Η νέα θεατρική σεζόν δεν ξεκινά μόνο με πρεμιέρες. Ξεκινά και με επιστροφές: παραστάσεις που αγαπήθηκαν, συζητήθηκαν και απέκτησαν σταθερή σχέση με το κοινό. Στο "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", η νέα επιστροφή, για 5η χρονιά, έρχεται να προστεθεί σε μια σημαντική θεατρική διαδρομή. Η ομάδα Gaff και η Σοφία Καραγιάννη μεταφέρουν στη σκηνή την προσωπική μαρτυρία του Χρόνη Μίσσιου, σε μια παράσταση όπου η ιστορική μνήμη γίνεται ζωντανή θεατρική πράξη (Σύγχρονο Θέατρο, από 26/9).

Στον "Μάρτυρα κατηγορίας" της Άγκαθα Κρίστι, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: τέταρτος χρόνος, 555 παραστάσεις, 200.000 θεατές και τρία συνεχόμενα χρόνια sold out. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί τον Γιάννη Βούρο, τον Δημήτρη Πιατά, την Ευγενία Δημητροπούλου και τον Μέμο Μπεγνή σε ένα δικαστικό θρίλερ όπου το μυστήριο και το σασπένς παραμένουν στο επίκεντρο (Θέατρο Χορν, από 30/9).
Τρία χρόνια συμπληρώνουν οι "Βρικόλακες" της Αναστασίας Παπαστάθη, με τη σκοτεινή οικογενειακή και κοινωνική πλευρά του Ίψεν να παραμένει στο προσκήνιο. Μαζί της οι Σοφία Αγγελικοπούλου, Κώστας Κλάδης, Θοδωρής Σκούρτας και Νεκτάριος Φαρμάκης (Radar, από 25/9). Στη δεύτερη χρονιά επιστρέφει η "Τζένη Τζένη" του Νίκου Καραθάνου, με τη Χάρις Αλεξίου, τον ίδιο, τον Χρήστο Λούλη, τη Ζέτα Μακρυπούλια και τον Άγγελο Παπαδημητρίου, σε μια νέα σκηνική ανάγνωση της αγαπημένης κινηματογραφικής ιστορίας (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 30/9).

Δεύτερη χρονιά και για το "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τους Χρήστο Λούλη, Μαίρη Μηνά, Δημήτρη Καπουράνη και Νατάσα Εξηνταβελώνη. Μια σκληρή, ποιητική και απαιτητική σκηνική πρόταση (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 28/9).
Στο Άνεσις επιστρέφουν δύο παραστάσεις που έκαναν έντονη την παρουσία τους την προηγούμενη σεζόν. Το "Bacon", με τον Γιώργο Μπένο και τον Αλέξανδρο Πιεχόβιακ, σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουίζου, επανέρχεται με το ωμό του βλέμμα πάνω στη βία και τη σιωπή (από 28/9). Και το "Τζόνι Μπλε" του Γιωργή Τσουρή επιστρέφει μετά από 150 συνεχόμενα sold out, με τον ίδιο, τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τον Μάνο Καζαμία και τη Βάλια Παπακωνσταντίνου (από 30/9).

Τα "Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" του Μαρκ Μέντοφ συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά, με την Ευσταθία Τσαπαρέλη και τον Πάρη Θωμόπουλο να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ιστορίας για την επικοινωνία, τη διαφορετικότητα και την αγάπη (Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου", από 26/9).
Στον δεύτερο χρόνο του επιστρέφει και ο "Αρχιτέκτων" της Φώφης Τρέζου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, με τον Γιώργο Παπαπαύλου, τον Θεόφιλο Μακρή και τη Μαρίνα Φλωροπούλου. Μια σουρεαλιστική κωμωδία για την ανάγκη ελέγχου της ζωής (Θέατρο 104, από 28/9). Το "(Α)γνώστου πατρός, Η κρυφή κασέτα" της Γωγώς Φάκου-Θεοδωράκη περνά στον δεύτερο χρόνο, συνδυάζοντας προσωπικό βίωμα, έρευνα και οικογενειακό μυστήριο (Μικρός Κεραμεικός, από 25/9).

Υπάρχουν, όμως, και επιστροφές περιορισμένης διάρκειας, που λειτουργούν ως ξεχωριστά θεατρικά ραντεβού. Η Nova Melancholia παρουσιάζει τον "Σεμπάστιαν" για δύο μόνο βραδιές, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό γεγονός. (ΠΛΥΦΑ, 29 & 30/9). Στον Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού επιστρέφει η "Μαύρη Σαμπούκα iconic" του Τόλη Παπαδημητρίου (28/9), ενώ στο Ωδείο Αθηνών τα "Ημερολόγια του Φρεντερίκ Σοπέν" συνδυάζουν θέατρο και μουσική, με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, την καταξιωμένη Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο (Ωδείο Αθηνών, 26/9).
Προπώληση: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Μαύρη σαμπούκα
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους σε μια κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό για τη φιλία, το λάθος timing και τα μεγάλα σουξέ, στον τελευταίο κύκλο της επιτυχημένης παράστασης που πάει για φινάλε. Όλα ξεκινούν από μια διάρρηξη που εξελίσσεται με αναπάντεχο τρόπο. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν κάνει εκεί την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος. Αυτός, βέβαια, ήταν ο μοναδικός τρόπος για τον Βλάση και το είδωλό του, τον δημιουργό του λαϊκού σουξέ «Μαύρη σαμπούκα» να συναντηθούν και να αναπτύξουν μια σχέση παράδοξα δυνατή.
Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και το ξέσπασμα του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». «Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος» έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στους δημιουργούς το έναυσμα να ανεβάσουν στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ή ίσως γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε εμάς. Η παράσταση μέσα από τέσσερις εξαιρετικές ερμηνείες μας δίνει την αφορμή να αναρωτηθούμε «πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;».
Μάρτυρας κατηγορίας
Στο βραβευμένο δικαστικό θρίλερ που παίζεται για τέταρτη σεζόν, μια μυστηριώδης γυναίκα κρατά το κλειδί της σκανδαλώδους δολοφονίας μιας πλούσιας χήρας για την οποία κατηγορείται -άδικα σύμφωνα με έναν δαιμόνιο ποινικολόγο- ο σύζυγός της. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Το έργο έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μας κρατήσει στην άκρη της καρέκλας από την πρώτη στιγμή ως το αποκαλυπτικό φινάλε: ένα έγκλημα, ένα τέλειο μυστικό, συνεχείς ανατροπές και το λεπτό «αστυνομικό» χιούμορ της συγγραφέως.
Βρικόλακες
Μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ που καταρρέει, το σημαντικό έργο καταδικάζει την κοινωνική υποκρισία που κρύβεται πίσω από μια βιτρίνα ηθικής, μιλώντας με τόλμη για τη γυναικεία αυτοδιάθεση και την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με την υπόθεση, η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν και γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.
Τζόνι μπλε
Μια κωμωδία μυστηρίου με φόντο τη σύγχρονη Ελλάδα που μάς συστήνεται ως «εκδίκηση σε οικογενειακή συσκευασία» και παράλληλα ως ένα σκοτεινό πορτρέτο του σύγχρονου ανδρισμού από τον βραβευμένο ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη. Σε ένα υπόγειο στη Νέα Ιωνία, ένα φαινομενικά αθώο ανδρικό πάρτι με ουίσκι, καβγάδες, «ανδρικά» αστεία και λαϊκά άσματα, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι θάρρους και αλήθειας. Ένας πατέρας ξανασμίγει με τους δυο κολλητούς του σε μια βραδιά συμφιλίωσης και κλασικής αντροπαρέας που θα εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα. Απρόσμενες αφίξεις θα εκτροχιάσουν ακόμη περισσότερο την περίεργη αυτή βραδιά. Ανάμεσα σε χαλασμένες τηλεοράσεις, κατεστραμμένες βιντεοκασέτες και αμοντάριστα πλάνα από το παρελθόν, οι πέντε ήρωές μας θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση, και μετά να ζήσουν με αυτήν. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας γονιός για το παιδί του; Συχνά ο ένοχος έχει το πρόσωπο που δεν θέλουμε ποτέ να κοιτάξουμε κατάματα. Το δικό μας.
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού
Ένας δάσκαλος ορθοφωνίας προσπαθεί να πλησιάσει μια κωφή γυναίκα που αρνείται να επικοινωνήσει, στο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο που ανατρέπει τις προκαταλήψεις. Η υπόθεση του έργου ακολουθεί τη σχέση του δασκάλου και μιας πρώην μαθήτριας του σχολείου, η οποία τώρα εργάζεται ως καθαρίστρια. Εκείνη έχει συνειδητά επιλέξει να μην διαβάζει τα χείλη και να ζει απομονωμένη, αποφεύγοντας τον έξω κόσμο. Εκείνος, βλέποντας την περίπτωσή της ως «επαγγελματική πρόκληση», προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος της. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος παραδίδει μια παράσταση βαθιά συγκινητική, με έντονη συναισθηματική φόρτιση και δραματικές εντάσεις, που κατορθώνει να αγγίξει τον θεατή με αμεσότητα και ειλικρίνεια.
Cleansed
Βασική εκπρόσωπος του In-Yer-Face Theatre (δηλαδή "θέατρο που σου έρχεται κατάμουτρα") η αυτόχειρας Βρετανίδα συγγραφέας, στήνει μια σκληρή και συγκινητική ιστορία, που εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, της αγάπης και του πένθους. Σ’ έναν κόσμο όπου η βία και η καταπίεση συνυπάρχουν με τρυφερές σχέσεις, οι χαρακτήρες παλεύουν να βρουν νόημα και σύνδεση, ενώ η απώλεια και ο θάνατος καραδοκούν σε κάθε στιγμή. Το έργο είναι ακραίο αλλά και ποιητικό, αναγκάζοντας τον θεατή να αντικρίσει την ανθρώπινη ψυχή χωρίς φίλτρα. Μιλά για το πένθος, την επιθυμία, την αγάπη και τη λύτρωση με έναν τρόπο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Η κρυφή κασέτα
Η σοκαριστική αληθινή ιστορία μιας νεαρής οικιακής βοηθού που φέρνει στον κόσμο παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, στα χρόνια της Χούντας, βασισμένη στο βιβλίο «(Α)γνώστου Πατρός» της Γωγώς Φάκου-Θεοδωράκη. Το γεγονός διχάζει, όχι μόνο τις οικογένειες τους, μα και σχεδόν ολόκληρη την χώρα. Ο έρωτας, η αδικία, η απόκρυψη της αλήθειες, το ίδρυμα που δόθηκε ο γιος της, η υιοθεσία, η θλίψη, η απαξίωση, ο αγώνας, η αποκάλυψη, η σχέση πατέρα-γιου, η δικαίωση: όλα καταγεγραμμένα στη συνέντευξή της, σε γνωστό δημοσιογράφο της εποχής.
Ο αρχιτέκτων
Μια υπαρξιακή, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη, σουρεαλιστική κωμωδία όπου ένας αρχιτέκτονας παρεμβαίνει διαρκώς στη ζωή ενός ζευγαριού, ανίκανος να εγκαταλείψει το δημιούργημά του, το σπίτι που έφτιαξε γι’ αυτούς. Δεν πρόκειται βέβαια για έναν απλό χώρο κατοίκησης, αλλά για ένα απολύτως ελεγχόμενο σύστημα: ένα σπίτι-σύνθεση, με αυστηρές αναλογίες, συγκεκριμένες διαδρομές, επιτρεπόμενες στάσεις και απαγορευμένες κινήσεις. Καθώς το ζευγάρι προσπαθεί να ζήσει μέσα στο σπίτι, να μετακινήσει έπιπλα, να καθίσει, να φιληθεί, να ξεκουραστεί, ο Αρχιτέκτονας διορθώνει, απαγορεύει, επιβάλλει. Κάθε ανθρώπινη ανάγκη θεωρείται παραβίαση της αρμονίας. Κάθε μικρή αλλαγή αντιμετωπίζεται ως απειλή για τη συνοχή του χώρου. Μια τραγική κωμωδία για τον σύγχρονο άνθρωπο, για την εγκλωβισμένη -ανάμεσα στην ανάγκη ελέγχου και στη βία της τελειότητας- ζωή του.
Bacon
Το θρίλερ - φαινόμενο μιλά χωρίς φίλτρα για την τοξική αρρενωπότητα, τη σεξουαλική σύγχυση, τη βία και τις συνέπειες της σιωπής, μέσα από την ιστορία της φιλίας δύο ανδρών. Το «Bacon» χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο επιδραστικά σύγχρονα βρετανικά κείμενα και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή και αφηγείται την ιστορία δύο εφήβων αγοριών από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, που συναντιούνται σε έναν κόσμο σχολικής βίας, καταπίεσης και ανομολόγητης επιθυμίας. Μια σχέση που ξεκινά ως φιλία εξελίσσεται σε εξάρτηση, έλξη και σύγκρουση, αφήνοντας ένα τραύμα που τους ακολουθεί στην ενήλικη ζωή. Χρόνια αργότερα, οι δύο άντρες έρχονται ξανά αντιμέτωποι.
Τζένη Τζένη
Μια μουσικοθεατρική παράσταση-γιορτή για την Ελλάδα που χάσαμε, σε διασκευή Γιάννη Αποσκίτη. «Ένα ηλιόλουστο ρέκβιεμ» που μετατρέπει την κινηματογραφική μνήμη της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμ σε ποιητική σκηνική εμπειρία. Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής και συνάμα μια γιορτή για την αθανασία που της χάρισε η ασημένια οθόνη. Μέσα σε αυτό το γιορτινό και πένθιμο κλίμα, οι ηθοποιοί του θιάσου αναζητούν αυτές τις θεϊκές μορφές που συνόδεψαν τα κυριακάτικα τραπέζια των παιδικών τους χρόνων, σε μια Ελλάδα που να καταδύεται καθημερινά στο πέλαγος των αναμνήσεων της, αναζητώντας τον εαυτό της, ξανά και ξανά.
Τα ημερολόγια του Φρεντερίκ Σοπέν
Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Πολωνού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν, «ποιητή του πιάνου» και ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού, που φέτος συμπληρώνονται 215 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Σοπέν, ένας νέος που απέδρασε από τη φλεγόμενη και κατακτημένη από τους Ρώσους τότε, Βαρσοβία, επιβιβάστηκε σε ένα τρένο για τη Βιέννη με μόνη περιουσία τις χειρόγραφες παρτιτούρες του αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και κυνηγώντας το όνειρο του στις μουσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Θα δημιουργήσει μέσα από την θλίψη του, υπέροχα αριστουργήματα, εμπνευσμένα από την αγάπη για την πατρίδα του όπως η «Τραγική» Πολωνέζα και η «Επαναστατική» Σπουδή. Γρήγορα γοήτευσε τα μουσικά σαλόνια του Παρισιού και κυριάρχησε στα μουσικά κέντρα της Ευρώπης. Θα συναναστραφεί τις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής ανάμεσα τους οι Ουγκό, Ντελακρουά, Μπερλιόζ, Μπαλζάκ κ.ά. Εκεί θα συναντήσει και τη Γεωργία Σάνδη, τη φιλέλλην διανοούμενη της εποχής, τη μοναδική γυναίκα συγγραφέα, με την οποία θα ζήσει έναν έρωτα που θα τελειώσει τραυματικά και θα γράψει αρκετά από τα έργα του εμπνευσμένος από την σχέση τους. Έφυγε πρόωρα από την ζωή στα 39 του χρόνια και παραμένει ο μύθος του παγκόσμιου ρομαντισμού.
Σεμπάστιαν
Η παράσταση εμπνέεται από τη μορφή του Άγιου Σεβαστιανού μέσα από τη δυτική τέχνη από την πρώιμη Αναγέννηση και μετά, η οποία είναι ταυτισμένη με τη νεότητα, τον αθλητισμό, την ηδυπάθεια, την ομοφυλοφιλία και τον μαρτυρικό θάνατο. «Ο Σεβαστιανός είναι ένα πολυπρισματικό αρχέτυπο, ένα καλειδοσκόπιο, ένα άβαταρ επιθυμιών και διαθέσεων. Διαβάζουμε ποιήματα, αναπαριστούμε πίνακες, ακκιζόμαστε, ποζάρουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε, εμπνεόμαστε από την παράδοση ενός έκκεντρου, πειραματικού κινηματογράφου. Μας ενδιαφέρουν οι συναισθηματικές και ενσώματες πρακτικές μέσω των οποίων εμείς σήμερα μπορούμε να σχετιστούμε με ένα τέτοιο σύμβολο. Συσχετίζουμε την παράδοση του ομοερωτισμού γύρω από τη μορφή του Σεβαστιανού, με την ασθένεια του AIDS που θεωρήθηκε ένα είδος “πανούκλας των ομοφυλόφιλων”», σημειώνει η ομάδα.

