ξυλούρη στο Λαύριο

Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας για την παράσταση "Νίκος Ξυλούρης – Ο Αρχάγγελος της Κρήτης", που κάνει στάση στην περιοδεία της στην Αττική.